Liggunderlag – guide 2023

Ett liggunderlag skyddar dig mot kyla och minimerar kontakt med ojämnheter i marken. Dessutom gör det att du kan sova lite bekvämare i din sovsäck när du är ute i naturen.

Att ha med sig ett är närmast ett måste vid vandring eller fjällvandring. Det är också en av de billigaste men samtidigt nyttigaste preppingprylarna.

Tips – Här kan du köpa alla liggunderlag med 5 % rabatt om du använder koden Prepparen i kassan >>

Det går att hitta bra liggunderlag för någon hundralapp. Vilket som är bäst beror mycket på hur bekvämt du vill kunna sova, vilken vikt du vill släpa med dig, hur slittåligt underlaget ska vara och hur mycket kyla det ska tåla.

För att välja det bästa liggunderlaget är det därför viktigt att du tänker igenom hur det ska användas. Det här kommer nämligen att avgöra vilken form, tjocklek och struktur du bör satsa på.

I denna guide kommer jag att gå igenom det mesta som du bör tänka på när du ska köpa liggunderlag. Låt oss börja med några konkreta tips på produkter. Längre ner får du bland annat läsa om hur du väljer bästa typ av sovunderlag för dina behov.

Tips på bra liggunderlag

Filters Sort results
Reset Apply
Exped SynMat UL M uppblåsbart liggunderlag
Exped Synmat UL M uppblåsbart liggunderlag
Lättviktsliggunderlag för 3 säsonger. R-värde 2,9 / -3 °C. Tystare än många andra uppblåsbara liggunderlag. Pumppåse medföljer.
5.0
(1)
1795 kr
Exped SynMat 7 M uppblåsbart liggunderlag
Exped Synmat 7 M uppblåsbart liggunderlag
Populärt liggunderlag för fyra säsonger och R-värde på 4,8. Värmer ner till -17 °C. Kompakt och en låg vikt på endast 850 gram. Uppblåsbart.
5.0
(1)
1495 kr
Vaude Tour 3.8 självuppblåsbart liggunderlag
Vaude Tour 3.8 L självuppblåsbart liggunderlag
Med R-värde på 4 kan detta självuppblåsbara liggunderlag användas till -11,6 °C. Extra långt - 196 cm. 3,8 cm tjockt ger bekväm sömn. Hållbar tillverkningsprocess.
5.0
(1)
879 kr
Liggunderlag Vaude 9L
Vaude Hike 9L uppblåsbart liggunderlag
Uppblåsbart liggunderlag med R-värde 2,5. Tillräckligt varmt till -2 °C. Tillverkat under rättvisa förhållanden.
5.0
(1)
1489 kr
Big Agnes Air Core Ultra uppblåsbart liggunderlag orange
Big Agnes Air Core Ultra uppblåsbart liggunderlag
Varmt uppblåsbart liggunderlag som ger skön sömn ner till en temperatur på -9,4 °C. R-värde 4,5. Låg vikt på 624 gram.
4.5
(2)
1145 kr
Exped FlexMat liggunderlag
Exped Flexmat liggunderlag
Slitstarkt och lätt liggunderlag av cellplast. Väger bara 325 gram. R-värde på 1,5 gör att detta underlag passar bra på sommaren ner till en temperatur av +6 °C.
4.5
(2)
359 kr
Röda Stjärnan självuppblåsbart liggunderlag
Prisvärt självuppblåsbart liggunderlag
Mycket robust självuppblåsbart liggunderlag som dessutom är mycket billigt. Kanske inte det lättaste liggunderlaget (876 gram) men det tål verkligen att användas.
4.0
(1)
299 kr
Exped SynMat HL M mumieformat uppblåsbart liggunderlag
Exped Synmat HL M uppblåsbart liggunderlag mumieformat
Mumieformat uppblåsbart liggunderlag med medföljande pumppåse. Ultralätt med sina 365 gram. R-värde på 2,9 ger komfort ner till -3 °C.
4.0
(1)
1795 kr
Liggunderlag blått i cellplast 14 mm
Enkelt liggunderlag cellplast 14 mm
Ett "vanligt" liggunderlag i cellplast. Billigt budgetalternativ som inte går sönder. Passar för sommaren eller som underlag till uppblåsbart liggunderlag.
3.0
(1)
149 kr
Exped Synmat Duo - populärt bland breda liggunderlag
Exped Synmat Duo – Dubbelt liggunderlag
Mycket brett liggunderlag - 105 cm vid axlarna. R-värdet ligger på 4,9 vilket gör att du kan använda detta uppblåsbara underlag ner till -17 °C.
3295 kr
12

Några vanliga varianter av liggunderlag

Det finns några huvudgrupper av liggunderlag som du bör vara medveten om när du ska välja. Var och en har sina fördelar och nackdelar.

Liggunderlag av cellplast

Cellplast är det ”klassiska” materialet för liggunderlag. Består av slutna celler som var och en innehåller isolerande luft.

Fördelen med cellplast är att det är slitstarkt. Det går varken sönder av hårda stenar eller gnistor från elden. Du fäster det utan problem utanpå ryggsäcken eller under topplocket. Dessutom är de ofta billiga vilket gör dessa underlag till ett bra val för dig som preppar.

Nackdelen är att de tar ganska stor plats trots att de är lätta. Cellplastunderlag är inte alls lika bekväma som exempelvis uppblåsbara liggunderlag. Samtidigt är dagens underlag av cellplast mycket mer tekniskt avancerade och bekvämare än vad de var en gång i tiden.

Är du bara ute någon dag och inte har problem med att sova på ett lite hårdare underlag kan detta vara ett bra val. Cellplastunderlag är också bra som ett extra lager att ha under ett uppblåsbart liggunderlag på vintern.

Det här kan även vara bra liggunderlag för barn som ska tälta och är också ett alternativ när du vill använda det ibland för träning hemma.

Fördelar med liggunderlag av cellplast

  • Billigt
  • Lätt
  • Okomplicerat
  • Slittåligt

Nackdelar med liggunderlag av cellplast

  • Otympligt
  • Relativt obekvämt

Populära val:

Självuppblåsbart liggunderlag

Det uppblåsbara liggunderlaget är mångas första val. Denna typ har en skumvaddering med cellkärnor. Underlaget har en ventil. När du skruvar upp den strömmar luft in automatiskt i liggunderlaget och fyller skumvadderingen. Vadderingen fungerar lite som en svamp.

Det kan ta ett tag innan det är fyllt med luft. Därför kan det vara bra att lägga ut det så snabbt som möjligt när du kommer fram där du ska övernatta.

När det är dags att bege sig vidare pressar du ihop underlaget så att luften strömmar ur och sedan stänger du ventilen.

Ett självuppblåsbart liggunderlag är ett populärt val eftersom det tar mycket liten plats och är lätt att bära med sig. Dessutom sover du bekvämt.

Den egentligen enda riktiga nackdelen är att det finns risk för punktering. Punkteras liggunderlaget har den ingen isolerande förmåga. Därför är det mycket viktigt att du alltid har med dig en liten reparationssats. Ibland följer den med när du köper nytt liggunderlag.

Fördelar med självuppblåsbara liggunderlag

  • Kompakt – tar liten plats i väskan
  • Lätt att bära med sig
  • Bekvämt att sova på

Nackdelar med självuppblåsbara liggunderlag

  • Risk för punktering – ta med reparations-kit!
  • Inte bra direkt framför elden

Populära val:

Uppblåsbart liggunderlag

Om du är ute efter maximal komfort är det ett uppblåsbart liggunderlag du ska välja. Till skillnad från det självuppblåsbara kräver ett uppblåsbart liggunderlag att du aktivt blåser upp det. Antingen gör du det med munnen eller med en liten pump – beroende på modell. Fördelen med att använda pump är att du inte blåser in fukt i dynan vilket annars kan skapa dålig lukt.

Uppblåsbara underlag tenderar att vara något tyngre jämfört med de självuppblåsbara men är ändå mycket lätt. Den höga komforten gör att det är ett populärt val t.ex. vid vandring. Den största nackdelen är risken för punktering. Finns det ingen luft i underlaget finns heller ingen isolering mot kyla. Däför ska du alltid ha med dig ett reparations-set om du använder ett uppblåsbart liggunderlag.

Fördelar med uppblåsbara liggunderlag

  • Bästa komfort
  • Ganska lätt
  • Liten packvolym

Nackdelar med uppblåsbara liggunderlag

  • Risk för punktering
  • Inte bra direkt framför elden

Populära val:

Liggunderlag med dun

Dun är ett material som är välkänt i Norden. Duntäcken och dunsovsäckar håller oss som bekant varma på vintern. Detta material har fungerat som isolering sedan urminnes tider.

Några av de bästa liggunderlagen har faktiskt dun i sig, även om detta material hör till ovanligheterna i denna typ av friluftsprodukter. Ett bra exempel är Exped Downmat 7 som vunnit European Outdoor Award.

Dun som pressas ihop isolerar inte så bra. Hemligheten i dessa liggunderlag är att dunet bakats in i olika zoner så att det inte kan förflytta sig.

Dununderlag har ofta ett mycket högt R-värde och klarar extrem kyla. De är inte direkt lätta, men ändå lättare än andra liggunderlag med motsvarande isolerförmåga.

En nackdel med dun är att det är fuktkänsligt. Därför är det viktigt att blåsa upp sådana liggunderlag med den medföljande luftpumpen så att det inte kommer in utandningsluft i underlaget.

Fördelar med liggunderlag med dun

  • Mycket god isolering mot kyla
  • Relativt lätt (jämfört med andra liggunderlag med samma isoleringsförmåga)
  • Bekvämt

Nackdelar med liggunderlag med dun

  • Måste blåsas upp med pump
  • Är det fräscht efter 10 år?
  • Inte bra vid elden

Populära val:

Luftmadrass

En luftmadrass vanligtvis inte ett liggunderlag i egentlig bemärkelse. En vanlig luftmadrass är gjord för att användas hemma på golvet, i stugan eller möjligtvis på campingen. Inte för att ha med sig ut i naturen. Många luftmadrasser är inte märkta med R-värde och därmed är det osäkert vilken kyla de klarar. Inte minst: Vanliga luftmadrasser brukar vara allt för tunga att bära med sig!

Ibland kallas uppblåsbara liggunderlag för luftmadrass, men det är alltså fel. Så här hänger det ihop:

  • Liggunderlag: Ett underlag att bära med sig och ligga på i naturen, på vandringen, fjällturen o.s.v.
  • Luftmadrass: Ett alternativ till säng, t.ex. för gäster, på campingen eller i stugan.

Är det en luftmadrass du behöver? Det finns gott om billiga luftmadrasser här.

Att tänka på när du ska köpa liggunderlag

Besök vilken friluftsbutik som helst och du märker snart att utbudet av liggunderlag är mycket stort. Vilket är bäst, eller åtminstone tillräckligt bra?

Här är några saker du kan tänka på när du ska köpa liggunderlag:

Typ av liggunderlag

Ett klassiskt liggunderlag i cellplast är slittåligt och billigt men kanske inte så skönt att ligga på. Det tar också en del plats och dessutom passar det inte för riktigt kallt väder. Vill du sova skönare och ha ett sovunderlag som är smidigt att packa ner? Välj självuppblåsbart eller uppblåsbart liggunderlag. Glöm då bara inte att också ta med reparations-kit för det kan gå sönder!

Tips: Ta en titt i vår jämförelse av olika typer av liggunderlag längre upp på sidan.

Man eller kvinna?

Det finns liggunderlag som är särskilt utformade för kvinnor. De har vanligtvis mer isolering vid höftpartiet och vid fötterna. De kan också ha extra isolering med hänsyn till att kvinnor kan vara lite mer frusna än män generellt sett. Med det sagt – de flesta kvinnor struntar nog i detta och väljer ändå ett ”vanligt” liggunderlag.

Liggunderlag för barn

Det finns särskilda (men inte särskilt många) liggunderlag för barn. Skillnaden är att de är kortare, ca 120 cm. För barn kan det ofta vara lämpligt med ett enklare cellplastunderlag. Det förutsätter att det inte handlar om att övernatta i riktigt kallt väder.

Längd

Det finns liggunderlag från runt 168 cm till ca 200 cm för vuxna. De flesta brukar vara runt 183 – 185 cm = normallängd för denna typ av produkter. Det är onödigt att köpa ett längre liggunderlag än vad du behöver eftersom det blir extra vikt och tar plats. Tänk på att många aldrig sover helt utsträckt heller!

Bredd

De allra flesta liggunderlag är 50 – 52 cm. Några få är uppåt 63 cm breda.

R-värde

Hur väl ett liggunderlag isolerar avgörs av dess R-värde. Ju högre värde desto bättre klarar det att isolera mot kall mark. R-värdet hänger ihop med om det är ett 1-säsongs, 2-säsongs, 3-säsongs eller 4-säsongs-underlag.

Ett högre värde är inte alltid bättre. Det är dumt att köpa ett liggunderlag som har ett allt för högt R-värde om du inte ska övernatta i kallt väder, t.ex. på sommar eller tidig höst / sen vår. Ett varmare liggunderlag innebär nämligen extra vikt och större volym.

Tillverkaren Therm-a-Rest har en bra bild som förklarar vilket R-värde som är bäst i olika situationer:

R-värde för liggunderlag
R-värdet beskriver hur bra ett liggunderlag är på att stå emot kyla från marken. Källa: Therm-a-Rest.

Vikt

Vikten varierar kraftigt mellan olika typer av liggunderlag och beroende på isolerförmåga (R-värde) samt längd och bredd. Många populära produkter väger mellan 400 och 800 gram. Cellplast är lättast.

Ungefär 75 % av alla liggunderlag väger under 1 kg. De tyngsta är gjorda för extremt kallt väder.

Ska du t.ex. ut och vandra eller åka skidor är det alltid en kompromiss mellan hur mycket vikt du ska bära med dig samt hur varmt och bekvämt du ska sova. Det bästa liggunderlaget är då troligtvis varken det lättaste eller det som är bekvämast.

Tjocklek / höjd

Det finns liggunderlag från 1,5 cm upp till över 7 cm. Generellt sett är ett tjockt liggunderlag bekvämare och med bättre isolerförmåga.

Många är runt 3,8 – 5 cm när de är uppblåsta. Ett tjockt uppblåsbart liggunderlag som exempelvis Exped Synmat 7 är – just det – 7 cm tjockt. Deras XP 9 är 9 cm, Megamat 10 är 10 cm o.s.v.

Här hittar du tjocka liggunderlag.

Packvolym

Ett uppblåsbart eller självupplåsbart liggunderlag tar inte särskilt mycket plats när det är hoppackat. Till exempel tar Sea to Summit Air Etherlight XT Insulated 12 x 24 cm i packningen. Exped Synmat HL tar inte mer än 19 x 10 cm. Therm-a-Rest Trail Lite tar 28 x 20 cm.

Ett liggunderlag i cellplast tar mer plats och fästs därför utanpå packningen. Cellplastliggunderlag finns också i två varianter – en som rullas ihop och en som viks ihop.

Pris

Slutligen har vi pris på liggunderlag. Här finns en enorm variation. De billigaste kostar inte mer än någon hundralapp. Då handlar det uteslutande om liggunderlag av cellplast.

De dyraste kostar mellan 3000 och 4000 kronor. Dessa liggunderlag är uppblåsbara och har högt R-värde, inte sällan med ett bra förhållande mellan R-värde och vikt. Bland de lite dyrare liggunderlagen hittar vi även dem som är gjorda för två personer.

Hur mycket ska ett bra liggunderlag kosta? Ungefär så här tycker Prepparen.se om priserna:

  • Cellpast: Upp till ca 700 kr
  • Självuppblåsbart: Upp till ca 1000 kr
  • Uppblåsbart: Upp till ca 2000 kr

R-värde för liggunderlag – guide

R-värdet visar hur bra ett liggunderlag isolerar från markens kyla. Ofta burkar R-värdet ligga på mellan 1 och 10. Ju högre värde desto bättre isolerförmåga. Tänk bara på att ett liggunderlag med högre R-värde generellt sett tar mer plats och väger mer. Vilket R-värde som är bäst blir därför alltid en kompromiss mellan värme, vikt och volym.

Guide för R-värde på liggunderlag

R-värde Passar för Exempel på liggunderlag
1 – 1,4 Mycket lite isolering. Passar under dagen på sommaren och i varma länder.

Temperatur: Ner till ca +9 grader C.

Exped Airmat UL Lite
1,5 – 1,7 Lätta liggunderlag för varma somrar.

Temperatur: Ner till ca 5 – 8 grader C.

Therm-a-Rest Z Lite Reg Unisex
1,8 – 2,5 Liggunderlag för sommar.

Temperatur: Från ca 1 – 4 grader C.

Exped Synmat UL Lite
2,6 – 3,5 God isolering. Passar för vår, sommar och höst om det inte är allt för kallt.

Temperatur: Ca 0 till -6 grader C.

Exped Synmat UL (R-värde 3,3)

Exped  Symmat HL (R-värde 3,3)

Therm-a-Rest Trail Lite

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Insulated Unisex

3,6 – 4,2 Lite bättre isolering för tresäsongsunderlag.

Temperatur: Runt -7 till -13 grader C.

Moutain Equipment Aerostat Synthetic 7.0 Mat

Exped Downmat Lite 5 LW (R-värde 4,1)

4,3 – 4,5 Passar för lite mildare vinterväder.

Temperatur: -13 till -15 grader C.

Therm-a-Rest Trail Lite W Reg (Dam) (R-värde 4,5)
4,6 – 5,0 Liggunderlag för vinter. Det är sällan vanliga underlag har högre R-värde än 5,0.

Temperatur: -15 till -18 grader C

Exped  Synmat HL Winter MW

Sea to Summit Comfort Deluxe S.I. Sleeping Mat (R-värde 5,2)

Moutain Equipment Aerostat Down 7.0 Mat Wide Regular (R-värde 5,0)

5,1 – 5,9 För ganska kallt vinterväder.

Temperatur: -19 till -24 grader C.

Sea to Summit Comfot Deluxe S.I. Sleeping Mat (R-värde 5,2)
6 – 10 För extrema situationer, t.ex. en basecamp för expeditioner. Kan vara ganska tungt att bära med sig.

Temperatur: -25 till -50 grader C.

Exped Synmat 9 M (R-värde 6,0)

Therm-a-Rest Basecamp L (R-värde 6)

Exped Downmat XP 9 M (R-värde 8,00)

Exped Downmat 9 LW (R-värde 8,00)

Exped MegaMat 10 MW (R-värde 9,50)

OBS! Temperaturangivelser i samband med R-värde är ingen exakt vetenskap. Vad som upplevs som ”tillräckligt” varmt varierar från person till person. Är du frusen av dig bör du satsa på ett högre R-värde än vad som anges som riktlinje.

Tips: Du kan kombinera två liggunderlag för att få ett högre R-värde! Till exempel kan du ha ett lätt cellplastunderlag under ett uppblåsbart liggunderlag. Då får du god isolering och högre komfort.

Hur ska du använda ditt liggunderlag?

Ett sätt att bestämma vilket underlag som är bäst är att utgå från hur du ska använda det. Behöver du liggunderlag i många olika sammanhang och både sommar och vinter kan det vara bättre att köpa två istället för att försöka hitta ett som alltid passar.

Tält

När du ska ut och campa är det viktigt med ett underlag som känns bekvämt direkt på marken. En tunn tältduk räcker inte för att få skydd mot grenar och grus. Här kan det vara smart med ett uppblåsbart liggunderlag eller ett lite tjockare som ökar komforten. Detta gäller speciellt om du kommer att vara på ett och samma ställe hela tiden och särskilt om du åker bil dit. Tjocka liggunderlag väger lite mer men då är vikten inte av så stor betydelse.

Betänk hur många som ska sova i tältet. Det finns liggunderlag för två och dessa är mycket praktiska om du vet att flera sovsäckar ska samsas på ytan. Då slipper ni ju skav där olika underlag möter varandra.

Vandring

Under en vandring kanske du vilar i tält eller under bar himmel. Under sådana omständigheter ställs ofta lite högre krav på liggunderlaget. Först och främst måste ett sådant sovunderlag kunna tåla mer kyla än ett liggunderlag för camping. Det gäller i synnerhet om du är ute på vår, höst eller vinter. Är r-värdet över 4 brukar du kunna klara dig i de flesta lägen.

Samtidigt får ett liggunderlag för vandring inte vara för tungt eller skrymmande. Det blir alltid en kompromiss mellan hur lätt det är att bära med sig och hur varmt och bekvämt det är att sova på. Försök hitta en balans som du trivs med.

Är du inte så känslig av dig och kan sova på ganska hårt underlag kan ett ”vanligt” liggunderlag, d.v.s. ett i cellplast vara praktiskt. Det är billigt och slittåligt. Vill du ha mer komfort eller om du vill att liggunderlaget tar mindre plats väljer du med fördel en självuppblåsbar eller uppblåsbar variant. Tänk bara på att inte välja ett onödigt tjockt sådant!

Prepping

Det är nästan ett måste att ha ett liggunderlag som preppare. Måste du bege dig iväg snabbt greppar du din Bug Out Bag som du förslagsvis också fäst ett liggunderlag vid.

För prepping är knappast komfort en prioritet. Blir det ett nödläge får du finna dig i att det inte är lika bekvämt som hemma i sängen. Däremot måste underlaget vara tillräckligt varmt, gärna slittåligt. Eftersom det är nödutrustning kanske den inte används så ofta så därför är det bra om det är ett billigt liggunderlag.

Enligt Prepparen.se är ett begagnat militärt liggunderlag i cellplast ett bra val. Det kostar inte mycket, kan lätt vikas ihop och är slittåligt. Det klarar inte extrem kyla, men om du mot förmodan måste övernatta utomhus kan du lätt fixa isolering genom att lägga granris under.

Du hittar ett sådant liggunderlag här.

Övernattningar

Särskilt ungdomar kan dra nytta av underlagen som kan användas direkt på golvet för dämpning. Passar perfekt då det ska sovas över i en skola under träningslägret. Det här är också bra då det inte finns extra sängar när det blir pyjamasparty för en stor grupp vänner.

Billiga liggunderlag med fin struktur kan passa perfekt för den här typen av behov. Ett vanligt sovunderlag i cellplast kan ofta duga för barn. För lite större komfort finns det ganska billiga självuppblåsbara liggunderlag. En luftmadrass är alltid ett alternativ.

Sittunderlag

Om du vill kunna sitta på ditt liggunderlag är ett i cellplast bättre än ett uppblåsbart. Anledningen är att du lätt ”sitter igenom” ett uppblåsbart liggunderlag och får då i princip sitta direkt på marken. Det ger då sämre isolering och blir hårt.

Vill du kunna rulla ut liggunderlaget på dagen under tur är det också betydligt lättare om det är av cellplast. Mindre krångel.

Träning

Det är inte ovanligt att ett bra liggunderlag får flera funktioner. Du kommer inte bara att sova på det. När du stretchar och gör situps är det skönt att ha ett underlag som ger din rygg skydd mot det hårda golvet och smuts som kan finnas på det. Vill du träna på ditt liggunderlag är det ett i cellplast du ska välja.

Tänk på att en träningsmatta aldrig ska användas som liggunderlag att sova på! Dessa har en förskräckligt dålig förmåga att isolera och ger inte heller något stöd för en god natts sömn.

Största tillverkare

Det finns flera stora tillverkare av liggunderlag. Här är några av de största / populäraste:

Rengöra liggunderlag

Ett liggunderlag som du har med dig i skog och mark, kanske på vandring eller camping, kommer onekligen att bli smutsigt. Lort, lera, sand och jord är inga problem för ett liggunderlag av hög kvalitet.

Så här rengör du liggunderlag:

Liggunderlag av skumplast / cellplast

Vanliga liggunderlag av cellplast (skumplast) är de lättaste att hålla rent. Ställ det i badkaret och spola av med duschen. Ta vid behov en tvättsvamp och skura rent med lite diskmedel. Låt det sedan torka.

Självuppblåsbara och uppblåsbara liggunderlag

Även de självuppblåsbara och uppblåsbara liggunderlagen går bra att duscha av i duschen eller badkaret. Här måste du bara se till så att alla ventiler är stängda så att det inte kommer in vatten.

Om du ändå råkar få in vatten eller fukt i underlaget öppnar du ventilerna och försöker pressa ut allt vatten genom att rulla ihop det flera gånger. Låt det sedan hänga i några dagar i ett varmt och torrt utrymme.

Intressanta fakta

Här är några spännande fakta om liggunderlag som du kanske inte har tänkt på tidigare.

  1. Fukt i det uppblåsbara liggunderlaget

Om du blåser upp ett liggunderlag med din mun tillför du fukt. Det här kan vara en nackdel. Välj ett självuppblåsbart liggunderlag eller pumpa med pump. Ofta följer en pumpanordning med. På så vis skyddar du det mot framtida fuktproblem.

  1. Isolering är viktigare än vad du kan tro

När du lägger dig ner på den kalla marken kommer du att förlora en hel del kroppsvärme. Det betyder att det kan bli mycket svårt att sova om ditt liggunderlag har ett lågt r-värde och släpper igenom kylan. Betänk att din säng därhemma har ett r-värde på omkring 25 och då ligger du inte direkt på golvet!

  1. T-shirt tricket

Om du tycker att det är jobbigt att du glider av liggunderlaget då det inte ligger platt mot marken kan du använda dig av t-shirt tricket. Du rullar ihop en t-shirt och lägger den under liggunderlaget vid en punkt under dina knän. Då blir det svårt att glida nedåt och du slipper vakna av att ha hamnat vid tältets öppning på grund av glidet.

Så här kan det se ut:

  1. Känner du marken med knäna?

Bra liggunderlag som är uppblåsbara ska ge dig stöd så pass att du inte känner marken om du ställer dig på knäna på liggunderlaget. Det här är ett test som du kan göra med ditt liggunderlag för att komma fram till om det är tillräckligt stötdämpande. Om du inte känner marken med knäna kommer du heller inte att göra det då du ligger ner raklång på underlaget.

  1. Glöm inte vecken!

Om du är en person som inte tycker om minsta skrynkla på ditt lakan kan det bli svårt att sova på ett bubbligt liggunderlag. Det finns modeller som har släta ytor och som därmed kan ge dig en fastare känsla då du ligger på det.

Vecken och mönstret på liggunderlagets yta är där av en anledning. De kan minska på halk-effekten. Dessutom kan det vara en konstruktion för att ge isolering utan att ta för mycket plats när det är hopfällt. Här får du väga plus och minus mot varandra och sedan välja det som kommer att fungera bäst för dig.

  1. Dubbla yogamattor är ingen lösning

Det är ganska vanligt att folk experimenterar lite. Yogamatta med en vanlig matta under eller två yogamattor på varandra kan verka som en smart lösning. Det är det inte för dig som vill få isolering och ett gott stöd för ryggen. Dessutom kan yogamattor bli blöta och otroligt obehagliga att sova på utomhus. Använd alltså inte yogamatta ute i naturen!

  1. Vikbara liggunderlag som sittplats

Om du väljer ett vikbart liggunderlag av plastskum kan detta också fungera som en liten stol. När det är hopvikt får du en liten pall som kan användas då du inte vill sitta direkt på marken. Även ett underlag som rullas ihop kan användas på detta sätt men se upp så att du inte skadar det!

FAQ – Frågor och svar

Hur fungerar ett självuppblåsbart liggunderlag?

Ett självuppblåsbart liggunderlag har en slags skumgummi i sig som expanderar när luft släpps in. Lägg underlaget på marken och öppna ventilerna. Då fylls det automatiskt med luft. Glöm inte att skruva till ventilerna innan du går och lägger dig. Annars pyser luften ur av din kroppsvikt.

Vilken typ av liggunderlag är bäst?

Det beror på dina prioriteringar. För utomhusliv året runt är det viktigt med ett högt r-värde på liggunderlaget, alternativt att ha två olika sovunderlag. För högre komfort är det klokt att välja tjockt uppblåsbart liggunderlag. Självuppblåsbara underlag är praktiska och tar lite plats. Liggunderlag av cellplast är slittåliga, lätta och billiga men tar ganska mycket plats och är inte så bekväma.

Vad innebär r-värde för liggunderlag?

Det visar hur god isoleringen mot kylan som kommer från marken är. Ett högre r-värde betyder bättre isolering. Du bör ha ett r-värde på minst 4 för att liggunderlaget ska klara av vinterklimat.

Hur långt liggunderlag ska jag köpa?

Du bör troligtvis välja ett liggunderlag som är lika långt som du. Ligger du mest på sidan kan du klara dig med en kortare modell, men det är få som ligger så hela natten.

Var kan jag köpa liggunderlag?

Det finns ett stort utbud hos bl.a. Röda Stjärnan, Outdoorexperten, XXL och Intersport. Enkla och billiga underlag, ofta utan angivet R-värde, finns hos Jula, Biltema och Jysk.

Vilket liggunderlag är bekvämast?

Det är onekligen ett underlag som ger dig ett gott stöd och ett fint skydd mot kyla i marken. Det innebär ett tjockare uppblåsbart liggunderlag. Sådana ger extra dämpning mot sådant som finns på marken. När ni ska sova två på samma underlag kan det vara bekvämt med ett som är gjort för två.

Hur fäster jag liggunderlaget på min ryggsäck?

Du kan fästa det på toppen av ryggsäcken eller kanske på mitten av den yttre sidan. För att göra detta kan du behöva extra remmar. Många väljer att lägga liggunderlaget mellan lock och öppning.

Hur tjockt liggunderlag ska jag ha?

Om du vill få skydd mot kyla bör du satsa på minst 8 cm tjockt liggunderlag. Billiga modeller av skumplast brukar inte erbjuda mer än 2 cm tjocklek vilket kan fungera mycket bra för träning och tillfälliga övernattningar under sommaren.

Hur stor är risken för punktering på liggunderlaget?

Det beror på hur du använder det, kvalitet och hur gammalt det är. Undvik att sitta för nära en öppen eld med det uppblåsta liggunderlaget. Undvik placering på vassa detaljer och tänk på att ventilerna bör hålla hög kvalitet för att inte pysa ut luft. Ha alltid med dig ett lagnings-kit! Ett liggunderlag av skumplast / cellplast kan inte få punktering.

När bör jag ta med ett liggunderlag?

När du vill vila och sova i ett tält, på bar mark, i en gymnastiksal eller på en plats där det inte finns vanliga sängar att tillgå.

Hur rullar jag ihop ett uppblåsbart liggunderlag?

Det är inte svårt och du behöver inte tömma ut luften innan du rullar ihop. Det är bara att rulla som du hade gjort med en handduk. Öppna ventilerna innan du börjar rulla. Det här kommer att leda till att luften pyser ut av rullningen. Skruva sedan till ventilerna igen.

Hur rengör jag mitt liggunderlag?

Torka av med fuktad trasa och lite milt rengöringsmedel. Låt torka ordentligt innan du packar undan. Alternativt doppar du det rätt ned i en sjö! Se bara till så att eventuella ventiler är ordentligt stängda!

Vad är liggunderlag gjorda av?

Normalt sett av plastmaterial. Men det kan ingå tyg av bomull såväl som dun för bättre isolerande egenskaper.

Går det att återvinna liggunderlag?

Ja, de ska sorteras som brännbart precis som soppåsar.

Varför luktar mitt liggunderlag illa?

Det kan bero på att det har packats ihop med fukt och smuts. Ibland kan det dock vara så att själva plastmaterialet luktar lite konstigt då det är nytt. Det är något som försvinner med tiden om du ser till att göra rent och vädra med jämna mellanrum.

Hur tjockt liggunderlag behöver jag?

Om du vill få ett högt r-värde och även komfort måste du komma upp på tjocklekar på åtminstone 8 cm. När ett liggunderlag är 2 cm tjockt rör det sig om ett enklare underlag av cellplast.

Vad ska ett liggunderlag kosta?

De bästa liggunderlagen som är till för att skydda mot riktig kyla och extrema situationer kan kosta omkring 2000 kronor eller mer. De flesta klarar sig bra med ett självuppblåsbart liggunderlag som kostar runt 1000 kronor. Är du inte så kräsen på bekvämligheten kan du köpa ett bra cellplastunderlag för 500 – 700 kronor.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link