I varje sund prepping ingår mat. Utan energi blir även den minsta av kriser närmast outhärdlig. Du ska klara dig i minst sju dagar på egen hand, gärna längre.
Bra preppingmat är energirik, har lång hållbarhet, kan förvaras i rumstemperatur och kräver lite eller inget vatten för tillagning. Den kan tillagas snabbt och går med fördel att äta direkt, utan att värmas.
I denna guide ger jag tips på hur du kan förbereda dig.
Innehåll
Bra preppingmat att ha hemma (lista)
Här några förslag på mat att preppa med hemma, till stor del från Livsmedelsverket. Tänk på att helst välja mat som du kan tänka dig att ändå äta till vardags, även då det inte är kris. Se listan som inspiration och fyll på själv med sådant du vill ha hemma.
Tips – Det flesta av matvarorna köper du med fördel i din matbutik när du ändå är och handlar. Vill du höja din beredskap ytterligare kan du köpa friluftsmat och nödransoner med lång hållbarhet här. De kräver ingen eller lite värmeenergi för att tillagas. Se även min prepping-lista med övrigt att förbereda för en god krisberedskap hemma.
Varför är prepping med mat viktigt?
Varje prepper bör ha ett lager med mat med lång hållbarhet hemma. MSB rekommenderar att du ska klara dig i sju dagar på egen hand i händelse av en samhällsstörning. Här ingår att planera för tillgång till mat.
Du kan lätt förbereda dig för att klara dig längre tid än sju dagar och det är något jag skulle vilja rekommendera också.
Att riskera dåligt humör och felaktiga beslut i ett krisläge på grund av matbrist är oacceptabelt. Måltiderna kommer att bli en höjdpunkt!
Skulle det bli kris, krig eller störningar i leveranskedjorna blir situationen genast mycket allvarligare om alla rusar till affären samtidigt för att bunkra upp. Maten i butikerna tar slut otroligt snabbt.
Det räcker med ett längre strömavbrott för att leveranserna till butikerna ska störas. Eller en IT-attack. Kanske finns mat men den går inte att köpa för att kassasystemet inte fungerar. Och så vidare.
Ha mat hemma så är du lugn tills problemet löst sig eller till dess att du hittat en mer långsiktig lösning på din matförsörjning.
Tips – Kontanter används sällan idag, men i ett krisläge kan det vara ditt enda sätt att köpa mat. Ha därför gärna en del kontanter hemma som reserv!
Hur gör man för att preppa med mat?
Det är relativt lätt att bygga upp och underhålla ett matförråd hemma. Det är något man ska göra gradvis och i god tid.
För att skaffa ett skafferi med överlevnadsmat i form av konserver, torrvaror och annat behövs en smula planering.
Visst – du kan köpa på dig lite extra av allt när du handlar. Det är också prepping på sätt och vis. Risken är dock att du glömmer att hålla koll på bäst-före-datum om du inte har ett system.
Det leder till att du antingen får slänga mat (matsvinn) eller så står du där mitt i krisen med 20 burkar bönor som smakar skosula för att datumet passerat för sju år sedan.
Så här kan du tänka kring prepping och mat:
- Förbered dig med mat med lång hållbarhet
- Skaffa mat som kan förvaras i rumstemperatur
- Välj mat som du kan äta till vardags
- Preppa med snabbtillagad mat som kräver ingen eller lite energi
- Välj mat som kräver inget eller lite vatten för att tillagas
- Rotera ditt matförråd (byt ut varor)
Jag ska nu berätta lite mer om hur jag tänker kring dessa punkter.
Förbered dig med mat med lång hållbarhet
Orsaken till att du ska välja mat med lång hållbarhet är inte för att den ska klara en lång kris. Det är få som kan eller vill preppa så mycket mat att man klarar sig i flera månader.
Nej, anledningen till att du väljer hållbara matvaror är ditt förråd ska kunna stå ständigt redo utan att maten blir dålig. Ju längre hållbarhet desto mer sällan behöver du byta ut matvaror som är på väg att bli dåliga.
Lång hållbarhet är minst sex månader.
Skaffa mat som kan förvaras i rumstemperatur
Om det blir ett längre strömavbrott kommer kylskåp och frys att värmas upp snabbt. Din matreserv får därför inte vara temperaturkänslig. Konserver, torrvaror och rotfrukter som håller i rumstemperatur är bra val.
Välj mat som du kan äta till vardags
Rådet är att i princip endast köpa preppingmat som du ändå kan tänka dig att äta till vardags.
Orsaken är enkel:
- Du kan förnya förrådet gradvis genom att äta av matförrådet
- Måste du använda ditt förråd vid strömavbrott eller kris känns det mer naturligt
Provät allt som du lagrar!
Preppa med snabbtillagad mat som kräver ingen eller lite energi
Energi och värme är en bristvara i många krislägen. Ett vanligt och troligt scenario är att strömmen går och att elavbrottet blir långvarigt. Kanske är elen är borta i flera dagar eller rent av veckor. Efter strömmen Gudrun var vissa hushåll utan el i 20 – 45 dagar.
Du har kanske ett stormkök som du kan värma maten på, men du har sannolikt begränsat med sprit eller gas som bränsle. Om en stor del av din preppingmat inte behöver värmas spar du på dyrbar energi.
All mat måste dock inte gå att äta utan uppvärmning. Det finns krislägen då elen fortfarande fungerar, exempelvis om leveranskedjorna till butikerna slagits ut. Då kan det vara skönt att ha lite ”vanlig” men hållbar mat hemma. Exempelvis mjöl för att baka bröd eller potatis att koka. Eller så har du säkerställt matlagningen med exempelvis en vedspis.
Välj mat som kräver inget eller lite vatten för att tillagas
Tillgången till vatten hänger ofta ihop med elen. Ett långvarigt strömavbrott kan ge brist på vatten. Du kan bli utan vatten av andra anledningar också. Då är det bra att spara på ditt vattenförråd. Dessutom krävs det mycket energi för att tillaga mat med vatten.
Ris är ett bra exempel. Det krävs kanske en halv liter vatten för att koka ris åt en familj. Det kan räcka att koka upp riset och sedan låta det stå och dra med kastrullen insvept i handdukar. För att koka pasta behövs det ungefär två liter vatten och 10-12 minuters kokande.
All mat måste dock inte gå att laga utan vatten. Det kan ju hända att du alltjämt har obegränsad tillgång till vatten även i ett krisläge. Så det skadar inte att ha exempelvis potatis och pasta i förrådet att förgylla tillvaron med.
Rotera ditt matförråd (byt ut varor)
Denna sista punkt är viktig. För att undvika att din mat blir gammal och dålig måste du ”rotera” förrådet som man säger. Med andra ord: Att använda det regelbundet och fylla på med nya varor.
Du kan tänka dig preppingförråd som en liten butik. När du får slut på bruna bönor på burk i ditt vanliga skafferi går du till ditt preppingskafferi och hämtar en burk istället för att gå till affären. Samtidigt skriver du upp det på din matnota att du ska köpa bönor på burk nästa gång du handlar och så lägger du dessa i förrådet så att det återställs.
Med jämna mellanrum kan det vara bra att gå igenom och se om det finns några matvaror med kort datum. Plocka ut dem ur förrådet, tillaga något gott och köp nytt.
En lista över produkter skadar inte men det är inget måste. Enklast möjliga upplägg är vad jag skulle rekommendera så att du inte upplever din matprepping som en belastning.
Däremot kan det vara en fördel om du förvarar din preppingmat så att den är överskådlig. Hyllor som går att dra ut är praktiskt till exempel, eller om du har ett stort skafferi med hyllbeklädda väggar.
Prepping mat – intervju
För något år sedan träffade jag Stefan som har skapat en gratis webbtjänst som vem som helst får använda för att hålla koll på sina matvaror i det egna beredskapsförrådet. Webcity.se heter sajten – testa den gärna!
Jag tänkte då att det skulle vara intressant med en intervju för att höra hur han tänker kring prepping och mat, hur han förbereder sig och vilka rutiner som fungerar för honom.
Här är den!
Vilken grym blogg, kommer definitivt att följa denna vidare, ha en fin helg
Tack Björn, trevligt att höra! Tack detsamma!