Handsprit och handdesinfektion

Handsprit och handdesinfektion är bra för att förebygga smittspridning. Den är effektiv mot främst bakterier men även mot diverse virus och andra mikroorganismer. Det finns handsprit i lättflytande form och som gel. Alkoholhalten varierar.

Under vinterhalvåret då virus, influensa och förkylningar är vanliga är efterfrågan på handsprit stor. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att handsprit bara är ett komplement till en god handhygien i övrigt.

(Inlägget innehåller annonslänkar)

Tips på handsprit

Uppdatering: Försöker hålla listan nedan uppdaterad men lagren säljer slut snabbt på apoteken. Tips: Det finns även en hel del handsprit, våtservetter och desinfektionsmedel på tyska Amazon. Lite blandat så kontrollera att de även hjälper mot coronavirus (alla alkoholbaserade och vissa andra) och att det finns leverans till Sverige. Se kategori med handdesinfektion här.

Xinix handdesinfektion 50 ml

XINIX Handdesinfektion 50 ml

Handdesinfektion mot bl.a. virus och bakterier. Kan även används som ytdesinfektion, t.ex. på handtag. Försvarsmaktens jägarförband samt bistånds- och krisorganisationer använder XINIX produkter. Seriös tillverkare.

Finns hos:
Röda Stjärnan: 149 kr

Agrado Hand Gel 78% 300 ml

Agrado Hand Gel 300 ml, 78 % alkohol

“Klassisk” handsprit i form av gel i relativt stor förpackning (givet förhållandena på marknaden) om 3 dl. Flaskan har pump.

Finns hos:
LYKO: 149 kr

Alcogel 60 ml

Alcogel 60 ml, 70 % alkoholhalt

Liten förpackning med alcogel som lätt ryms i väskan. Detta är en tillfällig produkt som tagits in till följd av den stora efterfrågan på handdesinfektion.

Finns hos:
MEDS: 49 kr

OBS: Max 5 st per person. Innehåller 70 % alkohol.

Catchlife handsprit (gel) 100 ml 70 % alkohol

Catchlife handsprit (gel) 70 %, 100 ml

Finns hos:
Megafynd: 99 kr

Startpaket för handdesinfektion med 2 x 1000 ml

Handrengöring, startpaket med dispenser och 2 x 1000 ml

Finns hos:
Apotek365: 799 kr

OBS: Alkoholfri men enligt tillverkaren hjälper den mot många virus, bl.a. corona.

Handrengöringsspray butikställ 33 st

Handrengöringsspray – butiksställ 33 st

Finns hos:
Apotek365: 1149 kr

OBS: Alkoholfri formula som även hjälper mot virussmitta.

Handdesinfektionskum 200 ml

Handdesinfektionsskum 200 ml

Finns hos:
Apotek365: 129 kr

OBS: Alkoholfri men hjälper även mot coronavirus.

Handrengöring spray 3x10 ml

Handrengöring, spray 3X10 ml

Finns hos:
Apotek365: 119 kr

OBS: Alkoholfri men enligt tillverkaren hjälper den mot många virus, bl.a. corona.

Alternativ

Det har varit ett enormt tryck på handspritsprodukter. Lagren säljer slut på nolltid så fort det kommer in nya leveranser. Glöm då inte det som trots allt är viktigast: tvål och vatten. Engångshandskar är också ett bra komplement för att begränsa smitta.

Tvål finns hos:

 • MEDS
 • Kontorsgiganten (Tips: Röd knapp = finns i lager men det går även att beställa sådant som inte finns inne just nu).
 • Apoteket

Engångshandskar finns hos:

 • Kontorsgiganten (tips: röd knapp = finns inne men det går även att beställa övriga produkter).

Apoteket desinficerande våtservett

Apoteket Desinficerande våtservett

Tillfälligt slut hos:
Apoteket: 39,50 kr

(OBS! Max 5 st/per person)

Få e-post när det finns handsprit att köpa igen
OBS! Många apotek har sålt slut på handsprit. Efterfrågan är stor till följd av det nya Corona -viruset som leder till COVID-19. Anmäl dig till Prepparens nyhetsbrev så mailar jag tips när det går att beställa igen.Vad är handsprit?

Handsprit, handdesinfektion, alkoholbaserat handdesinfektionsmedel eller helt enkelt desinfektionssprit är flera namn för en och samma produkt. På engelska heter handsprit ”hand sanitizer”. Det är en typ av desinfektionsmedel som används för att undvika att smitta av olika slag sprids mellan människor.

Ofta innehåller handdesinfektion ett mjukgörande medel, t.ex. glycerin, som bevarar fukten och som gör att spriten blir lättare att applicera på händerna.

Handsprit är effektiv mot:

 • Bakterier (men begränsad effekt mot sporbildande bakterier).
 • Virus som har ett lipidhölje, s.k. höljevirus (t.ex. influensavirus och Corona virus).
 • Diverse mikroorganismer, dock inte sporer.

Olika konsistens och förpackning

Det finns flera typer av desinfektionssprit:

 • Lättflytande handsprit
 • Handsprit i gelform – alcogel
 • Desinficerande våtservett
 • Skum

Vad som är bäst är mycket en smaksak. Handsprit som gel är vanligast då den är praktisk att använda. Inom vården används även lättflytande handsprit. Den kan vara lättare att applicera på större ytor. Våtservetter är praktiska ifall du även vill desinficera föremål, t.ex. en yta eller ett handtag.

Alkohol vanligaste desinfektionsmedlet

Alkohol är den vanligaste typen av desinfektionsmedel i handsprit. Tre typer av alkohol förekommer oftast:

 • Etanol: C2H6O
 • Isopropanol: C3H7OH eller CH(CH3)2OH
 • Propanol: C3H7OH eller CH3CH2CH2OH

Olika tillverkare har olika mycket alkohol i sin desinfektionssprit. Vanligtvis varierar alkoholhalten mellan 60 % och 85 %. I Sverige är en alkoholhalt på 70 % vanligast. Inom vården är handsprit av tillverkaren Dax Clinical vanlig. Den innehåller en alkoholhalt på 75 volymprocent. Det finns även handsprit med 95 % alkoholhalt, men det ger ingen bättre effekt – tvärtom. Enligt Egervärn och Nyberg (2017) är optimal alkoholhalt 60 – 80 %.

Så använder du handsprit och handdesinfektionsmedel

För att handsprit ska ge rätt effekt är det viktigt att använda den på rätt sätt. Så här bör du göra:

 1. Tvätta eventuellt händerna: Om händerna är synligt smutsiga eller ifall du varit på toabesök ska du alltid tvätta dem innan du använder handsprit. Samma sak gäller innan måltid. Tvätta med tvål och vatten. Torka händerna på en pappershandduk eller låt dem lufttorka.
 2. Gnid in handsprit: Ta ordentligt med handdesinfektion. Gnid in den ordentligt. Tänk på att även gnida in handspriten mellan fingrarna och kring tummen. Se instruktion från WHO nedan.
 3. Lufttorka: När du gnidit in händerna med handsprit låter du dem lufttorka. Tänk på att handdesinfektion kan missfärga textiler.
Så använder du handsprit
Handssprit ska gnidas in ordentligt och det ska ta minst 20 till 30 sekunder. Detta är en instruktion från Världshälsoorganisationen (WHO). Foto: WHO.

Tips: Handsprit är ett bra att använda då och då under dagen för att minska risken för smittspridning. Däremot ska handdesinfektion aldrig ersätta vanlig tvätt med tvål och vatten. Det är bara ett komplement till en god handhygien.

Desinficera föremål: Om du vill desinficera föremål som t.ex. handtag eller ytor är det bättre att använda ett desinfektionsmedel. Det blir mindre kladdigt och du slipper slösa på din handsprit. Vanliga rengöringsmedel som innehåller alkohol fungerar bra. Det finns även särskilt desinfektionsmedel som vattenlöslig portionsförpackning.

Handspritens effekt på virus varierar

Hur bra handsprit verkar på virus beror på vilken typ av virus det handlar om. Det finns i princip två typer av virus:

 • Höljevirus: Virus med ett yttre skal som kallas för lipidhölje.
 • Nakna virus: En typ av virus som använder sin kapsel som yttre skal och därför saknar hölje.

Alkoholbaserad handsprit är endast effektiv mot höljevirus där den kan knäcka virusets lipidhölje. Därför kan man säga att handdesinfektion hjälper mot flera virus, men inte alla.

Vanligt influensavirus är av typen höljevirus och därför kan handsprit vara bra i influensatider. Även Corona -viruset COVID-19 har ett yttre hölje, vilket gör det känsligt mot alkoholbaserade desinfektionsmedel. Handsprit hjälper alltså mot Corona.

Däremot har handsprit ingen effekt på norovirus, ett virus som orsakar vinterkräksjuka (magsjuka). Det finns dock handdesinfektion som innehåller väteperoxid (H₂O₂) och som även hjälper mot vinterkräksjuka.

Här är en förteckning över olika virustyper. Virus i den vänstra kolumnen är av typen höljevirus. Mot dessa kan handsprit och alkoholbaserad handdesinfektion ha effekt:

Höljevirus Nakna virus
Alphavirus

Asfarviridae

Bunyavirus

Coronavirus

Filovirus

Flavivirus

Hepadnavirus

Hepatitis D

Herpesvirus

Orthomyxovirus

Paramyxovirus

Poxviruses

Retrovirus

Rhabdoviru

Togavirus

Adenoviridae

Caliciviridae

Papillomaviridae

Picornaviridae

 

Kontroversiellt bruk av handdesinfektion

Traditionellt sett har handsprit bara rekommenderats för användning inom vår och omsorg. Följande orsaker har angivits:

 • Tvål och vatten är effektivt: En av orsakerna till att man avrått från att använda handsprit är att vanlig tvål och vatten är mycket effektivt mot bakterier och virus.
 • Förgiftning: Det är farligt att förtära handsprit. Ju mer förekommande den är i samhället desto större risk är det att någon, till exempel ett barn, blir förgiftad.
 • Brandfara: Brandskyddsföreningen har tidigare ansett att handsprit är farligt ifall det skulle börja brinna. På grund av alkoholhalten är alkoholbaserad handdesinfektion lättantändlig och sedan är den svårsläckt.

Virus och rädsla för pandemi ökar efterfrågan

I samband med att det nya Coronaviruset började spridas i slutet av 2019 och början av 2020 ökade efterfrågan på handsprit markant. Liknande mönster sågs i samband med utbrottet av svininfluensan (H1N1) 2009. I bägge fallen sålde många apotek slut på handsprit på kort tid.

Hitta handsprit hos Röda Stjärnan

Hjälper handsprit verkligen mot Corona och liknande virus? Ja, alkoholbaserad handdesinfektion är effektiv mot Coronavirus och andra typer av höljevirus. Dessutom finns det alkoholfri handdesinfektion som hjälper mot denna typ av virus.

Glöm bara inte att den vanliga men mycket effektiva desinfektionsmetoden: vanlig tvål och vatten. Om du först tvättar händerna med tvål och vatten, torkar dem och sedan använder handdesinfektion ger det dig bäst effekt mot Coronavirus, andra virus och bakterier.

Tillverka egen desinfektionssprit

När apoteken säljer slut på handsprit är det många som undrar – kan jag inte tillverka min egen desinfektionssprit?

Självklart. Det går utmärkt att tillverka sin egen handsprit. WHO har till och med publicerat en DYI-artikel om hur man tillverkar sitt eget desinfektionsmedel. Den innehåller etanol eller isopropanol, väteperoxid, glycerol / glycerin samt vatten.

För att göra det enklare men ändå ge fullt skydd mot virus kan vi hoppa över väteperoxid som finns med för att ge skydd mot sporbildande bakterier.

Enkelt recept för att tillverka egen handsprit i Sverige:

Total mängd handsprit: 1 L

1. Kemetyl Teknisk sprit T-Röd

Ta 80 cl T-röd. Finns hos Kontorsgiganten och Clas Ohlsson.

eller

80 cl koncentrerad spolarvätska.

eller

80 cl isopropanol / isopropylalkohol. Kan köpas här men måste hämtas i butik.

2. 2,5 liters dunk med glycerin

Blanda med 1,5 cl glycerol 98% (hjälper huden att inte bli uttorkad). Glycerin finns i 50 ml förpackning på CDON. Storpack med 2,5 liter finns här.

3. Kallt kranvatten

Fyll upp med kallt kranvatten (18,5 cl) så att den totala mängden vätska blir 1 liter.

4. Tom flaksa med pump

Blanda försiktigt ihop alla ingredienserna och häll upp i pumpflaskor. En 50 ml flaska med pump finns på Apoteket.

OBS! Tänk på att koncentrerad spolarvätska ofta även har tillsatt parfym. Det är bara att testa huruvida doften blir för stark för att användas i handsprit. Spolarvätska brukar dock ha lite mindre andra tillsatser (butanon och aceton) än T-Röd. Vill du ha helt ren sprit får du köpa ren isopropanol.

Detta recept ger en slutlig alkoholkoncentration på 76 %. Det går även bra att ta 70 cl T-röd och istället 28,5 cl vatten vilket ger en koncentration på 66,5 %, vilket blir mildare för händerna. Alkoholhalten ska vara 60 – 80 %. Mer än så ger inte bättre effekt, snarare tvärtom. Vatten fungerar nämligen som katalysator.

I WHO:s guide lyfts två metoder fram.

Handsprit med metod 1 består av:

 • 96 % etanol (receptbelagt i Sverige men denaturerad etanol, T-sprit går lika bra).
 • Väteperoxid 3 % (kan köpas här)
 • Glycerol 98 %
 • Destillerat eller kokat vatten (kallt). I Sverige är dock kranvattnet tillräckligt rent för att användas.

Handsprit med metod 2 innehåller:

 • Isopropanol 99,8 %
 • Väteperoxid 3 % (kan köpas här)
 • Glycerol 98 %
 • Destillerat eller kokat vatten (kallt). Svenskt kranvatten fungerar bra också.

Har du tillgång till dessa ingredienser kan du ganska lätt tillverka din egen handsprit. Fördelen är att du kan framställa ganska stora mängder och inte vara beroende av apotek och andra försäljare på nätet som kanske sålt slut på sina lager.

WHO rekommenderar att man inte tillverkar mer än 50 liter om det saknas särskild ventilationsanordning. Tänk också på att sprit är brandfarligt!

En annan sak att tänka på att handsprit med isopropanol är hudirriterande i större mängder. Den finns i viss handdesinfektion och även i T-röd. Har du känsliga händer är alltså handsprit med ren etanol ett bättre val.

Vill du veta det ursprungliga receptet som WHO tipsar om för att tillverka egen handsprit hänvisar jag dig till den guide som Världshälsoorganisationen sammanställt. Läs mer.

Att tillverka egen handsprit är bra när det inte går att få tag på färdigblandad handdesinfektion. Den allmänna rekommendationen är annars att köpa färdig handsprit när den går att få tag på. Glöm inte att också tvätta händerna med tvål och vatten ofta!

Vanliga frågor och svar

Det är många som frågar om handsprit. Här har jag sammanställt svar på några av de vanligaste frågorna.

Dödar handsprit virus?

Ja, men endast virus som har ett hölje, så kallade höljevirus. Handsprit är effektivt mot exempelvis influensavirus och Coronavirus men inte mot vinterkräksjukan.

Fungerar handsprit mot Corona virus COVID-19

Ja, handsprit och andra alkoholbaserade desinfektionsmedel är effektiva mot Coronavirus.

Kan man tvätta sår med hand sprit?

Nej, du ska aldrig tvätta sår med handsprit. Skadan kan bli värre. Använd tvål och vatten istället, alternativt alkoholfri sårtvätt.

Är det farligt att få handsprit i ögat?

Handsprit i ögat är skadligt. Får du handdesinfektion i ögat bör du skölja med kallt vatten i 15 minuter och ta ut eventuella linser. Permanent skada är inte trolig men har du fått mycket handsprit i ögonen bör du fråga en läkare, alternativt ring sjukvårdsrådgivningen 1177.

Kan man ta bort fotsvamp med handsprit?

Nej, fotsvampen skyddas av flera lager av hud. Handspriten kommer inte åt den.

Kan man använda handdesinfektion om man är gravid?

Ja, gravida kan använda handsprit eftersom alkoholen aldrig tas upp i blodet via händerna, ens vid upprepad användning.

Vad händer om man får i sig handsprit?

Handsprit innehåller förutom alkohol ofta isopropylalkohol som även finns i spolarvätska. Det finns stor risk med att dricka eller äta handdesinfektion. Du kan bli medvetslös och kvävas i samband med kräkning. Isopropylalkohol kan även leda till andningsstopp.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap