Kommunikation i ett nödläge – 12 tips

Hur kommunicerar man om det blir strömavbrott? Vad händer om mobiltelefoni inte längre fungerar? Kan du tänka dig ett läge då Internet ligger nere en längre tid? Vi har vant oss vid Internet och mobiltelefoner. De flesta har svårt att föreställa sig en värld då dessa kommunikationsmedel inte längre fungerar. Givetvis måste en preppare fundera på alternativen.

1. Lyssna på radio

Radio

Om något allvarligt inträffar är det en stor trygghet att få tillgång till relevant information. Vi har vant oss vid att all den information vi behöver finns på Internet. I ett nödläge kanske Internet inte fungerar. Ifall något allvarligt händer kommer sannolikt hesa Fredrik att varna. Då är det dags att slå på radion. Sveriges Radio P4 är den kanal som sänder ut nödvändig krisinformation. Att hålla sig informerad är ett viktigt första steg i ett nödläge.

Att göra: Ha en batteridriven radio eller en vevradio hemma. Läs vår nödradio guide.

Nödradio finns att köpa hos:

Beredd: 989 kr (bäst i test)

Röda Stjärnan: 249 kr

2. SMS

SMS

Snart är det knappt någon som skickar SMS längre. Appar som Viber, WhatsApp och Skype har förändrat det sätt vi kommunicerar på. Det kan hända att Internetuppkopplingen försvinner men att vanlig mobiltelefoni fungerar. I ett sådant läge blir SMS ovärderligt. Det förutsätter givetvis att kontaktlistan i mobilen är uppdaterad och att telefonen är laddad (skaffa en powerbank!).

Att göra: Ha en uppdaterad kontaktlista i mobilen.

3. Fast telefoni

Fast telefon

Allt fler struntar i den fasta telefonin. Enligt PTS saknar nu en majoritet av svenskarna ett fast abonnemang. Om du preppar inför en kris kan det vara smart att ha kvar det fasta abonnemanget. Det fungerar även om mobilnätet går ner. Dessutom fungerar det vid strömavbrott. Om du har ett ADSL-abonnemang kan du även ha tillgång till Internet givet att du har en extra strömkälla för modemet.

Att göra: Skaffa ett fast telefonabonnemang och en telefon som inte kräver ström.

4. En riktig telefonlista

Telefonlista

Tänk dig att det varken finns Internet, ström eller ett fungerande mobilnät. Du har en fast telefonlinje men alla telefonnummer ligger i mobiltelefonen vars batteri tog slut för en vecka sedan. En riktig telefonlista med de viktigaste kontakterna bör alla som tar sin preppning på allvar ha.

Att göra: Skriv ner de viktigaste telefonnumren i din anteckningsbok. Förvara den förslagsvis i din bug out bag.

5. Chatt utan Internet

FireChat - chatta utan Internet

Prepparen.se fick tips från SEM- & SEO-byrån Enkla Digital att det går att chatta med mobilen utan vare sig Internet, internetabonnemang eller mobilnät. Med hjälp appar som FireChat eller The Serval Project skapas peer-to-peer-nätverk (P2P) via Bluetooth och WiFi. På så vis kan du kommunicera med andra mobiltelefoner helt utan vanlig uppkoppling.

Räckvidden är 60 meter, men finessen är att om flera personer använder samma app skapas ett nätverk. Haken är förstås att appen måste installeras då du har tillgång till Internet. Det gäller med andra ord att förbereda sig. Köp en rejäl powerbank så att du kan använda telefonen länge även vid strömavbrott.

Att göra: Installera FireChat (Android och iOS) och The Serval Project (Android) i mobilen.

6. Bygg ett lokalt radionätverk

goTenna mesh nätverk

Det går att upprätta lokala radionätverk som fungerar på batteridrift och helt utan behov av telefonnät eller Internet. Detta kallas för mesh-nätverk. Ett företag som heter goTenna har utvecklat en lösning där du parar ihop mobilen med en Bluetoothenhet vilken fungerar som sändare och mottagare. Räckvidden är drygt 6 km. Ju fler som använder tekniken desto mer användbar blir den.

I USA finns massvis av anhängare. I Sverige finns det mesh-näverk endast på vissa platser, drivet av entusiaster. GoTenna har hela paket, som t.ex. kan användas i ett samhälle som isolerats från omvärlden.

Att göra: Köp goTenna Mesh eller Pro.

7. Walkie talkie

Walkie talkie är ett utmärkt sätt att kommunicera i en krissituation. Detta kommunikationsmedel fungerar givetvis bäst mellan olika medlemmar i samma familj eller ett samhälle som på förväg kommit överens om en kanal/frekvens. Många walkie talkies har en räckvidd på mellan 5 och 10 km, ibland längre.

Att göra: Köp ett set om två walkie talkies med en räckvidd på runt 6 – 10 km.

Du kan köpa walkietalkie hos:

Beredd: 379 kr

8. Amatörradio

Amatörradio

Amatörradio är en hobby som har många entusiastiska anhängare världen över. Det är egentligen det perfekta sättet att preppa sina kommunikationsmöjligheter eftersom radion fungerar även om Internet och telefonnäten ligger nere.

Radioamatörer är i ständig kontakt med andra radioamatörer. Därför finns redan etablerade nätverk av olika slag – från lokala till interkontinentala nätverk. Detta är något som även myndigheterna inser kan komma till nytta i ett krisläge. Förutom röstmeddelanden kan amatörradio användas för telegrafi och för att föra över digital information.

Att göra: Skaffa amatörradiocertifikat och köp en amatörradiosändare.

9. Satellittelefon

Satellit för satellittelefon

En satellittelefon fungerar även när telefonnätet ligger nere eftersom den kommunicerar via satelliter. Det är dyrt med satellittelefoner (både själva telefonen och abonnemanget/kontantkortet) men det är ett bra val om du vill vara säker på att alltid kunna ringa – både till andra telefoner runt om i världen och till andra satellittelefoner. Iridium är den satellittelefon operatör som har bäst täckning.

Att göra: Köp en satellittelefon med abonnemang från Iridium

10. BBS

BBS - ett sätt att kommunicera i ett nödläge?

Innan Internet slog igenom på 1990-talet var det populärt med så kallade BBS:er – Bulletin Board System. BBS är en slags digital anslagstavla som du når genom att koppla upp din dator med ett modem via det fasta telefonnätet. På en BBS går det att t.ex. att läsa nyheter, dela med sig av information och skicka meddelanden. Det går även att ladda ner programvara, bilder och annan digital information.

Det finns fortfarande BBS:er kvar, som drivs av entusiaster. I händelse av en allvarlig kris då Internet inte fungerar kan BBS:er kanske få en viktigare roll än vad de har idag.

Att göra: Skaffa fast telefonlinje, ett begagnat modem för telefonanslutning och bekanta dig med de BBS:er som är aktiva.

11. Sociala media

Sociala media

Även om du bara har en mycket svag internetuppkoppling eller kanske bara lyckas komma upp på nätet under en kort stund kan sociala media vara till hjälp. Vid en större katastrof är det till stor hjälp om andra kan få veta att du är OK. Bara genom att uppdatera din status gör du nära och kära lugna och undviker att någon börjar leta efter dig i onödan. Sociala media kan även användas för att berätta vart du är på väg.

Att göra: Se till så att du har ett konto på de sociala media där dina nära och kära finns med.

12. Tillgång till el

Solceller

Utan el är det många kommunikationssätt som inte fungerar. Att ha tillräckligt med batterier till radion eller att skaffa en vevradio är en självklarhet.

Powerbank / batteribank till mobilen

Mobiltelefonen kanske inte fungerar i alla lägen, men det kan finnas situationer då du har mobiltäckning men saknar el i det egna hushållet. I ett sådant läge kommer du uppskatta att du förberett dig med en fulladdad powerbank eller två.

Offgrid solceller och generator

Vanliga solceller fungerar tyvärr inte vid strömavbrott. Orsaken är att solcellsanläggningar inte ska mata in ström i elnätet om strömmen gått. Det går att bygga solpaneler som ger ström även vid strömavbrott men det kräver en specialinstallation som involverar batteribank. Det är i dagsläget dyrt.

Ett bra alternativ är att skaffa sig en fristående solcellsanläggning (offgrid). Du kan även ha en bensin- eller dieseldriven generator i beredskap. Det går även att bygga system med en kombination av offgrid solceller och generator.

Att göra: Ha tillräckligt med batterier hemma för radio. Skaffa en batteribank / powerbank till mobilen och eventuell satellittelefon. Köp eventuellt en solcellsladdare.

Sammanfattning

Det finns en mängd saker du kan göra för att preppa inför ett läge då telefonkommunikationer och Internet inte fungerar. Det kan finnas el men mobilnätet och Internet kan ligga nere. Det omvända kan också inträffa men mobilnätet slocknar vanligtvis efter någon timme utan el. I värsta fall finns varken el, mobiluppkoppling eller Internet.

De flesta av förberedelserna på denna lista är ganska enkla att ordna. Ett första steg kan vara att skaffa en batteridriven radio eller vevradio, powerbank till mobilen, fast telefon och att ha en uppdaterad skriftlig telefonlista.

Att installera mesh-apparna FireChat och The Serval Project skadar inte – de är gratis. Att ha walkie talkies hemma är också ett lätt sätt att kunna kommunicera i närområdet med familj, vänner och grannar.

Om du vill preppa dina kommunikationsmedel på allvar kan det vara mycket nyttigt att du engagerar dig i amatörradio. Alternativt kan du välja det dyrare alternativet att köpa satellittelefon (Iridium). Med en mer långsiktig elförsörjning via generator (dieselaggregat eller bensindrivet aggregat) och offgrid solpaneler ser du till att du även kan ladda batterier och driva radioapparater länge.

Ett lite udda men inte helt långsökt tips är att undersöka någon av de BBS:er som fortfarande finns. Detta kräver dock att du har fast telefonlinje och ett modem för telefonanslutning.

 

2 svar på ”Kommunikation i ett nödläge – 12 tips”

  1. Hej!

    Gillar din sida. Tycker du kommer med mycket bra och intressant information. Om man får önska så skulle någon form av introduktion/genomgång av walkie talkie/radio som tex baofeng (uv5 nått?) som verkar vara poppis. Fyndade en för ett tag sen men det känns som lite hög tröskel när man aldrig någonsin hållit på med sådant tidigare.

    Svara
    • Hej Jimmy! Trevligt att höra! Jag noterar detta och ska definitivt se om jag kan skriva något på det området också!

      Svara

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap