Vad är en överlevnadskurs? Intervju

Överlevnad är något som intresserar allt fler. Det finns en tjusning i att kunna klara sig på egen hand oavsett vad som händer med det samhälle och den värld vi lever i.

Eller i ett mer vardagligt scenario – att överleva om något oförutsett inträffar på exempelvis en vandringstur eller om man kör fast med bilen på en skogsväg.

Det finns inga böcker eller webbsajter i världen som kan överträffa värdet av att gå en riktig överlevnadskurs på ett par-tre dagar. Överlevnad måste upplevas.

Jag har pratat med Ranger Solutions som anordnar överlevnadskurser åt privatpersoner, företag och organisationer. Jag blev inspirerad av upplägget på kurserna som har tematiska namn som Barmark, Vinter, Kust, Fjäll och Stadsmiljö. Du kan läsa mer om varje kurs på rangersolutions.se.

Denna mix tänker jag är utmärkt för någon som vill preppa inför det värsta – eller bara höja sin beredskap rent allmänt.

En disclaimer – Detta är inte reklam för Ranger Solutions utan mer något som jag tror kan vara värdefullt för dig som läsare. Jag får alltså ingen ersättning för detta inlägg och har inte heller någon personlig koppling till dem.

Låt oss börja!

Hej och välkomna till Prepparen! Ni som håller kursen är officerare inom Försvarsmakten med bakgrund från olika jägarförband. Det känns seriöst. Men vad är en överlevnadskurs egentligen?

Det är att träna för att hantera det oväntade! Inom vår yrkesutbildning handlar mycket om att analysera situationen och sedan agera baserat på det.

Vad är det som gör just era kurser så intressanta?

Vi, Ranger Solutions, och våra utbildningar har flugit lite under radarn tidigare men det senaste året har vi märkt en ökad efterfrågan på just lite tuffare och spetsigare utbildningar.

Våra kurser är inga ”extrema utbildningar”, trots vår bakgrund. Vi vänder oss till alla människor som hamnar i ovanliga och oförutsägbara situationer, här hemma eller på resan.

Skillnaden från många andra överlevnadskurser är att vi fokuserar mycket på hur du ska ta dig ur en akut överlevnadssituation i vilken de flesta människor skulle bli handlingsförlamade.

Vi fokuserar inte på alla möjliga ätbara växter som finns i skogen eller hur ekologin i vår svenska fauna hänger ihop. Det du lär dig är att ta ansvar för ditt eget ”öde”.

Överlevnadskurs resa
Överlevnadskunskaper kan komma till nytta när du minst anar det. Exempelvis under en resa.

Att en fallskärmsjägare eller fältjägare måste kunna klara sig på egen hand är självklart. Men denna typ av kunskap kan som ni nämner uppenbarligen vara användbar för gemeneman. Men varför ska säg vårdbiträdet Filip Svensson 32 eller hantverkaren Agneta Petersson 58 gå en överlevnadskurs?

Alla oavsett ålder eller yrke har nytta av att ha tränat för det oväntade. Alla kan hamna i en situation där du tvingas in i ett läge där du inte kan förlita dig på någon annan.

Inom prepping och survivalism talas det ofta om vad som kan hända i ett SHTF-läge. När ”skiten träffar fläkten” och det som inte får hända inträffar. Vad skulle kunna hända i Sverige som gör att jag får nytta av att ha gått en överlevnadskurs?

Mer eller mindre allt som händer i vår omvärld kan också hända dig. Tänk Estoniakatastrofen 1994, Fukushima-olyckan i Japan 2011, eller nu senast jordskredet i Norge. Det är stora, fruktansvärda och sällsynta händelser men det var ingen som kunde förutse det.

Det räcker med att gå in på din kommuns hemsida och läsa om hemberedskap och krisberedskap för att förstå att alla måste förbereda sig för en överlevnadssituation och där du ska klara dig själv i minst tre dygn.

Det var inte länge sedan som vi också fick häftet ”Om krisen eller kriget kommer” i brevlådan. Så alla har nytta av att gått en överlevnadskurs.

Överlevnadskurs stad
Världen behöver inte gå under för att du ska få nytta av dina kunskaper i överlevnad. Mycket av det vi läser om i nyheterna skulle kunna drabba vem som helst av oss. Därför är en grundkunskap viktig. I Ranger Solutsions kurs Urban – Stadsmiljö får du lära dig om hur du klarar en kris i ett modernt urbaniserat samhälle.

Några exempel på situationer som inte direkt är apokalyptiska där man kan ha nytta av överlevnadsteknik?

I alla situationer! Det är lite det som är grejen, du vet aldrig när du kan behöva använda dina kunskaper för att överleva.

Om du kör i diket på en avlägsen skogsväg på väg till fjällen, går vilse när du plockar svamp på hösten eller när du reser utomlands.

Ofta förbereder vi oss på det vi ska göra och har planerat. Vi packar en basutrustning anpassat efter det. Men helt plötsligt händer något som går utanför ramarna och sätter dig i en situation du inte planerat för. Då behöver du kunna hantera det oväntade.

Strandsatt på öde ö
Att bli strandsatt på en obebodd ö utan tillgång till sötvatten är ett möjligt scenario som man kan träna sig inför. Detta går att lära sig i kursen Kust – Saltvatten.

Varje överlevnadssituation är unik och villkoren kan skilja sig från plats till plats. Vad skulle ni säga är den främsta risken för en person i Sverige som saknar kunskap i överlevnad?

Onödigt lidande och rädsla.

Det vill vi så klart undvika! Kan man kanske säga att det finns några personliga egenskaper som är extra värdefulla i ett överlevnadssammanhang?

Det handlar egentligen inte om några personliga egenskaper, det handlar mer om personlig inställning till att verka i det okända/oförutsedda.

Vår utbildning är en del av att nå dit. Att analysera situationen efter bästa förmåga och sedan agera rationellt trots att du har parametrar som inte är kända.

Hur är det med den fysiska konditionen? Borde alla styrketräna och konditionsträna? Hur viktigt är det egentligen?

Det är inte det viktigaste. I en överlevnadssituation är tekniken en del, till exempel att tända en eld i dåligt väder, men mycket sitter också i huvudet och viljan. Fast det är klart – att vara i god kondition och vid god hälsa ökar alltid oddsen.

Erfarenhet, kunskap och inställning är alltså det viktigaste. Hur är det med ren överlevnadsutrustning? Är det något som jag helst bör se till att få med mig om det går? Kanske något man kan bära med sig jämt, lite som EDC tänker jag.

Huvudet och kunskap är det absolut viktigaste och viss utrustning som basutrustning kan underlätta beroende på situation. Men som sagt, inställningen till situationen och övning är det viktigaste – och huvudet har du alltid med dig.

Kunskap att bemästra olika tekniker som exempelvis att göra upp eld är viktigt.

Ni har även kurser i krisberedskap för myndigheter och organisationer. Det är något som kanske blivit extra aktuellt nu i samband med Covid-19-pandemin. På vilket sätt kan vi göra samhället mer robust mot samhällsstörningar av olika slag?

När vi jobbar med myndigheter eller företag brukar vi fråga ledningen vad det värsta är som kan hända? Vad är den troligaste och vad är den vanligaste utmaningen de ställs inför?

För att skapa en stabil myndighet eller ett robust företag måste man höja lägsta-nivån i en krissituation. Det gör alla myndigheter, organisationer och företag genom självkännedom, utbildning och övning.

Något som dock ofta är förbisett i speciellt privata företag och som har medarbetare som reser utomlands i tjänsten är resesäkerhet. Syftet med den utbildningen är att öka deltagarnas kunskaper och förståelse för potentiella hot och därmed minska risker och störningar. Där har myndigheter en bättre insikt.

Rent privat och något som alla bör göra för att göra samhället mer förberett är att följa de råd som finns på kommunens webb. Du ska klara dig själv i minst tre dygn. Då ger vi samhället en tidsfrist att lösa eventuellt huvudproblem, istället för att det ska lägga stor energi på något som du kan lösa själv innan.

Låt oss avrunda med ett par praktiska frågor om era kurser. Förbereder man sig på något sätt inför en överlevnadskurs eller kommer man ”som man är”?

Du förbereder dig mentalt men kommer som du är med vanliga funktionella kläder. I övrigt dialogiserar och informerar vi om det skulle vara något utöver det.

Ni har som sagt flera kurser med olika teman – vart och ett spännande på sitt sätt. Man blir sugen att gå alla! Funkar det att gå en kurs nu och sedan en annan kurs om ett tag eller blir det mycket repetition då?

Grunderna är alltid de samma i en bristsituation, men tekniken och konsekvensen av att göra fel skiljer sig avsevärt för olika miljöer.

Vid respektive kurs lägger vi olika mycket tid och fokus på olika situationer. Du kommer alltid uppleva och prövas i nya saker och miljöer på varje kurs. Du kan se det som att kursen Barmark är basen och sedan bygger vi på med specifik utbildning för olika miljöer.

Men med det sagt behöver du inte gå Barmark först för att sedan gå en kurs som kanske intresserar dig mer.

Överlevnad i skogen
Överlevnadskursen Barmark – Skogsmiljö kan ses som en grundkurs men det går egentligen att börja med vilken av kurserna som helst.

Är det olika målgrupper för de olika utbildningarna?

Egentligen inte.

I princip måste vi alla på ett eller annat sätt skaffa oss mer kunskap och bättre förutsättningar om det som inte får hända ändå sker.

Varje utbildning passar för olika typer av personer. Sedan anpassar vi oss efter vilka som deltar vid ett särskilt tillfälle och vilka förväntningar de har. Vi strävar efter att göra utbildningen till en härlig upplevelse för alla som deltar.

Utbildningar till bostadsrättsföreningar, företag, myndigheter och organisationer kan också skilja sig lite åt beroende på olika utmaningar och ingångsvärden.

Allt för att skapa goda förutsättningar för att hantera det okända, oförutsägbara eller olustiga.

Mer information om kurserna hittar du här.

Tack för att ni ville medverka här på Prepparen.se!

 

Lämna en kommentar

Share via
Copy link