En överlevnadsask, eller nödask som det också kallas, är ett litet överlevnadskit i fickformat med saker som kan komma till nytta i ett nödläge. Den innehåller inte allt du behöver, men den kan vara praktisk att ha. Och inte minst – det är en utmärkt present till en prepper!
Innehåll
Varför bör man ha en överlevnadsask?
Syftet med att ha en överlevnadsask är att alltid vara förberedd på en krissituation utan att behöva släpa med sig stora och otympliga prylar.
Den är:
- Liten – får plats i byxfickan eller ryggsäcken
- Innehåller det absolut viktigaste i ett krisläge
En nödask är så liten att den får plats i en lite större byxficka eller i varje fall en ryggsäck eller handskfacket i bilen. De flesta av oss släpar inte med oss en massa preppingutrustning till vardags, men en överlevnadsask finns det alltid plats för.
Tips på överlevnadsaskar
BCB Ultimate Survival Kit överlevnadsask Mycket lätt överlevnadsask som är fullproppad med 23 saker för överlevnad. Endast 275 gram. 13 x 9,5 x 3 cm. Ange rabattkod "Prepparen" i kassan för 5% rabatt. | ||
Komplett nödask i aluminium Nödask av aluminium fylld med 14 praktiska saker för överlevnad. 14 x 3 x 9,5 cm. | ||
Svart överlevnadsask Smidig nödask med 18 överlevnadsprylar, inklusive överlevnadstips. Innehåller det mesta som kan behövas i ett nödläge. | ||
Aluminiumbox Praktisk aluminiumbox som passar bra exempelvis som överlevnadsask eller för att förvara andra småsaker i. 13,3 x 9,2 x 3,4 cm. | ||
Överlevnadsask SOS Prisvärd nödask med förvånansvärt bra multitool och relativt stark ficklampa. 95 x 65 x 33 mm. |
En nödask innehåller det viktigaste
Tanken är att asken ska innehålla sådan utrustning om kan komma till användning i en nödsituation men som kan vara svår eller omöjligt att improvisera fram, speciellt ute i naturen. Det kan vara ett läge som uppstår så snabbt att du inte hinner få med dig några andra saker alls.
En nödask ska alltså inte innehålla allt man behöver för att klara sig en obegränsad tid ute i det vilda. Inte heller innehåller den diverse ”bra att ha”-prylar, bara det viktigaste. Det finns varken plats för tvål, insektsmedel eller toapapper. Det får du klara dig utan!
Med lite grundläggande överlevnadskunskaper, till exempel från en överlevnadskurs, och en överlevnadsask förbättrar du dina chanser till överlevnad i många situationer, i varje fall under en viss tid.
När behöver jag en nödask?
Finessen med att ha en nödask med sig är att du aldrig helt säkert vet när du kommer att behöva den. Förhoppningsvis aldrig, men själva syftet med prepping är ju att vara förberedd ifall något oväntat händer.
Tänk dig ett scenario där du blir helt överrumplad, ett riktigt SHTF-scenario. Du kanske inte har en chans att ta dig hem för att greppa din Bug Out Bag. Då har du i alla fall din överlevnadsask.
Här är några idéer på användningsområden:
- Det är enkelt att få med sig en nödask om du måste fly snabbt.
- Ha en överlevnadsask i bilen ifall du får motorfel långt bort från civilisationen.
- Bra att ha med sig om du råkar gå vilse i skogen.
- En räddare om du blir strandsatt på en ö i skärgården.
- Lägg i din Bug Out Bag för att vara extra garderad vid evakuering.
- En nödask är faktiskt också en utmärkt present!
Vad innehåller en överlevnadsask?
Om man tittar på de flesta överlevnadssituationer är det sju saker som brukar vara viktigast och de flesta av dessa återfinns som regel i många överlevnadsaskar:
- Något att skära med
- Något att göra upp eld med
- En behållare (ofta själva asken), till exempel för att koka vatten i
- Skydd mot nederbörd och kyla
- Remmar, snaror eller trådar
- Något att signalera med
- Möjlighet att införskaffa mat
Mycket av det som återfinns i nödaskar kretsar kring dessa sju typer av innehåll, men det är även vanligt att det finns ljus eller belysning, sykit och vattenreningstabletter i denna typ av nödkit.
Här är några exempel på vad som kan ingå i överlevnadsaskar:
Ask – gärna av metall
För att förvara de olika överlevnadssakerna i. Kan även fungera för att koka vatten i om du inte har med dig ett vattenfilter eller vattenreningstabletter, eller för att tillaga mat i. Av den anledningen får nödasken gärna vara av plåt. Lämplig storlek är runt 10–15 cm lång, 9–10 cm bred och 3–6 cm hög.
Tändstål, tändstickor och tände
Att veta hur man tänder en brasa är en av de viktigaste överlevnadskunskaperna och givetvis måste varje överlevnadsask innehålla minst ett, men gärna fler sätt att göra eld.
Med ett tändstål kan du göra upp eld även om det råkar bli blött och det tar i princip aldrig ”slut”. Stormtändstickor eller vanliga tändstickor med plån kan gärna få plats också. Tände kan vara i form av bomull, gärna med vaselin på.
Litet multiverktyg eller fällkniv
Ett litet multiverktyg kan förslagsvis innehålla kniv och avbitartång. Dessa kan användas för att skära av rep respektive knipsa av ståltråd eller mässingtråd. Alternativt kan nödasken innehålla en liten fickkniv.
Lampa eller ljus
Det finns små och smidiga led-ficklampor som känns som en välsignelse om du behöver ljus snabbt. Batteriet räcker länge och lampan är tillräckligt stark för att du ska lysa upp någon meter framför dig. Ett värmeljus kan också vara bra – både för att ge ljus och för att hjälpa dig spara på tändstickor när du försöker göra upp eld.
Kondom
En kondom fungerar utmärkt för att fylla med 1–2 liter vatten och finns av den anledningen i många överlevnadsaskar. Lägg den i en socka, fyll den med vatten och förslut genom att knyta den runt en täljd pinne. Andra användningsområden är att ha den som tände för att tända en brasa eller som improviserad turné (tourniquet) för att stoppa blodflödet vid en allvarlig skada.
Liten kompass
Med en liten kompass, exempelvis en knappnålskompass, har du lättare att hitta rätt. Speciellt användbart om du är i okänd terräng eller om du behöver röra på dig på natten eller vid mulet väder och inte kan ta hjälp av solen för att hitta rätt väderstreck.
Visselpipa
En liten visselpipa är bra att ha i sin överlevnadsask för att kunna påkalla på uppmärksamhet om du hamnat i nöd. Det kan vara en så banal sak att du fått ett allvarligt benbrott och ligger 100 meter från en allmän väg. Visselpipan kan bli din räddare.
Signalspegel
Blir du strandsatt på en ö kommer en signalspegel till användning för att påkalla uppmärksamhet från förbipasserande båtar och fartyg. Men det kan även finnas scenarios på land då du kan ha nytta av en signalspegel, inte minst i öppna landskap som exempelvis i fjällen.
Fiskegrejer
Det finns gott om fisk i svenska sjöar och hav. Ett grundläggande fiskekit med lina, flöten, sänken och krokar kan lätt få plats i en nödask.
Vattenrening
Visst – det kanske går att koka vatten med hjälp av själva överlevnadsasken men det kräver att du gör upp eld. Med vattenreningstabletter i din nödask kan du snabbt få rent vatten i naturen.
Pengar
Vi bär alltmer sällan kontanter på oss men i ett nödläge kan det vara det enda som fungerar. Lägg gärna i ett par hundralappar i nödasken.
Sykit
Ett litet sykit med nål, tråd och en säkerhetsnål. Förutom att laga kläder kan det användas som nödlösning för att sy ihop ett otäckt sår.
Mässingtråd
I överlevnadssammanhang kan mässingtråd användas för att gillra fällor för små djur. Jag föredrar nog att fiska, men det kan vara bra att ha alternativ. Mässingtråd kan även användas för att foga samman saker med.
Papper och penna
För att skriva ner viktiga saker du måste minnas som exempelvis färdväg eller viktig information från andra. Kan även användas för att lämna ett meddelande till någon.
Nödfilt
En nödfilt är en filt som är silverfärgad på ena sidan och guldfärgad på den andra sidan. Den kan hjälpa mot nedkylning och vid chock. Trots att de är små och lätta kan det dock vara svårt att få med den i överlevnadsasken. Har du en lite större ask är det dock ett bra val.
Platt förstoringsglas
Ett platt förstoringsglas (av plexiglas) kan förvisso få plats i plånboken men kan ha sin plats i en liten överlevnadslåda också. Det är nog det enklaste sättet att tända en brasa på om det är soligt väder.
Zip-påse
En vattentät zip-påse hjälper dig att hålla tändstickor och tände torra även om hela nödkitet skulle bli genomblött.
Vajersåg
Flera färdiga nödkit innehåller en liten vajersåg som du kan använda för att såga av grenar med för att göra upp eld.
Stripes – buntband
Stripes kan du använda för att binda ihop grenar till ett vindskydd eller (om de är tillräckligt långa) begränsa blodflödet vid en allvarlig skada i en arm.
Mini-första hjälpen
Du kan med fördel lägga i ett plåster, en kompress, gasbinda och en sårtvätt. Mitt tips är dock att utöver detta alltid ha en liten separat första hjälpen-kudde till hands.
Överlevnadsinstruktioner
Har du övat på förhand behöver du kanske inte några instruktioner, men vill du ha en chans att klara dig i ett nödläge utan förkunskaper kommer du att uppskatta att ha med grundläggande överlevnadsinstruktioner. Sådana finns ibland i vissa färdiga nödaskar.
Tips – lägg innehållet i överlevnadsasken enligt två principer:
- Så som det får plats bäst och
- I den ordning du tror det är sannolikt att du kan behöva använda prylarna.
Till exempel kan kniv/multiverktyg och ficklampa ligga överst medan fiskeutrustning kanske kan få ligga längst ner.
Köpa en färdig nödask eller bygga en egen?
Det finns flera färdiga överlevnadsaskar att köpa i valfri preppingbutik. Samtidigt är det ganska lätt att själv bygga en egen ask för överlevnad.
Fördelar med att göra en egen överlevnadsask
- Valfrihet – Den främsta fördelen med att sätta ihop sin egen nödask är att du kan välja exakt vad som ska ingå. Du kanske inte tycker dig behöva vajersåg eller mässingtråd till exempel. Därmed spar du vikt och kanske någon krona också.
- Kunskap – En annan fördel med att bygga sin egen nödask är att du från början är insatt i varje pryl som finns med. Skulle du behöva använda din överlevnadsask är du kanske lite mer förberedd genom att du redan tänkt igenom vad som finns i asken.
- Storlek – Slutligen har du full frihet att välja storlek på asken om du sätter ihop ett eget kit. Kanske du vill ha en som är mindre än dem som säljs? Eller en lite rejälare nödask som ska rymma extra många överlevnadssaker?
Hur gör man en egen överlevandsask?
Om du bestämmer dig för att göra din egen överlevnadsask är ett tips att använda en ask som består av plåt och som du kan ha vatten i. Fixar du det kan du använda asken för att koka vatten i naturen i syfte att rena det.
En vanlig aluminiumask som denna nedan räcker gott och väl. Finns att köpa här.
Många amerikanska preppers köper en godisask från Altoids, tömmer den på innehåll och använder själva förpackningen till sin överlevnadsask.
Fördelar med att köpa en färdig överlevnadsask
- Snabb beredskap – Den främsta fördelen med att köpa en färdig överlevnadsask är att du snabbt kan skaffa dig en bättre beredskap inför ett krisläge. Många tar sig inte tiden att sätta ihop egna kit, men att köpa en färdig ask går på ett par minuter.
- Prisvärt – Det lönar sig knappast rent ekonomiskt att plocka ihop en egen ask med överlevnadsprylar. De färdiga kit som finns på marknaden innehåller runt 15 – 25 saker och kostar cirka 300 – 500 kronor. Det är inte någon särskilt dyr extra försäkring!
- Perfekt storlek – Färdiga överlevnadsaskar är dimensionerade för att bara ta så mycket plats som behövs för att rymma alla den överlevnadsutrustning som ingår.
BCB Ultimate Survival Kit överlevnadsask Mycket lätt överlevnadsask som är fullproppad med 23 saker för överlevnad. Endast 275 gram. 13 x 9,5 x 3 cm. Ange rabattkod "Prepparen" i kassan för 5% rabatt. | ||
Komplett nödask i aluminium Nödask av aluminium fylld med 14 praktiska saker för överlevnad. 14 x 3 x 9,5 cm. | ||
Svart överlevnadsask Smidig nödask med 18 överlevnadsprylar, inklusive överlevnadstips. Innehåller det mesta som kan behövas i ett nödläge. | ||
Aluminiumbox Praktisk aluminiumbox som passar bra exempelvis som överlevnadsask eller för att förvara andra småsaker i. 13,3 x 9,2 x 3,4 cm. | ||
Överlevnadsask SOS Prisvärd nödask med förvånansvärt bra multitool och relativt stark ficklampa. 95 x 65 x 33 mm. |
Tips – Köp en färdig nödask och anpassa den genom att ersätta vissa överlevnadssaker med sådant som du hellre vill ha med dig.
Vilka överlevnadssaker har du med i din nödask? Lämna gärna en kommentar!