Önskelistan med prepperutrustning kan bli ganska lång men en bra kompass hör definitivt till de produkter jag tycker man bara måste köpa.
De bästa mobilapparna och GPS:er i all ära – men när regnet står som spön i marken, det är total SHTF och du inte kunnat ladda dina prylar på flera dagar då är en gammal hederlig kompass din bästa vän för att hitta rätt.
Har du bråttom och inte vill lägga mer än 250 kronor på en kompass? Då är mitt tips att köpa Silva Ranger. Det är en svensk vattentålig linjalkompass av hög kvalitet med två skalor, förstoringsglas och säkerhetsrem med mätskala.
Tar du det där med utrusning på fullaste allvar och bara nöjer dig med det bästa? I så fall är tipset Silva Expedition. Den har mycket hög precision, tre skalor, justering för magnetavvikelse och kort för att bedöma lutning på berg.
Varför köpa en kompass?
- Med en bra kompass och karta kan du alltid lätt hitta rätt riktning.
- Spar tid genom att hitta bästa vägen till ditt mål och slipp utsätta dig för onödiga risker.
- Spar dyrbar energi genom att inte gå vilse.
- Det är ett litet, lätt och billigt verktyg som kan rädda liv.
- Mer tillförlitlig än en mobilapp. En mobil kan tappa täckning och batteriet kan ta slut när du behöver navigera rätt.
Det är som tur är inte alls dyrt att köpa en kompass. Låt oss ta en titt på de olika alternativen.
Typer av kompasser
Om du preppar är det sannolikt en ”vanlig” linjalkompass du ska köpa. Alternativt kan du fundera på en syftkompass. Dessutom är det inte helt tokigt att skaffa sig en EDC-kompass som backup eller vardagskompass.
Vi ska titta på dessa varianter plus ytterligare några alternativ som kanske inte är exakt för prepping och överlevnad, men det kan vara bra med en överblick.
Under varje kompasstyp ger jag några förslag på modeller i olika prisklasser som kan vara intressanta att köpa.
Linjalkompass
Linjalkompass är den vanligaste typen. Ska du ut i skog och natur är det denna variant som du med stor sannolikhet kommer att köpa. Den är gjord föra att lätt kunna användas med en karta.
En linjalkompass har som namnet antyder en eller flera linjaler. Dessa fungerar som avståndsmätare på kartan.
För dig som preppar är det just linjalkompass som jag vill tipsa om i första hand. De är lagom små, billiga, enkla att använda och är helt enkelt bäst i de flesta situationer.
Tips på linjalkompasser
- Billig kompass: Cyril
- Prisvärd: Coghlan’s
- Bra allround: Silva Ranger
- Avancerad linjalkompass för hardcore-preppers: Silva Expedition
EDC-kompass
Om du vill ha en liten kompass som får hänga med överallt till vardags är det en EDC-kompass du ska köpa. EDC står för Everyday Carry.
Många EDC-kompasser saknar många av de funktioner som de lite större modellerna har. Kompassnålen finns givetvis alltid, men det kan saknas förstoringsglas och linjal.
Vissa modeller går det inte heller att vrida kompasshuset på vilket är en nödvändighet för att kunna navigera på ett smidigt sätt.
Som jag ser det finns det i varje fall tre skäl att köpa en EDC-kompass:
- En ständig backup till din huvudsakliga kompass
- Du kan lätt ha den med dig överallt, varje dag
- En kul pryl att t.ex. hänga på ryggsäcken
Tips på EDC-kompasser
- Liten reservkompass: BCB Mini Compass II
- Snygg och har termometer: Silva Pocket
Syftkompass
I en syftkompass finns en spegel i vilken du ser kompasshuset med dess nål. Denna variant är bra om du vill ta ut en riktning (syfta) i terrängen. Det gör du då med kompassens ”sikte”. Sedan vrider du kompasshuset så att norrpilen ligger i samma riktning som kompassnålen.
Därefter kan du börja gå utan att behöva oroa dig för att du avviker för mycket från målet. Med jämna mellanrum kan du ta ut en ny riktning.
Syftkompasser kan även användas för triangulering och pejling (ta ut en position genom minst två riktningar till kända objekt) och för målangivning i det militära.
Tips på syftkompasser
- Favorit bland många: Silva Ranger S
- Prisvärd: Röda Stjärnans syftkompass
- Avancerad syftkompass: Silva Expedition S
Tumkompass
En tumkompass är precis som det låter – en kompass som du sätter på tummen. Det gör att den tar minimalt med plats och du har händerna i princip fria. Dessutom slipper ha kompassen hängandes runt halsen eller liggandes i en ficka.
Modellen kom på 1980-talet och är den mest använda kompassen bland orienterare i tävlingssammanhang. Tveksamt vilken nytta den har för dig som preppar eller förbereder dig för ett överlevnadsscenario. Om du inte räknar med att behöva springa väldigt snabbt ifrån något läskigt och du vill kunna orientera dig mer eller mindre i farten. 🙂
Tips på tumkompasser
- Bra insvängningstid och stabilitet: Silva Arc Jet
Spectrakompass
Mot slutet av 1990-talet kom 80-talets tumkompass i ny skepnad: spectrakompass. Det är en typ av kompass från den svenska tillverkaren Silva. Namnet kommer från det faktum att modellen har en färgskala istället för gradvisningar.
Fördelen är bättre överblick och enklare navigation om du är i farten. Därför är det en typ som gillas av vissa orienterare. Samma sak här som för tumkompassen – du som prepper är inte riktigt målgruppen för denna produkt.
Tips på spectrakompasser
Handledskompass
Handledskompassen är en släkting till tumkompassen. Målgruppen är orienterare, cyklister, vandrare och personer som utövar multisport. Aktiviteter där man är i farten med andra ord. Som du hör på namnet sitter den på handleden.
Tips på handledskompass
Kulkompass
Kulkompassen är byggd för att fungera oavsett om du håller den plant eller inte. Därför är den optimal för miljöer där det är svårt att hålla kompassen stilla. Denna variant är bra att använda i exempelvis båtar, kajaker, flyg, bilar och andra fordon.
Hur fungerar en kompass?
Att den röda pilen pekar mot norr vet nog alla, men vilka delar består en kompass av, hur fungerar den och hur läser man en kompass?
Kompassens delar
Låt oss först titta på en helt vanlig linjalkompass för att visa vilka olika delar som en kompass består av:
Här är kompassens olika delar:
- Riktningspil – kallas även för kurspil
- Vridbart kompasshus
- Norrpil
- Kompassnål – röda änden visar norr
- Nord-/sydlinjer
- Förstoringsglas
- Linjal
- Avståndsmätare – ofta i skala 1:25000 och 1:50000
Så använder du kompass och karta
- Lägg kompassen på kartan. Håll den plant så att kompassnålen kan röra sig fritt. Se också upp för elledningar och elektrisk utrustning som kan störa precisionen i kompassen.
- Bestäm först var på kartan du befinner dig. Placera kompassen så att den ena långsidan löper längs med den linje på kartan du ska röra dig. Riktningspilen ska alltså peka i samma riktning som målet.
- Vrid kompasshuset så att dess linjer blir parallella med kartans meridianer (de linjer som går från norr till söder på kartan). Norrpilen på kompassen ska alltså peka mot kartans norr.
- Ta bort kompassen från kartan, håll den framför dig och vrid dig själv till dess att kompassens norrpil pekar åt samma håll som kompassnålen.
- Nu kan du börja gå i samma riktning som kurspilen / riktningspilen (den pil som sitter längst fram på kompassen).
Omtyckta kompassmärken
Det finns flera tillverkare av kompasser på marknaden men några sticker ut från mängden genom att vara extra populära. Här är några varumärken som du kan fundera på att köpa:
- Silva – svensk tillverkare av kompasser, pannlampor, vandringsstavar med mera
- Suunto – finsk tillverkare som även har sportklockor och dykprodukter
- Brunton – amerikansk tillverkare
- BCB – tillverkare av militärutrustning
- Cammenga – militära kompasser
FAQ – Vanliga frågor och svar om kompasser
Vad är en kompass?
En kompass är ett instrument för att bestämma rörelseriktning, riktning eller bäring till föremål. De flesta kompasser används för navigering men det finns även gruvkompass för att bestämma riktningen till magnetiska järnmalmer.
Vad betyder kompass?
Ordet kompass kommer från ”compasso” på italienska, vilket betyder omkrets.
Hur fungerar en kompass?
En kompass gör det möjligt att använda jordens magnetfält för att orientera sig. Den upphängda kompassnålen är magnetiserad och rör sig därför mot jordens magnetiska nordpol.
Vilken teknik bygger kompasser på?
Det finns tre sätt som kompasser fungerar på – magnetkompasser, gyrokompasser och elektroniska kompasser.
Vilka typer av magnetiska kompasser finns det?
Det finns nålkompass och roskompass. Nålkompasser har en smal nål som pekar i nord-sydlig riktning. Roskompassen har en rund skiva (kompassros) istället för nål och graderingarna sitter på skivan istället för på kompasshuset.
Var kan jag köpa en kompass?
Du kan bland annat köpa kompass hos Beredd, Röda Stjärnan och direkt från Silva.