15 anledningar att köpa en tarp

En tarp är en ”must have” för många preppers. Åtskilliga friluftsmänniskor håller med. Det är en enkel men genialisk konstruktion som ger skydd mot väder och vind. Tarpar är ofta billiga och väger mycket mindre än tält.

Tips – Här kan du köpa alla tarpar med 5 % rabatt om du använder koden Prepparen i kassan >>

Är det lönt att köpa en tarp? Prepparen har kommit på 15 sätt att använda tarpar.

Does it make sense? Bedöm själv!

Vad är en tarp?

En tarp är en slags presenning som är gjord för att fungera som skydd mot regn och vind. Ordet ”tarp” kommer från engelskans ”tarpaulin” som alltså betyder just presenning.

Tarpar är gjorda av ett vattentätt eller vattenavvisande material som står emot en hel del regn. Det typiska användningsområdet är att spänna upp den mellan några träd eller buskar för att skapa en lägerplats som är skyddad från regn och vind.

Det finns rektangulära, kvadratiska och asymmetriska tarpar. Vanligtvis finns det 6 eller 8 fästpunkter varifrån en lina löper som du fäster i ett träd, en gren eller med en tältpinne i marken.

Du kan själv välja vinkel och form på vindskyddet. Om det blåser mycket är du exempelvis kanske mån om att skapa lite djupare ”väggar” omkring sovplatsen.

Tarp eller vanlig presenning?

I princip går det bra att köpa en vanlig presenning för någon hundralapp och använda den som skydd. Men fördelen med att köpa en riktig tarp för friluftsliv, äventyr, prepping eller vad man nu ska ha den till att den är mycket lättare och tar mindre plats än vanliga presenningar. Dessutom är de ofta av ett material som inte är lika lättantändligt.

Var kan man köpa tarp?

Anledningar att köpa en tarp

Låt oss då ta en titt på varför jag tycker det kan vara värt att överväga en tarp – både för prepping och friluftsliv. De flesta av skälen är faktiskt gemensamma mellan dessa två användningsområden.

Tarpen ger skydd mot väder och vind

Tarpens främsta och viktigaste funktion är att ge dig skydd från nederbörd. I princip behöver du inte ett tält om du har en tarp. Många föredrar faktiskt att sova under ett vindskydd jämfört med att krångla med ett tält. De är mycket lättare att bära med sig också.

Är du på väg till din Bug Out Location eller bara är ute på vandring och överraskas av en regnskur slår du snabbt upp tarpen mellan några träd. Ta en paus och vänta tills vädret blir lite bättre.

Tarpar är mycket lättare än tält

Nästan alla tarpar är lättare än tält. Ett lättviktstält väger till exempel omkring ett kilo (även om det finns lättare varianter). Många tält för 1 – 2 personer väger en bra bit över 1 kilo och det är inte alls ovanligt med en vikt på 2 – 3 kilo även bland kvalitetstillverkare.

En tarp däremot väger ofta runt 300 – 400 gram och sällan över 750 gram. Det gör en stor skillnad om du ska vandra långt.

Lätt tarp

På bilden ser du ett exempel på en tarp från Big Agnes som endast väger 397 gram.

>> Finns att köpa här <<

De är billiga att köpa

Vad kostar en tarp? De flesta kostar från runt 1000 kronor till cirka 2500 kronor. Det finns både billigare och dyrare varianter, men ungefär där ligger priserna.

Det är en mycket billigare investering än att skaffa ett tält. Köper du tält vill du kanske inte satsa på en allt för billig variant som är tung och är av dålig kvalitet. Räkna med att få lägga ut minst 2500 kronor men möjligtvis upp till 5000 – 8000 kronor för ett kvalitetstält för 1 – 2 personer.

Du kan alltså lätt komma undan minst hälften så billigt med en tarp jämfört med tält.

Hennessy Hammock är en prisvärd tarp

Hennessy Hammock Double-Wide Hex Fly är ett exempel på en mycket prisvärd tarp från en legendarisk tillverkare. Kostar runt 900 kronor.

>> Finns att köpa här <<

Enkel uppsättning

Fästpunkt tarp
Så här kan en fästpunkt på en tarp se ut. Enkel och snabb uppsättning.

Efter en lång marsch, kanske i dåligt väder och på tom mage, kan det minst sagt vara frustrerande att sätta upp ett tält. Speciellt om det hunnit bli mörkt och det till råga på allt börjat regna.

Att spänna upp en tarp däremot är inte alls svårt. I princip handlar det bara om att hitta något lämpligt att fästa den i och det är sällan svårt i vår svenska natur.

Den enkla uppsättningen är en extra stor fördel om du är prepper som köper en tarp. Tiden kan vara dyrbar i ett nödläge.

Oftast följer det med både linor och tältpinnar, ibland även med en spännanordning och linor som syns bra i mörker som exempelvis för denna tarp.

Tarpen är ett effektivt solskydd

I Sverige är det sällan du måste ta skydd från solen och behöver du det så brukar det finnas träd eller buskage i närheten. På många platser i världen är det annorlunda. Då kan en tarp vara en räddare i nöden.

Men även i Sverige har tarpen en funktion som solskydd i mer avslappnade sammanhang – till exempel på stranden, eller varför inte som spännande fikaplats i trädgården?

Ett tak över ditt ”kök” i naturen

Tänk dig att du ska plocka fram ditt stormkök och tillaga en måltid eller värma på lite frystorkad mat. Regnet står som spön i marken.

Vad gör du? Det går att använda stormkök i tält men det är ganska så farligt. Dels finns det en brandrisk, dels riskerar du att drabbas av kolmonoxidförgiftning om ventilationen inte är tillräckligt god.

Har du en tarp är problemet löst. Du har gott om plats att laga mat och sedan äta den med fint skydd från regnet.

Stor tarp

Med en extra stor tarp skapar du lätt ett regnskyddat ”kök” vid lägerplatsen och en plats att lägga packningen på. Modellen på bilden är från Exped.

>> Finns att köpa här <<

Du kommer närmare naturen än i tält

Det är en rätt så skön känsla att sova i tarp med naturen runt omkring. Är du ute i skog och mark finns det en tjusning i att inte stänga in sig i ett tält.

Du är också mer redo att komma på fötter igen och reagera ifall något skulle hända i närheten av din lägerplats.

Tarp ger regnskydd intill lägerelden

En tarp ge ett trevligt skydd och öka stämningen intill lägerelden, speciellt om ni är några stycken som umgås.

Svenskt väder kan som bekant vara lite nyckfullt och visst vore det tråkigt om alla i sällskapet måste krypa i sina tält bara för att det börjar regna lite?

Tänk bara på att hänga upp tarpen på behörigt avstånd från lågornas värme och gnistor!

Ett extra rum i tältlägret

Vi kan spinna vidare på idén att kombinera tarp med tält. Många tält har en absid för packningen men ibland saknas en sådan eller så är den alldeles för liten.

Med en tarp utanför tältet får du dels en torrare ingång i din tältboning, dels får du en fin plats att förvara packningen på. Här kan du kanske också laga mat – antingen med stormkök eller över öppen eld.

Samla vatten med tarp

Det finns gott om vatten i Sverige. Ofta är det lätt att hitta en bäck eller sjö att ta färskvatten från. Rena det med ett vattenfilter eller vattenreningstabletter så har du säkrat ditt vätskebehov.

Men det kan finnas många situationer då det inte är möjligt. Kanske har vattenfiltret gått sönder. Vattendragen är kanske uttorkade. Eller så är det ett sådant extremt nödläge att det inte är tryggt att bege sig ut på jakt efter vatten.

Då kan din tarp hjälpa dig att samla regnvatten på flera sätt:

  • Häng upp den mellan några träd och lägg en liten sten i mitten så samlas snart vattnet i mitten.
  • Lägg den i en sluttning och vik upp kanterna. I nedre ändan ställer du en vattenflaska som vattnet får rinna ner i.
  • Det finns anordningar att köpa från bland annat Hennessy Hammock som du fäster på spännlinan för att samla in vatten under helt normal användning av tarpen eller så kan du tillverka en själv.

Använda tarp som poncho

Det finns tarpar som kan användas som poncho – eller snarare tvärtom. Det handlar om en slags regnponcho som verkar ganska så ”normal” men i hörnen finns små öglor som du kan spänna upp den med.

Poncho som tarp
Bild: Röda Stjärnan

Denna typ av klädesplagg håller dig torr under vandring och duger bra som skydd för natten i ett nödläge.

>> Finns att köpa här <<

Något att signalera med

Om du har en tarp med färger som inte smälter in i naturen kan den vara utmärkt för att markera din position med. Tänk dig en översvämning där du blir strandsatt på ett hustak och väntar på evakuering med helikopter. Då kan det vara lättare att få syn på dig från luften om du spänner ut en tarp med starka färger.

Nödtält / tarp med orange färg

Coghlan’s nödtält liknar mer en enkel tarp än ett tält. Det har en stark orange färg som lätt drar till sig uppmärksamhet. Vill du bara ha ett mycket enkelt skydd ”utifall att” så kan detta duga.

>> Finns att köpa här <<

Men fundera först – vill du ha en tarp som gör att du lätt blir sedd eller en som smälter in i naturen och inte röjer din position så lätt? Här måste du själv välja. De flesta tarpar är också i naturliga färger.

Gömma dig

Om du behöver hålla dig borta från andra människor eller en fiende, till exempel om det blir krig, kan en tarp hjälpa dig att skyla din position. Vill du ha denna funktion ska du välja en med naturliga färger. Tänk samtidigt på att väljer du militärcamouflage finns större risk att du misstas för att vara en kombattant och kan ses som ett mål.

Täcka utrustning med

En kamouflagefärgad eller naturfärgad tarp fungerar bra för att täcka över utrustning med i skogen ifall du måste lämna lägret obevakat under en tid. Detta minskar risken att bli upptäckt av nyfikna förbipasserande eller i värsta fall tjuvar.

I fredsläge känns detta kanske inte så noga, men i en krissituation då det kan vara ont om resurser vill du nog bara lämna din utrustning i undantagsfall och då är det lämpligt att ha en tarp att täcka den med.

Använda tarp i hemmet

Tarpar är inte enbart bra att ha i naturen utan kan även fylla en funktion i hemmet i ett nödläge. För detta ändamål kanske du inte behöver köpa en påkostad tarp för friluftsliv utan det räcker med en enkel presenning.

I hemmet kan den användas för att skärma av ett rum för att lättare kunna hålla värmen vid ett långvarigt strömavbrott. Trasigt fönster? En presenning kan duga som tillfällig lagning i nödfall. Håller du på att bunkra upp med ved är en presenning även bra för att hålla den torr från nederbörd.

Vad behöver du förutom en tarp?

Om du ska sova utomhus behöver du givetvis lite mer utrustning än bara en tarp.

Till att börja med måste du skydda dig mot markens kyla. Sover du på marken behöver du ett liggunderlag. Vissa föredrar att även ha ett lite större underlag – antingen genom att använda halva tarpen för detta ändamål eller genom tältunderlag eller presenning.

Ett alternativ är att spänna upp en hammock under tarpen. Då kommer du upp en bit från marken vilket kan känns lite tryggare och man brukar sova riktigt skönt i en hängmatta. Kör du på denna variant behöver du antingen en underquilt till hammocken eller ett liggunderlag att lägga i.

Tarp med hängmatta

Så här kan det se ut om du väljer att sova i hängmatta under tarp. Rätt så trevligt!

>> Tarpen på bilden finns att köpa här <<

Oavsett val av liggunderlag behöver du givetvis en tillräckligt varm sovsäck att sova i. Även om en tarp ger skydd mot regn om du spänner upp den på rätt sätt är den inte lika skyddande som ett tält. Blåser det mycket kan det stänka in från sidan. Därför är det bra att välja en sovsäck som klarar fukt och väta. En syntetisk sovsäck kan vara att föredra framför en dunsovsäck. Du kan även överväga att köpa en bivacksäck eller sovsäcksöverdrag.

Tips – Hennessy Hammock har flera tarpar med tillhörande hängmatta i ett och samma kit. >> Finns här <<

Tarp eller tält – vad är bäst?

Om du får välja – blir det tarp eller tält? Var och en har sina fördelar och begränsningar. Här är en liten översikt:

Tarp Tält
Mycket lättare att bära med sig En större känsla av trygghet
Går snabbt att sätta upp och ta ner Bättre skydd mot vind och regn
Billig att köpa Håller nyfikna djur och kryp utanför
Du kommer närmare naturen Mysigare?
Många användningsområden

Många gånger landar det i att man köper både en tarp och ett tält. De har var och en sina fördelar – och givetvis också nackdelar.

Tarpen duger ofta som skydd om du preppar. Mycket smidigare att ha med i din Bug Out Bag än ett tält.

Men särskilt under sommarhalvåret är tarpen också ett bra alternativ till ett tält. Den är lättare och du kommer närmare naturen.

Tältet ger istället mer avskildhet och du får en lite tryggare barriär mellan dig själv och naturen. Det kan kanske upplevas som lite mysigare också men det är en smaksak.

Som jag nämnde tidigare behöver det ena inte utesluta det andra. Det finns flera tillfällen då en tarp blir ett bra komplement till ett tält. Exempelvis som ”kök”, samlingsplats eller skydd för packningen utanför tältet.

Vad använder du din tarp till? Skriv gärna en kommentar!

FAQ – Vanliga frågor och svar om tarpar

Vad är tarp för något?

Tarp är en slags presenning som ger dig skydd mot nederbörd och blåst. Du spänner upp den mellan träd och fäster den eventuellt även i marken.

Ska jag köpa tarp eller tält?

Köp tarp om du värdesätter lätt vikt, lågt pris, enkel uppsättning och närhet till naturen. Tarp är också bra om du ska sova i hängmatta. Vill du ha mer avskildhet och maximalt skydd mot regn och blåst väljer du tält.

Vilka tarp-varumärken är populära?

Här är några av de tarpar som är populära i Sverige:

  • DD Tarp (DD Hammocks)
  • Hilleberg
  • Snugpak
  • Helsport
  • Bergans
  • Fjällräven
  • ENO
  • Primus
  • Urberg
  • Sea to Summit
  • Big Agnes
  • Hennesy Hammock

Kan jag använda en tarp på vintern?

Ja, det går utmärkt även om det förstås blir lite kallare än i tält. Lägg gärna ut granris och bottenduk om du sover på marken.

Vad heter tarp på svenska?

Den svenska översättningen av tarp är presenning. När vi talar om friluftsliv används dock oftast ordet ”tarp”.

Hur stor är en tarp?

Det finns ett stort utbud av storlekar. Längden är ofta mellan 2,5 och 4,5 meter. Bredden brukar vara mellan 1,5 och 4,5 meter.

Vad är lagom storlek på en tarp?

Många tycker att 3 x 3 meter är en ganska lagom storlek men det beror på hur du tänkt använda din tarp.

Vilken är den bästa tarpen?

Vilken som är den bästa tarpen beror på vilka kriterier som är viktigast för dig. Är det viktigare med lätt vikt eller hållfasthet? Hur stor tarp behöver du? Ska den vara kvadratisk, rektangulär eller asymmetrisk? Vill du ha flexibilitet med 8 fästpunkter eller enkelhet med 6? Kanske vill du ha en tarp som passar till hängmatta? Sedan spelar priset roll också.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link