Fällkniven – den ultimata guiden

Behöver alla verkligen en riktigt bra överlevnadskniv? Kanske inte. Men är du en prepper, inbiten friluftsmänniska, jägare eller militär är chansen stor att du tänker till lite extra i ditt val av redskap att ha med dig ut i naturen eller fält. Ett av mina (och många andras) favoritval är svenska Fällkniven.

Nästa fråga är: Behöver alla verkligen en bra kniv? Där är svaret otvivelaktigt ”ja”, i varje fall om du frågar mig. Och denna knivtillverkare har flera knivar som fungerar utmärkt även till vardags.

Fällkniven är berömd bland folk som värdesätter en kvalitetskniv. Det är också en stolthet för Sverige – runt 95 procent av alla knivar går på export.

I denna guide tänkte jag ta en titt på några av de olika knivar som detta legendariska familjeföretag gett ut sedan 1980-talet fram tills idag. Men först lite bakgrund och några ord om vad som gör en kniv till en Fällkniven.

Populära val
F1. “Originalet”. Officiell överlevnadskniv för flygvapnet sedan 1995.
Fällkniven F1
S1. “Skogskniven”. Perfekt balans mellan storlek och smidighet.
A1. Rejäl överlevnadskniv som är populär inom försvaret.

OBS – Detta är inte någon form av reklam för Fällkniven. Jag får alltså ingen ersättning av dem och både tankar och omdömen är mina egna. Däremot innehåller artikeln länkar till vissa samarbetspartners.

Världsberömd svensk knivtillverkare

Fällkniven grundades 1984 och har utvecklat egna knivar sedan 1987. Det är inte överdrivet att hävda att det är Sveriges främsta knivspecialist, trots att historien är betydligt kortare än för exempelvis EKA eller Morakniv.

Fällkniven är inte störst sett till omsättningen, men entusiasmen och engagemanget i detta familjeföretag från Boden går det knappast att ta miste på.

Knivar utvecklade av naturmänniskor

Fällknivens grundare Peter Hjortberger.
Fällknivens grundare Peter Hjortberger. Stor erfarenhet inom jakt, natur och överlevnad utgör denna knivtillverkares DNA.

Fällkniven står stadigt med bägge fötterna på den norrbottniska marken. Människorna som utvecklat knivarna är jägare och fiskare. Riktiga naturmänniskor. Folk som vet vad de ska förvänta sig av ett bra verktyg och hur viktigt det är att kniven verkligen fungerar som den ska i praktiken.

Det är ett företag som förstått poängen med att lyssna på vad kunderna tycker. Många av kunderna är kniventusiaster och specialister själva som har bidragit med feedback genom åren. Fällkniven har tagit till sig av den kunskapen för att ständigt förbättras och för att år efter år skapa några av världens bästa knivar.

Kunglig Hovleverantör och överlevnadskniv för flygvapnet

Det är en sak att säga att man är bäst – en annan att visa det i praktiken. Denna knivtillverkare lyckas verkligen med detta.

Kunskapen kring knivtillverkning har bland annat lett till att Fällkniven lyckats bli Kunglig Hovleverantör av knivar.

Inte illa.

Sedan 1995 har bolaget också levererat överlevnadskniven F1 till det svenska flygvapnet. Detta om något tycker jag bevisar att det är seriösa prylar vi pratar om. Återkommer strax till Fällkniven F1.

Fällkniven F1L3Gbm Next Generation
Fällknivens klassiska kniv för flygvapnet, här i specialversionen F1L3Gbm Next Generation med 3G-stål och Black Micarta-skaft.

Hållfastheten i knivarna testas vid Luleå Tekniska Universitet

Alla knivmodeller genomgår test vid Luleå Tekniska Universitet där deras hållfasthet sätts på prov.

Därför är det med rätta som Fällkniven kan säga att de tillverkar världens starkaste rostfria serietillverkade knivar.

Prisvärda för att inte säga billiga knivar

Det sistnämnda – att de är serietillverkade är viktigt att poängtera eftersom det gör att priset kan hållas ganska lågt. Dock är det inte samma sak som maskintillverkad. Fällkniven skapar många av sina knivar för hand, en nödvändighet speciellt för knivar med konvex egg.

Jag kan knappast säga att det handlar om billiga knivar, men de är helt klart mycket prisvärda. Man får mycket kniv för pengarna, även om det blir till att lägga ut någon tusenlapp.

Tillhör du liksom jag kategorin av konsumenter som hellre betalar lite extra för att få en produkt med hög kvalitet och som är trevlig att använda? Då är Fällkniven helt rätt.

Enligt företagets filosofi handlar det om att tillverka en stark kniv som håller skärpan bra eller mycket bra och som dessutom är bekväm att använda.

En kniv som kanske räcker hela livet

Räkna med att kunna använda kniven i 10 eller 20 år innan det är dags för en att slipa upp den till dess ursprungliga form. Du skärper givetvis upp den med ett bryne mellan varven.

Lägg en liten slant på att slipa den och så kan du använda kniven i 10 år till innan du slipar den igen.

Även om det kan ta emot att använda en kniv som kostar flera tusen kronor är det precis det du ska göra. Fällknivens knivar tål att användas och även om du brukar den flitigt är det inte omöjligt att den håller livet ut. Att Fällkniven endast har reklamation på 0,1 procent av alla knivar som säljs säger en hel del om kvaliteten.

Det är enligt mig rätt definition av ”billig”.

Vill du ha en billig kniv mätt i kronor och ören köper du en Morakniv eller Hultafors. Missförstå mig inte – dessa är inte ett dåligt val på något sätt – tvärtom – men det är en helt annan division så att säga.

Typer av knivar från Fällkniven

Slidknivar

Slidknivar - fast blad

Merparten av utbudet är slidknivar (det vill säga knivar med fast blad) inom kategorierna överlevnadsknivar, jaktknivar och militärknivar. De flesta är utmärkta skogsknivar eller friluftsknivar. Många av knivarna matchar flera av dessa användningsområden samtidigt.

Fällknivar

Fällknivar - fickknivar

Fällknivar är också en viktig produktkategori, även om utbudet inte är lika stort som bland slidknivarna. Här finns knivar av typen liner locks, lock back och slip joint. Denna typ av knivar blir givetvis aldrig lika starka som fasta knivar men fyller sin funktion som vardagskniv och EDC. Det finns även flera exklusiva fällknivar i sortimentet.

Köksknivar

Köksknivar

I utbudet finns flera köksknivar och några få slaktknivar. Det är givetvis inte fokus för denna blogg, men det ska nämnas.

Samlarknivar och exklusiva knivar

Exklusiva knivar och samlarknivar

Är du knivintresserad vet du säkert redan att Fällkniven har rätt så många exklusiva knivar och samlarknivar. Den dyraste, HK9cxL, kostar runt 26000 kronor!

Egentligen går det att samla på alla Fällknivens knivar eftersom samtliga håller en så pass hög nivå att det ska kännas värt besväret. Tillverkaren påpekar också ofta att även om de flesta kanske mest samlar på en viss modell är alla knivar gjorda för att verkligen användas på riktigt.

Brynen

Brynen - Diamantbryne DC4

Fällkniven tillverkar dessutom flera olika brynen för att skärpa upp kniven på bästa sätt. Populärast är kombinationsbrynet DC4 som har diamantbryne på ena sidan och keramikbryne på den andra. Här finns detta bryne att köpa.

Knivstål

För flera av Fällknivens knivar finns möjlighet att välja mellan olika typer av stål. För vissa knivar (till exempel F1) går det att välja stål i en och samma modell. För andra knivar finns vissa ståltyper som en separat modell. Varje slags knivstål har sina fördelar – och givetvis olika pris.

Här är de främsta ståltyperna:

  • Laminerat VG10
  • Laminerat CoS
  • 3G
  • Cowry X

Laminerat VG10

VG10 är ett rosttrögt specialstål som är svårbearbetat. Men bearbetar man det på rätt sätt blir resultatet ett knivblad som är både hårt och segt. Dessutom är det nästan rostfritt.

Att bladet är laminerat innebär att det består av en hård kärna som omges av ett mjukare och segare stål. Resultatet blir en klinga som är över 20 procent starkare än ett vanligt knivblad. En favorit bland många knivanvändare.

Det är själva eggen som är av VG10. Ytskiktet är av 420J2, en ståltyp som tål fukt bra. Knivar med laminerat VG10 har ett mycket slitstarkt blad med en skärpa som håller länge. Hårdheten är 59 HRC på Rockwellskalan.

VG10 finns bland annat i följande knivar:

  • F1
  • S1
  • A1
  • NL5L Idun
  • NL1L Tor
  • NL4L Frej
  • NL2L Odin
  • NL3L Njord
Fällkniven NL1 med knivblad av VG10-stål.
NL1 har ett knivblad av VG10-stål.

Laminerat CoS

CoS står för Kobolt-specialstål. Det är snäppet hårdare än VG10 och eggen blir ännu starkare och får ytterligare skärpevaraktighet. Detta alltså från en redan mycket hög nivå i VG10.

Precis som VG10 från Fällkniven är deras CoS laminerat där 420J2-stål omger eggen på sidor och bladrygg. Fällknivens laminerade CoS har en hårdhet på 60 HRC på Rockwellskalan.

Detta stål sitter bland annat i pro-modellerna men finns även som tillval i överlevnadskniven F1.

CoS finns exempelvis i följande knivar:

  • F1
  • A1pro – premiumpaketet
  • S1pro – premiumpaketet
  • F1xb Volframkarbid (svart blad)
  • F1x – Blankt blad
  • S1xb – Volframkarbid (svart blad)
  • F1pro10 – Standardutförande
  • A1xb – Volframkarbid (svart blad)
  • S1x – Blankt blad
  • F1pro10 – Standardutförande
  • MB (Modern Bowie) – Premiumpaket
Fällkniven A1 Pro med knivblad av CoS.
A1 Pro är en av knivarna som har ett knivblad av CoS.

Cowry X

Knivbladet består av 120-lagers damaststål, ett så kallat damaskerat stål. Detta är en traditionell metod att tillverka knivar på som bygger på flera av hopsmidda stålsorter. Själva eggen är av Cowry X, ett extremt pulverstål av Mr Ichiro Hattori.

Cowry X-bladen har en mycket vacker yta. Det är starkt och är det stål som håller skärpan allra bäst enligt Fällkniven.

Detta är dessutom det hårdaste stålet i Fällknivens knivar. HRC ligger på 64. Ett mycket ovanligt stål och knivarna i denna kategori får en rejäl prislapp på över 20000 kronor.

Fällkniven har två knivar med Cowry X-stål:

  • HK9cxL
  • NL5cxL
Fällkniven HK9cxL med Cowry X-stål
HK9cxL har ett blad av det otroligt starka Cowry X.

3G

Knivblad av 3G har en egg av SGPS som står för Super Gold Powder Steel. Kallas även för SG2.

Det är ett pulverstål med en hårdhet på 62 HRC, vilket är hårdare än både VG10 och CoS, utan att för den sakens skull bli sprött. Eggen håller sig vass länge och korrosionsbeständigheten är utmärkt.

Denna typ av stål är vanlig i japanska köksknivar, men inte så vanlig i överlevnadsknivar och vildmarksknivar.

Fällkniven är dock känd även i utlandet för att använda 3G / SGPS-stål i vissa av sina knivmodeller, bland annat i knivserien Tre Kronor och specialutgåvor av F1.

3G-stål finns exempelvis i:

  • F1 (går att välja som en av flera typer av stål)
  • TK2
  • PHKz
  • F1L3Gmm Next Generation
  • TK6
  • TK2
  • TK5L
  • SK1L Jarl
Fällkniven Tre Kronor med 3G-stål
Fällknivens Tre Kronor-serie har bland annat blivit känd för att ha knivblad av 3G-stål.

Skaft

Låt oss fortsätta med skaftet i Fällknivens modeller.

Köper du någon av de populäraste överlevnadsknivarna eller militärknivarna är skaftmaterialet oftast Thermorun eller Kraton.

Men det finns mängder med skaft att välja bland:

  • Thermorun
  • Kraton
  • Trä
  • Micarta
  • Läder
  • Ben
  • Horn
  • Pärlemor
  • Grilon / Zytel
  • Kolfiber

Thermorun

Knivskaft av Thermorun

Thermorun är förstahandsvalet för skaft i överlevnadsknivar. Det är en slags hållbar plast med egenskaper som påminner om gummi.

Det låter inte så lyxigt, men det finns anledning till varför Fällkniven ofta väljer Thermorun i skaftet till sina bästa knivar.

Detta material står emot tidens tand mycket bra. Det påverkas inte särskilt mycket av värmeåldring, vatten, ozon eller kemikalier. Inte ens DEET som finns i myggmedel och som är ökänt för att lösa upp plast förstör ett Thermorunskaft.

Greppet är gott och säkert.

Kraton

Knivskaft av Kraton

Kraton är ett slags syntetiskt alternativ till gummi. Precis som gummi ger det god friktion i handen. Däremot är det mer motståndskraftigt mot kemikalier, värme och yttre påverkan än vad gummi är.

Fällkniven använder Kraton endast i A1 och A2L.

Trä

Knivskaft av trä

Fällkniven använder två typer av trä i vissa knivar: karelsk björk och ironwood / ökenjärnträ.

Träskaft är vackra men detta naturmaterial krymper och expanderar i takt med att årstider och väder växlas. Därför kan små sprickor uppträda i anslutning till skruvar och nitar. Knivar med träskaft fungerar lika bra som brukskniv som samlarkniv. Naturkänslan är skön.

Bland annat har SK6L och SK1L träskaft av masurbjörk.

Personligen känner jag att ett material som Thermorun gör sig bättre i bruksknivar som ska användas dagligen.

Micarta

Knivskaft av Micarta

Kompositmaterialet Micarta (eller Maroon Micarta som det också kallas) är en blandning av en härdplast och någon form av canvas som till exempel papper eller bomull.

Det låter kanske skumt men faktum är att det är ett mycket fint skaftmaterial som används främst i exklusiva knivar.

Materialet är starkt, håller formen, mjuknar inte mycket när det utsätts för värme och tål vatten ganska bra.

Fällkniven har Micarta i bland annat knivarna PXL, F1L3Gmm Next Generation och FH9.

Läder

Knivskaft av läder

Läderskaft har traditionellt sett varit mycket vanliga i knivar men är inte så vanliga idag.

Dessa läderskaft är helt obehandlade och behöver inte behandlas på något sätt.

Istället är det du som använder kniven som sätter din egen prägel på skaftets utseende genom åren. Med tiden blir ytan mörkare. Läder är både hållbart och vackert.

När kniven utsätts för vatten gör det så att de yttersta läderfibrerna reser sig och då kniven torkat blir greppet därför mycket stabilt.

Fällkniven med läderskaft finns bara i en handfull modeller i serien Northern Light, vilka är bra överlevnadsknivar om än inte särskilt billiga.

Ben

Knivskaft av ben

Några få Fjällkniven-knivar har ett skaft av ben från boskap (Texas Longhorn). Benskaft påminner om träskaft i och med att de kan spricka lätt, speciellt vid torrt väder. Det är dock både dyrare och starkare än trä.

Fällkniven har benskaft i GPjb (Jigged Bone) och det är också ett an av valmöjligheterna för TK3.

Horn

Knivskaft av horn

Historiskt sett har horn varit ett av de absolut vanligaste materialen i knivskaft. Fällkniven har bara en enda kniv med detta material i skaftet. Det är fickkniven GPs (Stag) som har hjorthorn som skaftmaterial.

Det är ett känsligt material som krymper med tiden och man bör känna till att det då lätt uppstår små stress-sprickor kring skruvar och bultar. Generellt sett är det svårt att få tag på horn på lagligt sätt, men givetvis är materialet i GPs helt lagligt.

Detta är dock ett mycket fint material i en samlarkniv.

Pärlemor

Knivskaft av pärlemor

Pärlemor är ett av de mest exklusiva skaftmaterialen i en kniv. Det är också ett av de vackraste och mest speciella naturmaterial som finns.

Fällkniven använder odlad pärlemor av högsta AAA-klass och du hittar den endast i två av deras knivar: FH9mopp och i varianter av TK3 – bägge fickknivar.

Det är ett ganska skört material. En fördel med pärlemor (förutom att det är snyggt) är att det inte krymper och att det inte förändras med tiden. Även om detta skaftmaterial går fint att använda till vardags gör det sig nog ändå bäst i samlarknivar.

Grilon / Zytel

Knivskaft av grilon

Grilon är en slags glasfiberförstärkt nylon. Fällkniven använder den i olika fickknivar som exempelvis PCx, U2, TK4c och U4.

Fördelen med materialet är att det är rejält slagtåligt och hårt samtidigt som det har låg vikt. Skaft av Grilon håller bra mot kemikalier, lösningsmedel och nötning.

Kolfiber

Knivskaft av kolfiber

Kolfiber är mycket starkt och används i knivskaft tillsammans med vinylester, polyester och epoxiester. Skaftet blir mycket starkt och styvt och får ett särartat mönster i samband med formgivningen.

Fällkniven har bara en enda kniv med kolfiberhandtag, P3G, där kolfiber är en av valmöjligheterna.

Två typer av knivslida

Valmöjligheterna är många som du märker. Förutom typ av stål och skaft finns även två typer av slida:

  • Läder: Välsydd slida av läder. Behandlas med skokräm eller vax. Mycket snygg.
  • Zytel: Vädertålig slida av mycket stark formsprutad Zytelplast.

Inte så mycket att orda om där. Vill du ha en grymt snygg knivslida väljer du en i läder. Föredrar du det praktiska framför det snygga väljer du Zytel.

Pro-serien

Ska du köpa en Fällkniven militärkniv eller överlevnadskniv är det troligtvis i första hand F1, S1 eller A1 som gäller, eventuellt A2.

Väljer du någon av de tre förstnämnda kommer du ganska snart att behöva svara på följande fråga. Ska jag köpa instegsmodellen eller pro-modellen?

Alla Fällknivens vildmarksknivar är grymt bra. Väljer du någon av de billigaste modellerna blir du knappast besviken.

Men ändå – pro-serien är verkligen vassare, bokstavligt talat.

Här är de främsta skillnaderna mellan Fällkniven pro och deras ”vanliga” motsvarighet:

  • Starkare stål som håller skärpan bättre. CoS istället för VG10.
  • Tjockare blad. Bättre vridstyvhet. Kniven klarar ännu större påfrestningar.
  • Bredare, tjockare och starkare tånge: Ger en starkare och stabilare kniv.
  • Parerstång av rostfritt stål som är permanent monterad på tången.
  • Bättre skäregenskaper.
  • Bättre Zytel-slida som passar bra i MOLLE-bärsystem.

F1

Fällkniven F1

Fällkniven F1 är den i särklass mest populära av alla knivar från denna tillverkare – och den mest legendariska.

Det hela började 1987. Då fick Fällkniven en förfrågan från Försvarets materielverk (Flygmateriel) om att hitta en lämplig överlevnadskniv för flygvapnet. Ingen av de knivar som fanns på marknaden levde upp till säkerhetskraven eller uppfyllde kraven på att kunna utstå extrema påfrestningar.

Fällkniven började då forska på ett helt nytt koncept för överlevnadsknivar. I augusti 1995 kunde företaget leverera sin första modell F1 till flygvapnet.

Idag ingår en Fällkniven F1 som del av JAS 39 Gripen-systemet. Varje svensk stridspilot har en F1 i benfickan på sin skyddsdräkt. Den används även inom andra delar av Försvarsmakten.

Varför är F1 unik?

Det finns många skäl, men bland annat var det den första serieproducerade slidkniven med knivblad av specialstål. Designen är säker och det känns tryggt att använda denna överlevnadskniv. Kniven är oerhört stark. Samtidigt är den mycket prisvärd med tanke på vad man får för pengarna.

När du köper en F1 finns flera valmöjligheter. Du kan välja mellan tre typer av stål – 3G, laminerat CoS och laminerat VG10. Den kan levereras med läderslida eller Zytelslida.

Dessutom går det att välja mellan blank och svart ytbeläggning. Den sistnämnda är bra om du är mån om att inte röja din position på grund av reflexer i bladet. En svart ytbeläggning blir dock förr eller senare nött.

F1 var utgångspunkten när Fällkniven senare utvecklade sina andra överlevnadsknivar. Det är också en av de minsta knivarna i denna kategori som denna knivtillverkare har.

Bladet är 97 mm långt och kniven väger 153 gram.

Det går att klyva ved med Fällkniven F1 genom så kallad batoning, men de större knivarna S1 och A1 är mer lämpade i detta avseende.

Här finns F1 att köpa

F1 Pro

Fällkniven F1 Pro
Fällkniven F1pro

F1 finns i en pro-version som heter F1pro. Det är ett resultat av idén att bäst kan bli ännu bättre.

Fällkniven påbörjade Arbetet med denna version 2010. Konceptet med pro-varianten kom sedan att gälla inte bara för F1 utan även för överlevnadsknivarna S1 och A1 (se nedan).

Jag har redan gått igenom ovan vad som skiljer pro-serien från instegsmodellen, men här är några av huvudskillnaderna för just F1:

  • Starkare stål – laminerat kobolt-specialstål istället för laminerat VG10
  • Tjockare blad – 5 mm istället för 4,5 mm
  • Längre blad – 100 mm istället för 97 mm

F1 Pro är mycket prisvärd. För några hundralappar extra får du ännu mer kniv för pengarna. Tjockare och längre blad och ett starkare stål. Finns att köpa här.

S1

Den näst mest sålda och eftersökta Fällkniven är S1. Storleksmässigt ligger den mellan F1 och A1.

Fällkniven kallar själva denna modell för ”skogskniven”. Den är en favorit bland såväl fjällvandrare som skogsfolk. Den är även omtyckt inom jakt- och fiskekretsar.

Denna kniv är unik genom att det är världens första slidkniv som har en konvext slipad egg.

Bladet är 130 mm långt, vilket gör att du utan problem kan använda kniven för att hugga med (batoning).

S1 pro
Fällkniven S1 Pro

Samtidigt är den inte alls för tung och skrymmande att bära med sig. Totallängden är 247 mm och den väger 193 gram. Bladet är hela 5 mm tjockt. Här finns den att köpa.

Denna kniv finns även som pro-version, S1 pro. I den versionen är bladet 6 mm tjockt istället för 5 mm och av CoS istället för VG10. Bladet är dock lika långt i pro-varianten som i standardversionen. Den hittar du här.

A1

Fällkniven A1

A1 är den största av de tre mest sålda överlevnadsknivarna från Fällkniven. Denna kniv har ett 6 mm tjockt blad i standardversionen och hela 7 mm i A1pro.

Bladets längd är 160 mm. En rejäl kniv för vildmark och överlevnad. Det är också en favorit inom militären (förutom F1).

Detta är en stor kniv, utan tvekan. Totallängden är 283 mm. Ändå upplevs den sällan som alltför stor. Att den är massiv gör att du får större styrka i den. Och trots storleken är precisionen fortfarande mycket god, exempelvis vid täljning.

Precis som S1 och F1 har A1 en konvex egg vilket gör att den skär utomordentligt bra i trä. Här finns standardvarianten att köpa. Pro-varianten hittar du här.

Då så har vi gått igenom de mest köpta knivarna F1, S1 och A1 och deras professionella versioner F1pro, S1pro och A1pro.

Fällkniven har dock många fler intressanta knivar. Låt oss fortsätta!

F1 och A1 – Bästa överlevnadskniv enligt många sajter inom prepping, knivar och friluftsliv

Fällkniven lovordas i utlandet. Märket må vara långt ifrån så känt som tillverkare som exempelvis Benchmade, Gerber och Sog. Men bland folk som vet vad man ska kunna kräva av en bra kniv finns den ofta högt upp på listan – eller överst. Det är ofta A1 och F1 som nämns.

  • Den amerikanska preppingbloggen theprepared.com utsåg Fällkniven F1 till den överlevnadskniv som får bäst i test.
  • Knivsajten knifeinformer.com listade Fällkniven A1 högt upp i sin lista med prisvärda överlevnadsknivar.
  • Camp4 är en annan sajt som valt A1 som sin favorit.
  • gearpatrol.com listar A1 som en av de tio bästa bushcraft-knivarna i världen.

Jag kan fortsätta listan men du förstår poängen. Fällkniven är omtyckt. Det är inte till följd av marknadsföring utan på grund av att de har rejäla produkter med hög kvalitet och en skön filosofi att bara släppa riktigt bra knivar.

Prepparen köpte sin F1 Pro och A1 Pro hos Beredd. Du hittar F1 här och A1 här.

Fällkniven A1 vs A1 Pro
Fällkniven A1 (underst) vs A1 Pro (överst).

A2 / A2L

Fällkniven A2

A2 är en massiv kniv. Många upplever redan A1 som stor, men A2 är nästan 15 procent längre. Det är en utmärkt expeditionskniv för dig som vet att du kommer att utsätta din kniv för tuffa prövningar dagligen.

A2 är en överlevnadskniv som aldrig sviker. Det gör för övrigt inte heller A1, S1 eller F1, men i vissa sammanhang är det en fördel med den styrka du får av den extra längden och vikten.

Eggen är konvex och kniven passar därför till att både skära och hugga. Bladet är av 6 mm tjockt laminerat VG10-stål. Bladlängden är inte mindre än 202 mm! Här finns denna kniv.

MB – Modern Bowie

Fällkniven Modern Bowie MB

Om du mot förmodan tycker att A2 är för liten är Fällkniven Modern Bowie (MB) lösningen. Denna kniv är av typen huggare, alltså nästan åt machete-hållet.

Detta är världens säkraste, vassaste och starkaste bowie. Den är som en blandning mellan A1pro och NL1 som vi ska titta på strax.

Det är en mycket stor kniv. Bladets längd är 254 mm och det är inte mindre än 7,41 mm tjockt! Knivens totala längd är 387 mm.

Bladet är av kraftigt laminerat CoS med konvex egg. Det sistnämnda är för övrigt standard i Fällknivens knivar med fast blad.

MB har flera likheter med överlevnadsknivarna i pro-serien (A1, S1 och F1 pro) men den skiljer sig även på flera punkter bortsett från själva storleken.

Handtaget är grövre och rejälare. Parérskyddet är kraftigare och finns även på knivens ovansida. Dessutom är handtaget utformat med en liten utbuktning i främre delen av undersidan för att ge extra bra grepp.

Modern Bowie finns hos Beredd.

Vad är en bowiekniv?

För att göra en lång historia kort fick kniven sitt namn efter den amerikanske översten James Bowie efter ett slagsmål mot Norris Wright vid Mississippifloden 1827. Egentligen var det mer självförsvar än ett regelrätt slagsmål. Bowie hade sin rejäla kniv till hjälp. Motståndaren använde både pistol och bajonett.

Hur som helst blev Bowie och hans kniv kända efter incidenten som kallas för Sandbar Fight.

Vem bör köpa en Modern Bowie?

Även om självförsvar i extrema situationer uppenbarligen kan vara ett av användningsområdena för en bowiekniv har den fler användningsområden.

Egentligen var Bowie en skogsmänniska och jägare. Jag tror inte att någon vill använda en bowie som en jaktkniv, men det råder inga tvivel om att det är ett mäktigt redskap i skogen.

Behöver du hugga dig fram i snårig terräng är en kniv som MB ovärderlig. Röja upp kring sommarstugan? Använd miljövänlig muskelkraft!

Vill du tända en eld och fixa ved genom batoning finns det knappast någon kniv som gör jobbet bättre.

Men är det en kniv för prepping och överlevnad? Vem ska köpa en Modern Bowie? Ärligt talat ”räcker” en Fällkniven S1, A1, A2 eller F1 mer än väl.

Modern Bowie känns ”overkill” i de flesta normala situationer. Du ska ju även bära med dig din kniv och MB väger trots allt 565 gram utan knivslida.

Annat är det om du tycker om knivar och kanske är samlare. Givetvis skulle det kännas skönt att ha en Modern Bowie hemma också som en extra trygghet i ett SHTF-läge utan fungerande samhällsfunktioner och där du själv kan behöva försvara ditt hem och din familj. Avlägset och osannolikt, men ändå ett scenario.

Med detta avrundar vi kategorin rena överlevnadsknivar.

Jämförelse i storlek mellan Fällknivens överlevnadsknivar F1, S1, A1, A2 och MB.
Jämförelse mellan Fällknivens överlevnadsknivar F1, S1, A1, A2 och MB. Vilken storlek är bäst för dig? S1 passar bra i de flesta frilufts- och överlevnadssammanhang.

Vi har gått igenom hela arsenalen av F1, S1, A1, A2 och MB. Samtliga kan kallas för överlevnadskniv eller vildmarkskniv. Det finns även många andra knivar i Fällknivens sortiment som lugnt kan kvala in på en sådan lista men övriga modeller har lite andra finesser och prioriteringar.

Låt oss börja med mångsidiga och åtråvärda Tre Kronor för att sedan gå över till serien Northern Light, därefter jaktknivar och slutligen fällknivar.

Tre Kronor

Tre Kronor (TK) är egentligen en serie olika knivar. Gemensamt för samtliga knivar ur serien är att de bjuder på tidlös svensk design. Rent tekniskt är de alla också mycket avancerade knivar.

Samtliga Tre Kronor-knivar har ett knivblad av laminerat 3G stål med en egg som består av pulverstål. Just denna detalj är viktig då Fällkniven med sina Tre Kronor var först i världen med ett laminerat 3G-stål.

Runt omkring eggen finns ett segare rosströgt stål som fungerar som stöd åt den mycket hårda kärnan. Ja, du känner igen principen i många andra Fällkniven-knivar.

Tre Kronor 1, 2, 5 och 6 är slidknivar. Modell 3 och 4 är fällknivar.

Slidknivarna i denna serie har konvex egg och ett blad som är 4,5 mm brett. Fällknivarna är betydligt tunnare med sina 2,5 mm tjocka blad. De sistnämnda är flatslipade, alltså inte konvext slipade.

Låt oss titta på hur de olika Tre Kronor-knivarna jämför sig mot varandra.

Tre Kronor 1 – TK1

Fällkniven Tre Kronor 1 – TK1

TK 1 är en exklusiv slidkniv med trähandtag och full tånge. Knivslida i läder. Det är en riktigt snygg handgjord kniv. Med sina 185 g är det den tyngsta av Tre Kronor-knivarna. 100 mm bladlängd. Total längd 215 mm.

Vill du ha en exklusiv Fällkniven Tre Kronor-kniv med fast blad, men inte specifikt för jakt är det troligtvis TK1 du ska välja.

Tre Kronor 2 – TK2

Fällkniven Tre Kronor 2 – TK2

TK 2 är gjord för att kombinera pris och prestanda. Denna slidkniv har thermorun-handtag istället för trä som i TK1. En stabil vardagskniv. Uppskattas av fiskare. Betydligt lättare än TK1 – vikt 148 gram då tången är genomgående bred istället för full. Bladlängd och total längd är dock desamma.

Du väljer förslagsvis TK2 om du vill ha en prisvärd allround-brukskniv ur Tre Kronor-serien och det inte är specifikt för jakt du ska använda den till (då finns TK5 och TK6).

Här kan du köpa TK2 till ett bra pris

Tre Kronor 3 – TK3

Fällkniven Tre Kronor 3 – TK3

Fällkniven Tre Kronor 3 – TK3 är en fickkniv av det elegantare slaget. Den har tillverkats med en lång rad skaft i olika naturmaterial. Det går fortfarande att beställa den med skaft av Desert Ironwood, ben eller pärlemo. Låsfunktionen är av typen lock-back. Vikten är 100 gram.

Vill du ha en lyxig fällkniv ur Tre Kronor-serien väljer du TK. Här finns den att köpa.

Tre Kronor 4 – TK4

Fällkniven Tre Kronor 4 – TK4

Tre Kronor 4 är betydligt billigare än TK3. Den har ett handtag i Grillon istället för trä. Det gör detta till ett smartare val om du vill ha en fickkniv att använda till vardags men om du inte vill lägga ner fullt så mycket pengar på din kniv. Den ligger också betydligt lättare i både hand och ficka – 55 gram istället för 100 gram som TK3 väger.

Om du vill ha en praktisk och prisvärd fällkniv ur Tre Kronor-serien väljer du TK4. Här hittar du den.

Tre Kronor 5 – TK5

Fällkniven Tre Kronor 5 – TK5

TK5 kallas även för ”de Lux Hunter”. Det är en jaktkniv med fast blad. Den har lite kortare blad än TK1 och TK2 – 80 mm istället för 100 mm, vilket är ett mer ”klassiskt2 val för jakt. På grund av längden är den kanske inte fullt så bra att tälja med men det går. TK5 har full tånge och snyggt träskaft. En annan skillnad är parérskyddet som är i nickelsilver jämfört med rostfritt stål som det är i TK1, 2 och 6.

Är du jägare och vill ha en lyxig jaktkniv är TK5 ett bra val.

Tre Kronor 6 – TK6

Fällkniven Tre Kronor 6 – TK6

Slutligen har vi Tre Kronor 6 – TK6 som liksom femman är en jaktkniv med fast blad. Bladet är således kortare, 80 mm, precis som i TK5. Till skillnad från TK5 och i likhet med TK2 är skaftet i praktiskt thermorun-material och tången är bred (inte full). Här finns den med Zytelslida. Och här är varianten med läderslida.

TK6 väljer du om du vill ha en prisvärd Tre Kronor-kniv med fast blad som är extra lämpad för jakt.

Northern Light

Northern Light är en serie med knivar från Fällkniven som fått namn av gudar från den nordiska mytologin. Dessa knivar ser lite annorlunda ut på grund av sina välgjorda läderhandtag som bara blir snyggare med åren. De flesta knivarna i serien har starkt laminerat VG10-stål.

I NL-serien finns knivar i fem olika storlekar – från minstingen NL5 till giganten NL1.

NL1 Tor

Fällkniven Northern Light NL1 Tor

NL1 Tor är en mycket stor och kraftfull huggare. 250 mm långt och 7 mm tjockt blad. Finns att köpa här.

NL2 OdenFällkniven Northern Light NL2 Oden

NL2 Oden är en rejäl kniv med god huggförmåga. 200 mm lång och 6,5 mm tjock klinga.

NL3 Njord

Fällkniven Northern Light NL3 Njord

NL3 Njord kan ses som en allroundkniv som känns ganska så ”lagom” men på intet sätt liten. 150 mm långt och 6 mm tjockt knivblad.

NL4 Frej

Fällkniven Northern Light NL4 Frej

NL4 Frej är en välbalanserad skogskniv med 130 mm blad som är 5 mm tjockt. Här hittar du denna kniv.

NL5 Idun

Fällkniven NL5

NL5 Idun är minstingen i serien men är egentligen inte liten. 100 mm långt och 5 mm tjockt knivblad. Däremot är formen rundare vilket gör den omtyckt som jaktkniv. Greppet är också lite fylligare. Här hittar du NL5.

Dessutom finns NL5cx som har ett mycket speciellt knivblad av damskerat Cowry X. Enligt Fällkniven är detta troligtvis världens bästa eggstål. Det är riktigt snyggt att titta på också med sitt mycket speciella mönster.

Fällkniven Northern Light NL5cx
Fällkniven Northern Light NL5cxL med sitt mycket speciella damaskerade Cowry X-stål.

Det kan vara svårt att få en känsla för hur stora eller små knivarna är i förhållande till varandra bara genom att titta på bilderna. Här är en bild som visar en jämförelse mellan de olika knivarna i Northern Light-serien:

Fällkniven Northern Light
Fällkniven Northern Light – riktigt snygga knivar för vildmark, jakt, friluftsliv och varför inte även prepping?

H1 / H1zCoS

Fällkniven H1

H1 är Fällknivens första egentliga jaktkniv. Utformningen bygger på nordskandinavisk knivbyggarkonst av klassiskt snitt.

Bladet är hela 5 mm tjockt. Med starkt och segt laminerat CoS-stål är detta en mycket kraftfull kniv. Bladet fortsätter med nästan full bredd genom det sköna thermorunskaftet.

Om du tittar på bladet på H1 märker du att det ser lite egendomligt ut. Först och främst så bryter den mot myten att en jaktkniv ska ha ett 6 till 7 cm kort blad. Fällkniven hänvisar till professionella slaktare och menar att 10 – 13 cm är bättre. H1 har ett 10 cm långt blad.

Sedan har vi spetsen. Den är utformad för att penetrera bytet lätt utan att tränga in i köttet.

Eggen är konvext slipad. Det gör att du får en mycket vass kniv med god flåegg. Samtidigt fungerar den utmärkt att tälja med.

Slidan är av Zytel (inte läder) av hygieniska skäl. Den är lätt att skölja av och hålla ren.

Tänk på att H1 saknar parerstång. Därför bör du vara en erfaren knivanvändare för att kunna handskas säkert med denna jaktkniv. Har du den erfarenheten är H1 ett rent nöje att använda. Här kan du köpa H1zCoS.

WM1 / WM1CoS

Fällkniven WM1

Om du är en av dem som tycker att en jaktkniv inte ska vara längre än 6 – 7 cm kommer du att gilla Fällkniven WM1.

Denna kniv är smidig till formatet, totalt endast 175 mm lång. Bladet är 7 cm långt och är gjort av starkt laminerat CoS-stål.

Eggen är en så kallad förbättrad konvex egg. Den är lätt att skära med och enkel att skärpa upp.

Skaftet är av hygienisk och greppvänlig thermorun. Kalla eller våta händer? Du klarar att hantera WM1 bra ändå.

När tillverkaren utvecklade kniven var målgruppen jägare av småvilt. Men så småningom började ryktet om en praktisk kniv sprida sig även bland mountainbike-cyklister, bergsklättrare, vandrare och kanotister med flera.

Orsaken? Kniven är både smidig och mångsidig. Plastslidan är utformad så att den går att bära runt halsen.

Att ständigt kunna ha kniven lättillgänglig var något som mer än bara jägare uppskattade. Föredrar du att bära knivslidan i bältet går det givetvis också bra. Här hittar du WM1 i butik.

HK9

Fällkniven HK9

Fällkniven HK9 är en avancerad jaktkniv som samtidigt fungerar bra som allroundkniv. Den är kompakt, stabil och lätthanterlig.

Skärpan är mycket bra tack vare ett knivblad av laminerat pulverstål.

HK9 har en värsting till syskon, HK9cxL. Runt 26000 kronor får man betala för denna exklusiva jaktkniv med Cowry X-stål. Trots priset är den inte främst tänkt som en samlarkniv utan som en kniv för dig som tar jakt på allvar.

PHK / PHKz

Fällkniven PHK

Låt oss stanna kvar en stund till inom kategorin jaktknivar. Fällkniven PHK står för Professional Hunter’s Knife.

Enligt ägaren Peter Hjortberger är PHK en av världens bästa jaktknivar för storvilt. I designen var tre aspekter extra viktiga: funktion, hygien och säkerhet.

Kniven har ett karaktäristiskt jaktknivsblad med en så kallad upsweep droppoint. Det gör att PHK har en lång flåkurva utan att bladet behöver vara allt för långt och bli för klumpigt.

Bladlängden är ändå 126 mm. Det är med andra ord ännu längre än för Fällkniven H1 och i linje med deras filosofi om att en jaktkniv inte alls måste ha ett kort blad. Det handlar mer om att användaren ska ha rätt kunskap om var man ska sätta eggen.

Jag gillar denna filosofi som de har. Fällkniven har ofta egna synpunkter och de är inte rädda för att sticka ut hakan och gå mot strömmen eller vedertagna ”sanningar” så som de basunerats ut av media och jakttidningar. Här finns PHK att köpa.

GP – Gentleman’s Pocket knife

Fällkniven GP – Gentleman's Pocket Knife

Gentleman’s Pocket knife, GP, är en fällkniv av typen liner-lock. Enligt Fällkniven är det världens starkaste bladlås som ändå är lätt att hantera.

Designen är gammaldags, därav namnet. Rätt så cool, lite retro. Skaftet är av snygg Redwood, Desert Ironwood, Jigged Bone, Svart Micarta… ja det finns flera snygga modeller att välja bland.

Samtidigt är materialet i knivbladet modernt – laminerat CoS. Bladet är 3 mm tjockt. Bara för att få lite perspektiv: Det är ungefär så tjockt bladet är i många överlevnadsknivar från andra tillverkare. Detta är en seriös kniv i fickformat. Hopfälld är GP 100 mm lång.

Kniven är lätt att rengöra. Bara att skölja av den under rinnande vatten och låta den torka. Av den anledningen är det en utmärkt jaktkniv för dig som föredrar en fällkniv framför en kniv med fast blad. GP behöver inte smörjas, eller snarare – den ska inte smörjas.

Fickkniven har en stark knivbult som är gängad. Därmed kan du justera trögheten i bladet så som du vill.

I slutet av handtaget finns en bygel så att du kan knyta fast din dyrgrip! Här hittar du varianten med skaft av Desert Ironwood. Jigged Bone finns här. Och här är den med Svart Micarta.

U2

Fällkniven U2

Fällkniven har varit först i världen med många saker för många av sina knivar. U2 har fått sin plats i kniventusiasternas historieböcker genom att bli världens första fällkniv som har ett knivblad i laminerat pulverstål.

Orsaken att pulverstål inte är så vanligt är att det är både dyrt och svårt att bearbeta. Du behöver vara en mycket erfaren knivmakare och ha tillgång till avancerad teknik för att kunna forma en sådan kniv.

Stålet i Fällkniven U2 heter Super Gold Powder Steel, SGPS. Skärpan är utomordentlig och den håller sig oerhört länge. Man kan säga att det inte finns något bättre stål för en kniv egentligen om vi pratar om skärpevaraktighet.

Skaftet i U2 är gjort av ett starkt kompositmaterial. Den väger endast 45 gram och är lätt att bära. Hopfälld är kniven 86 mm, utfälld är den 150 mm. Låsmekanismen i denna fickkniv är av typen lock-back och den ger en trygg användning.

U2 passar lika bra för vänsterhänta som för högerhänta användare. Här finns den att köpa.

U4

Fällkniven U4

Fällkniven U4 är skapad för att fungera som en mångsidig fickkniv till vardags. Om du behöver en bra och laglig kniv att bära med dig i fickan är U4 intressant.

Skala en frukt, öppna ett paket eller kuvert? U2 finns till hands. Den väger endast 29 gram och märks därför knappt i fickan. Hopfälld är den 70 mm. Perfekt som EDC.

Precis som med alla andra knivar från Fällkniven finns inga kompromisser med kvaliteten. U4 har ett knivblad av laminerat pulverstål. Det är något av det bästa som går att köpa. Skärpan håller oerhört länge och kniven är verkligen riktigt vass. Längden på knivbladet är 53 mm, vilket är mycket kort, men för ändamålet helt rätt. Bladet är 2,25 mm tjockt.

Låsningen är av typen lock-back en teknik som även används i bland annat Fällkniven U2, TK3 och TK4. Här hittar du U4.

LTC

Fällkniven LTC

LTC står för ”Legal To Carry”. Det är en liten pennkniv som är utvecklad för att vara laglig att bära med sig i fickan till vardags. En fickkniv för urbana miljöer kan man säga.

Hur är det möjligt? Till att börja med saknar aluminiumskaftet på Fällkniven LTC särskilda greppytor. Bladet hålls på plats av en stadig fjäder (slip-joint) istället för via konventionell bladlåsning. Bladet är smalt och kort. Dessutom går det inte att fälla ut med en hand.

Tack vare denna design är det troligt att pennkniven LTC är laglig att bära med sig i fickan. Men tänk på att varken Fällknivaren eller undertecknad kan gå i god för att så är fallet. I slutändan är det upp till Polisen och i förlängningen domstol att avgöra om en viss kniv är laglig i ett visst sammanhang.

Dessutom ska du givetvis aldrig bära med dig LTC på en skola, skolgård, fest eller ombord på ett flygplan. Det är inte lagligt!

Även om LTC designats med hänsyn till vapenlagen är det ändå en superkniv när det gäller bladkvaliteten. Stålet är av samma laminerade pulverstål (3G) som bland annat även finns i vissa modeller av den berömda Fällkniven F1.

En annan finess med LTC är färgskalan. Denna fickkniv finns att köpa 6 snygga färger. Dessutom kommer den i en trevlig presentförpackning av trä.

PC / PCx

Fällkniven PCx

PC utvecklades som en modern fällkniv för vardagsbruk med fina tekniska egenskaper. Den har en säker och stabil liner-lock-låsning. Knivbladet är av laminerat kobolt specialstål. Designen kom från den tidigare kniven Modell P. C i PC står för ”Concept”. Mod. P blev populär bland både fiskare och jägare.

Det var lite kort om historien. Nu är PC i standardutförande en utgående modell och Istället finns PCx att köpa.

Den nya modellen har det mesta gemensamt med föregångaren. Det är samma fina stål och bladet är fortfarande 73 mm långt. Eggen är flatslipad.

En av nyheterna är ett avtagbart clips – mycket praktiskt för att lätt kunna bära med sig kniven utan att riskera att slarva bort den. En annan nyhet är en thumb stud som gör att du lätt kan öppna (och stänga) fällkniven med endast en hand.

Vem är PCx för? Den är bra om du behöver en praktisk fickkniv för vardagsbruk. Med sina 173 mm i totallängd är den dock betydligt längre än U4. Kanske inget man plockar fram i kafeterian för att skala ett äpple men desto bättre som EDC kring huset, i stugan, i skogen eller i verkstaden. Här kan du köpa PCx.

PXL

Fällkniven PXL

Fällkniven PXL är en fickkniv av större modell, ännu större än PCx. Den är skapad för att bli en trogen följeslagare i vardagen – en EDC-kniv om du så vill.

PXL har en liner-lock-bladlåsning. Det innebär att den är snabböppnande – du kan fälla ut kniven med endast en hand. Mycket praktiskt, men tänk på att det i många länder är olagligt att bära med sig den typen av kniv till vardags. I Sverige säger knivlagen att personer under 21 år inte ens får äga denna typ av kniv.

Vill du använda PXL för att ha med dig ut i skogen, i hemmet eller verkstaden är det dock lugnt.

Kniven har ett kraftigt clips som gör att du enkelt fäster den exempelvis vid en byxficka eller skjortficka. Om du vill kan du montera av detta clips.

Hopfälld är PXL 111 mm men den blir 199 mm då den är utfälld. Det är därför en rätt så rejäl fällkniv.

Själva bladet är i rostfritt laminerat 3G-stål och det är hela 3,5 mm tjockt. Eggen är flatslipad. Skaftet finns i olika färgvarianter av kompositmaterialet Micarta som ger kniven en särskild karaktär. Du kan köpa PXL här.

Jämförelse av olika Fällkniven – tabell

Det är inte helt lätt att överblicka hela Fällknivens imponerande sortiment. Jag har därför satt ihop ett par tabeller med den viktigaste informationen.

I den övre tabellen jämför jag slidknivar. I den undre fällknivar. Jag har inte tagit med vare sig slaktknivar eller köksknivar då de faller utanför Prepparens fokusområde.

Jämförelse av Fällkniven slidknivar

Tips – Du kan sortera tabellens olika kolumner. Du kan behöva scrolla i horisontalled om allt inte ryms på skärmen.

KnivStålEggBlad, längd (mm)Blad, tjocklek (mm)Tot. längd (mm)Vikt (g)SkaftPris ca
F13G, Lam. CoS, Lam. VG10Konvex974,5210153Thermorun1700
F1proLam. CoSKonvex1005217182Thermorun3150
S1Lam. VG10Konvex1305247193Thermorun2100
S1proLam. CoSKonvex1306247257Thermorun3800
A1Lam. VG10Konvex1606280319Kraton2700
A1proLam. CoSKonvex1607283363Thermorun4600
A2Lam. VG10Konvex2026325381Kraton4500
MBLam. CoSKonvex2547,41387565Thermorun8000
TK13G, Lam. CoS, Lam. VG10Konvex1004,5215185Desert Ironwood7550
TK23GKonvex1004,5215148Thermorun3700
TK53GKonvex804,5175151Redwood6800
TK63GKonvex804,5175119Thermorun3450
NL1Lam. VG10Konvex2507385502Läder7900
NL2Lam. VG10Konvex2006,5323392Läder7150
NL3Lam. VG10Konvex1506268266Läder5750
NL4Lam. VG10Konvex1305244199Läder4500
NL5Lam. VG10Konvex1005215170Läder4650
NL5cxCowry XKonvex1005215188Läder20900
H1Lam. CoSKonvex1005210181Thermorun2500
WM1Lam. CoSICE (Improved Convex Edge)713,517577Thermorun1650
PHK3GKonvex1265239199Thermorun4400
HK9L3GKonvex904,5195182Maroon Micarta5600
HK9cxLCowry XKonvex904,5195186Black Micarta, Maroon Micarta26000

Jämförelse av Fällkniven fällknivar

KnivStålEggBlad, längd (mm)Blad, tjocklek (mm)Tot. längd (mm)Tot. längd hopfälldVikt (g)LåsningSkaftPris ca
GPLam. CoSFlatslipad78318010096Liner-lockRedwood2700
U2Lam. SGPSFlatslipad642,51508645Lock-backGrilon1200
U4Lam. SGPSFlatslipad532,251247029Lock-backGrilon1100
LTC3GFlatslipad592,51408133Slip-jointAluminium1100
PCxLam. CoSFlatslipad73317310070Liner-lockGrilon1750
PXL3GFlatslipad883,5199111182Liner-lockFlera olika Micarta3970

Sammanfattning

Jag har nog egentligen bara skrapat på ytan på vad Fällkniven är egentligen. Denna knivtillverkare intresserar mig då det är uppenbart att det handlar om folk med passion för bra knivar. Det är äkta hantverkare och de är själv flitiga användare av vildmarksknivar, jaktknivar och fällknivar.

Fällkniven har ett imponerande sortiment. Några av favoriterna och storsäljarna är överlevnadsknivarna tillika militärknivarna F1, A1 och S1 samt deras pro-versioner. Det är också dessa som jag gärna förespråkar för dig som letar efter en bra preppkniv att köpa.

Utbudet är också gott bland jaktknivar. Dessutom finns ett 20-tal fickknivar / fällknivar som är utmärkta som EDC – everyday carry.

Många av Fällknivens knivar kan klassas som exklusiva eller som samlarknivar. Specialutgåvor gör det extra intressant för samlare.

Hur som helst är det ett knivmärke för dig som föredrar att lägga en extra slant på att få riktigt god kvalitet. Bra kvalitet blir ofta billigare i längden. Och vi får inte glömma användarglädjen som nästan är oslagbar med Fällknivens knivar.

Vilken är din favorit bland Fällknivens knivar?

Tips – En bra kniv är ovärderlig när du vill göra en brasa. Läs även min guide om att göra upp eld.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link