Överlever ditt sparande en kris?

Har du funderat på vad som händer med dina besparingar om landet hamnar i en kris av något slag? Eller om det blir krig eller världskrig? Hemska tanke. Ändå är det något som vi som intresserar oss för prepping självklart måste fundera på.

Folk är olika bra på att spara pengar. Vissa bygger upp en aktieportfölj med ett långsiktigt sparande. Andra lägger pengar på sin bostad. Genom att spara bygger vi upp en trygghet. Tyvärr kan en allvarlig kris göra att sparandet går om intet.

Om syftet med besparingarna är att skapa trygghet i ett känsligt läge måste vi alltså tänka till lite. Vad som händer med pengarna beror på vilken typ av kris det rör sig om. Därför kan det vara en idé att förbereda sig för olika scenarios.

Världskrig

Låt oss ha ett världskrig som ett worst case scenario. Det är tänkvärt att världen faktiskt har drabbats av två världskrig på bara lite drygt 100 år.

I ett världskrig riskerar vissa valutor att bli nästan värdelösa eller åtminstone förlora en stor del av sitt värde. Länder kommer att låta sedelpressarna gå för att finansiera vapentillverkning utan att bli beroende av lån från utlandet. Det leder till inflation.

Under första världskriget stack inflationen i Sverige iväg till uppåt 47 procent. Under andra världskriget var inflationen i Sverige betydligt lägre men ändå uppgick den till 13,5 procent 1940 och 1941. Sverige var då som bekant inte ens med i kriget.

Hur skyddar man pengarna om det blir världskrig?

Om svenska kronan förlorar värde kommer värdet på dina sparpengar att urholkas. I ett sådant läge är guld det säkraste sättet att skydda dina besparingar.

Se bara till att köpa äkta guld och inte så kallat pappersguld. Du kan lätt köpa äkta guld i form av guldtackor som förvaras i ett valv någonstans i världen eller som guldmynt och guldtackor som du förvarar hemma.

Tips
Prepparen använder BullionVault för att köpa guldtackor som förvaras i valv på olika platser i världen. Valv finns i Zürich, Toronto, London, New York och Singapore.

Läs mer!

Prepparen föredrar en kombination av dessa två typer av guldinvesteringar för att sprida på riskerna. Guld som du har hemma är alltid tillgängligt men det finns risk för stöld och konfiskering. Genom att ha guldet utspritt i valv på olika platser i världen minskar du den totala risken. Om valv i ett land mot förmodan konfiskeras har du tillgångar kvar i andra länder.

Underskatta inte heller värdet av att ha olika former av betalmedel hemma i händelse av kris. Mat, bränsle, silvermynt, medicin – ja allt som kan fungera vid byteshandel är bra att ha.

Krig i stad
Äkta guld är det säkraste sättet att spara inför ett krig. Dessutom är det bra att ha gott om saker att byteshandla med.

En större finanskris

Det behöver inte bli världskrig för att dina besparingar ska vara hotade. Ett krig på en annan plats i världen kan sätta hela finanssystemet i gungning. Det behöver inte ens bli krig. Finanskrisen 2008-2009 är ett bra exempel på det kaos som kan uppstå till följd av brister i finanssystemet. Följden kan bli fallande aktiekurser, lågkonjunktur och arbetslöshet.

De flesta svenskar har ett fondsparande. Under den nämnda finanskrisen sjönk många fonder med 50 procent eller mer. I efterhand vet vi att de allra flesta fonder och aktier återhämtat sig bra sedan dess.

När krisen utspelar sig är det dock ingen som vet hur djup den blir eller hur länge den kommer att vara. Problemet är att många säljer sina innehav för att skydda sina besparingar först efter att de tappat en stor del av sitt värde.

Det är inte heller uteslutet att en djup finanskris kan leda till extrema samhällsförändringar som i förlängningen leder till omfattande krig.

Så förbereder du sparpengarna inför en finanskris

Det går aldrig att veta när en finanskris kommer att inträffa. Historiskt sett har det varit lönsamt att ha sina pengar på börsen i ur och skur, trots lågkonjunkturer och finanskriser. Just nu talas det om risken för att det håller på att bildas en skuldbubbla som skulle kunna leda till en större kris.

Ändå är det lönlöst för gemene man att försöka tajma marknaden. Nej, om du vill preppa inför en finanskris gör du det bäst genom diversifiering. Sprid på riskerna i ditt sparande.

Prepparen föredrar att sprida på riskerna genom att ha fonder eller aktier, räntefonder och guld. En gång i kvartalet, en gång i halvåret eller en gång om året balanserar du om innehaven så att fördelningen mellan tillgångarna förblir jämn.

Du måste bestämma vilken fördelning mellan olika tillgångar du vill ha. Ju mer osäker du är inför framtiden desto större andel räntefonder och guld kan vara bra att ha i portföljen. Det gäller att hitta en balans eftersom en allt för låg risk sker på bekostnad av avkastningen.

Så här kan du tänka:

  • Hög risk/avkastning – endast viss stötdämpning: 80% aktier, 10% räntefonder , 10% guld
  • Mellan risk – god riskspridning: 60% aktier, 20% räntefonder, 20% guld
  • Relativt låg risk: 40% aktier, 30% räntefonder, 30% guld

Tips: Ha räntefonder i olika valutor. Ifall svenska kronan försvagas är det bra att ha vissa räntefonder i USD och/eller euro.

Osäkert läge eller förhöjd risk

Om du bara känner viss osäkerhet inför framtiden är det bästa du kan göra att spara lite extra. Det behöver varken bli krig eller finanskris för att en människa ska känna sig hotad.

I Sverige har vi förvisso ett brett socialt skyddsnät men de flesta av oss skulle inte må bra av att behöva förlita oss enbart på detta.

Vad innebär osäkert läge? Det kan till exempel vara en djup lågkonjunktur som gör att många förlorar sina jobb. Osäkert läge kan också vara ett scenario där den politiska utvecklingen i omvärlden gradvis försämras. Risken för internationell konflikt kanske ökar och samhället präglas av en tilltagande allmän oro.

Skaffa en buffert

Ett bra sätt att preppa inför ett osäkert läge är genom att bygga upp en sparbuffert. En sådan är dessutom bra att ha även till vardags. Lägg undan en liten del av lönen varje månad på ett sparkonto som du kan använda i nödfall.

Hur mycket ska man spara? Det är individuellt men utgå från hur mycket pengar du behöver en genomsnittlig månad. Räkna med att du inte har någon inkomst utan måste leva på din buffert. Hur länge vill du kunna klara dig? En månad eller två kan vara ett rimligt första mål.

Spara pengarna på ett bankkonto med statlig insättningsgaranti. Då får du tillbaks pengarna direkt av staten ifall banken går i konkurs.

Givetvis kan det finnas lägen då den statliga insättningsgarantin inte heller fungerar: krig eller en total systemkollaps där bankväsendet och samhället slutar fungera helt och hållet.

Det kan därför vara en smart idé att ha en del av sin sparbuffert i form av guldmynt och silvermynt.

Att betala av skulder är däremot inte prioritet om det råder förhöjd risk. Givetvis ska du fortsätta att amortera det som du måste betala enligt avtal. Däremot kan du hoppa över extra amorteringar i ett sådant läge. Då är det bättre att lägga undan pengarna så att du har god tillgång till kapital ifall situationen försämras.

Friskrivning: Prepparen ger inga investerinsråd. All information i artikeln är endast tänkt att fungera som inspiration. Du måste själv läsa på innan du fattar besult om dina sparpengar.

4 svar på ”Överlever ditt sparande en kris?”

  1. Kan man ha pengar i olika valutor i Sverige, om krig är det väl inte säkert man kan hämta ut pengar? El skall man åka till flera andra länder för sätta in pengar. Åker man dit där inget krig. Sätter man in i många länder borde det vara säkrare för mig? Mvh Harald

    Svara
    • Hej Harald och tack för din fråga! Ja, det går att ha pengar på banken i olika valutor i Sverige. Bankerna har något som kallas för valutakonto. Det är ett konto som du kan öppna i de flesta valutor (t.ex. USD, EUR, CHF) och som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

      Det är egentligen ett transaktionskonto som finns till för att du inte ska ha göra någon valutaförlust om du handlar med utländsk valuta (som privatperson eller företag). Du kan som regel inte göra insättningar och uttag i valutan utan då omvandlas pengarna först från/till svenska kronor. Vissa banker (t.ex. SEB) tar dock emot eurosedlar.

      Att ha pengar på valutakonto som gardering inför t.ex. krig eller kris borde gå bra. Huruvida det går att hämta ut pengar eller inte i ett sådant läge är omöjligt att veta. Det kan hända att bankerna skulle fungera trots att det är krig men det beror givetvis på omständigheterna. Jag tror att den största risken i ett sådant scenario är att den svenska kronan tappar mycket av sitt värde, inte att banken håller stängt (även om det inte ska uteslutas).

      Du kan också öppna bankkonto i andra EU-länder. Vissa av dem kräver att du ska vara bosatt där eller att du ska ha en god anledning. Här kan det vara värt att fråga en bank i lämpligt EU-land om du skulle få öppna konto där. Pengarna omfattas även där av en statlig insättningsgaranti på 100000 euro.

      Riskspridning är nyckelordet här. Personligen föredrar jag att sprida på riskerna främst genom guld och aktier i andra valutor, eventuellt även utländska räntepapper. Med en liten mängd kontanter i utländsk valuta och silvermynt hemma har du betalmedel i närtid.

      Läs också gärna min artikel om hur man kan betala i ett krisläge.

      Svara
  2. Hej hej
    Förlorar man med att köpa guldtackor hos en guld affär?
    Vad är bäst att göra ?
    Med vänlig hälsning,
    Georg

    Svara
    • Hej! Det beror på hur du definierar “förlorar”. Det är dyrare att handla guldtackor i en guldaffär jämfört med att köpa samma mängd guld exempelvis i form av certifikat eller som guldtackor hos någon specialiserad leverantör (som t.ex. BullionVault).

      Vi kan ta ett exempel. Att köpa 50 gram guldtacka via en guldaffär på nätet (eller i fysisk butik) kostar i skrivande stund cirka 27500 – 27900 kronor. Säljer du motsvarande mängd samma dag till samma butik får du runt 25000 – 26800 kronor. Denna “spread” är butikens vinst och det är denna du förlorar på när du köper och säljer.

      Köper du motsvarande mängd hos BullionVault för att nämna ett exempel kostar det i dagsläget cirka 26470 kronor. Säljer du samma guld samma dag får du runt 26250 kronor. Nästan ingen skillnad med andra ord. Till det tillkommer i detta fallet maximalt 0,5% i avgift + 0,12% för försäkring och förvaring + lite andra småavgifter. Fortfarande en minimal kostnad jämfört med att köpa i butik.

      Nöjer du dig med “pappersguld” i form av certifikat kan du köpa via en nätmäklare och komma ännu billigare undan, men då kan man fråga sig hur säkert det är i ett SHTF-scenario. Troligtvis inte alls säkert.

      Du betalar alltså en ganska stor premium på att äga äkta guld som du kan förvara hemma. Å andra sidan är det förstås en oslagbar känsla att ha tillgång till guldet rent fysiskt. Det har du inte om det ligger i exempelvis BullionVault. En mix kanske är bra. Lite guld i en bunker någonstans på andra sidan jorden och lite på en säker plats hemma. Går priset på guld upp (vilket det lär göra i ett krisläge) gör det kanske mindre att du betalade någon tusenlapp extra för att handla i butik idag.

      Svara

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap