Håll koll på din preppingmat – Intervju

Varje prepper bör ha ett litet lager med mat med lång hållbarhet hemma.

MSB rekommenderar att ha extra mat i skafferiet och det är inte utan anledning. Skulle det bli kris, krig eller störningar i leveranskedjorna blir situationen genast mycket allvarligare om alla rusar till affären samtidigt för att bunkra upp.

Att bygga ett matförråd är något man ska göra gradvis och i god tid. Då blir det ingen onödig press på ett redan ansträngt samhälle i ett svårt läge.

Tomma hyllor i matbutik efter att många bunkrat mat samtidigt.
Om alla tog sitt ansvar för prepping av mat i god tid minskar risken att vi får tomma hyllor i matbutikerna.

Men för att skaffa ett skafferi med överlevnadsmat i form av konserver, torrvaror och annat behövs en smula planering. Visst – du kan köpa på dig lite extra av allt. Det är också prepping på sätt och vis. Risken är dock att du glömmer att hålla koll på bäst-före-datum. Det leder till att du antingen får slänga mat eller så står du där mitt i krisen med 20 burkar bönor som smakar skosula för att datumet passerat på tok för länge sedan.

Så hur gör man? Prepparen träffade Stefan som har skapat en gratis webbtjänst som vem som helst får använda för att hålla koll på sina matvaror i det egna beredskapsförrådet.

Webcity.se heter sajten – testa den gärna!

Hej Stefan och välkommen till Prepparen! Du har skapat Webcity.se som är en sajt för att den som preppar lättare ska kunna hålla koll på sitt skafferi, hemlager eller vad man nu kan kalla det för. Berätta – hur kom du på den idén?

Tack! När pandemin startade våren 2020 började jag och min familj att lagra matvaror. Ganska snart insåg jag att vi behövde få bättre kontroll på vad vi hade lagrat och när utgångsdatum börjar närma sig.
Jag skapade då ett Excel-dokument där jag skrev ner alla varor och bäst före datum. Detta fungerade något så när men jag tänkte att det måste gå att göra bättre!
Då föddes idén på en webbaserad lösning vilket ledde till att webcity.se skapades.

Webcity hjälper alltså till att hålla koll på bäst-före-datum så att man kan rotera sitt skafferi i tid och slippa svinn. Hur fungerar appen / tjänsten i praktiken?

Exakt. De varor man lägger till hamnar i en lista. Denna är sorterad så att produkter med kortast eller passerat bäst före datum hamnar överst.
De blir även markerade så att man enkelt får överblick om en vara har passerat bäst före datum eller ett datum som börjar närma. Då är det dags att rotera varan.
Hur lång tid i förväg man vill att varor ska markeras som att bäst före datum börjar närma sig går att ändra under inställningar. Standard är två veckor.
Det går även att skriva ut eller exportera en skapad lista och exempelvis ha som inköpslista.

Mycket användbart för oss som preppar med extra mat hemma i matförrådet med andra ord. Har du några planer på fler funktioner i kommande versioner?

Jodå. Kommande funktionalitet är bland annat att det ska kunna gå att få ett automatiskt email med varor där bäst före datum börjar närma sig så att man aldrig missar att rotera skafferiet.

Och det är alltså helt gratis att använda Webcity för att hantera sitt hemlager? Kommer det att vara gratis även i framtiden?

Som det är nu är allt gratis och all grundfunktionalitet kommer alltid att vara det. Sedan kan det vara så att det tillkommer ny resurskrävande funktionalitet framöver som inte kan vara gratis men det är inget som är planerat i dagsläget!

Vad har du själv för favoriter i ditt skafferi? Vilken typ av mat tycker är bra att ha som prepper? Torrvaror, konserver, mjukkonserver, frystorkade rätter eller annat?

Jag anser att det är bra med variation av olika typer av livsmedel. Det är bra att även ha livsmedel som inte kräver uppvärmning eller att de åtminstone går att äta kalla då möjlighet till uppvärmning kan vara begränsad. Att tänka igenom sina inköp och försöka hitta varor med lång hållbarhet och högt näringsinnehåll, inte bara köpa det man tycker är gott att äta själv.

Inlagd mat i prepping skafferi.

Hur gör du med vatten? Har du bunkrat upp med dunkar eller satsar du på att rena vattnet om det skulle bli problem med vattenförsörjningen?

Jag har en 20-literdunk med vatten som jag byter ut då och då men inser att det inte är tillräckligt, utan fler dunkar behövs eller någon form av rening av vatten.

Vad tycker du man ska tänka på när man genom prepping ska bygga upp ett matförråd hemma? Vad ska man göra (eller inte göra) när man ska skapa ett prepplager?

Att strukturera så man har några olika typer av matförråd. Ett lite större skafferiförråd, ett lite mindre som är lätt att ta med sig, till exempel lite lättare livsmedel typ frystorkat i en ryggsäck tillsammans med ett stormkök.

Som prepper, vad är du mest orolig för ska kunna hända i Sverige så att du tvingas få användning av ditt matskafferi för hemberedskap?

När jag började så var det för pandemin och man kände att den kunde förvärras.
Även klimatförändringar skapar en oro då stormar, översvämningar och så vidare kan orsaka problem.
Men nu har det blivit än mer aktuellt att ha en beredskap inklusive att preppa med mat på grund av invasionen av ett land i Europa. Jag är inte direkt orolig för att krig skulle uppstå i Sverige. Däremot kan det hända att störningar i exempelvis elförsörjning, livsmedelsförsörjning eller liknande kan uppstå till följd av cyberangrepp eller händelser i vår närhet. Därför tycker jag var och en måste vara förberedd.

Tack Stefan för en trevlig intervju och för ett utmärkt program som hjälper oss preppers att bunkra mat på rätt sätt! Du som läsare kan alltså skapa ett eget konto gratis på Webcity.se.

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link