Sova ute – vindskydd, tält eller under bar himmel?

Tänk att få ligga och lyssna på tystnaden, vindens susande i träden eller regnets smattrande på tältduken. Alternativt titta rakt upp på en fantastisk stjärnhimmel en klar natt.

Eller – föreställ dig att du är på flykt från det vanligtvis trygga och varma hemmet och tvingas övernatta i det vilda.

Att sova ute kan vara spännande och avkopplande – eller i ett extremt krisläge – nödvändigt. Det kan också vara kallt, blött och besvärligt om du inte har med dig rätt utrustning.

Det finns olika alternativ att välja på om du ska sova ute.

  • Ska du sova under bar himmel?
  • Sova i tält eller vindskydd?
  • Eller kanske i en hängmatta?

Vad som passar bäst beror en del på årstid, vilken typ av natur du ska ut i och väderprognosen. Och inte minst: hur mycket packning du vill bära med dig och vad den får kosta.

Vad behövs?

Att sova i naturen handlar dels om att få ett tillräckligt bra skydd mot nederbörd, vind och kyla. Dels handlar det om komfort. Givetvis är ett gott skydd alltid prioriterat framför att sova mjukt och skönt – även om det inte skadar att ha bägge.

Experter brukar prata om att skydd i samband med övernattning ute består av tre aspekter: Vad du sover 1) på, 2) i och 3) under.

Ska du sova tryggt och bekvämt är det ofta dessa tre saker du behöver. Ett varmt liggunderlag att sova på, en sovsäck eller quilt att sova i och ett tält, en tarp, ett vindskydd (eller kanske en gran) att sova under.

Jag skulle säga att nr 1 och 2 är nödvändiga. Nr 3, något att sova under, behövs inte alltid så länge som du har tillräckligt med skydd i sovsäcken eller om vädret är bra.

Liggunderlag – isolerar från markens kyla

Marken är kall, även på sommaren. Ska du sova ute behöver du något att sova på som isolerar dig från den kyliga marken. Annars tappar du värme och blir snabbt underkyld.

Det går förvisso att improvisera och bygga ett liggunderlag på plats med granris eller löv som du stoppar i en säck. Men för att få ett gott skydd mot kyla och en någorlunda god natts sömn behöver du ett liggunderlag.

Det finns en uppsjö av olika liggunderlag att välja bland. Tjocka, tunna, smala, breda, värmande, lätta, tunga, uppblåsbara, av cellplast och de som blåser upp sig själva.

Vilket liggunderlag som är bäst beror på:

  • Hur kallt det är
  • Hur mycket det får väga
  • Hur tåligt det ska vara
  • Hur bekvämt du vill sova

I slutändan är det en kombination av hur mycket isolering du behöver och vad du föredrar.

Liggunderlag av cellplast

Therm-a-Rest Z Lite cellplast-liggunderlag

Liggunderlag av cellplast (skumplast) är lätta och de är absolut tåligast. Dock kan de vara lite otympliga att packa och isolerförmågan är begränsad när det är mycket kallt. De är inte heller så bekväma.

Exempel: Detta från Thermarest är omtyckt.

Självuppblåsbara liggunderlag

Sea to Summit Ultralight Self Inflating Mat

Självuppblåsbara liggunderlag brukar vara ganska bekväma samtidigt som de tar liten plats och är lätta. Därför är de populära. Nackdelen är att de kan punkteras.

Detta är billigt. Liggunderlag från Exped är populära – finns här. Sea to Summit finns här.

Uppblåsbara liggunderlag

Uppblåsbart liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag är ännu bekvämare än de självuppblåsbara men du får själv blåsa upp det. Precis som de självuppblåsbara kan de punkteras och du bör ha med dig en reparationssats.

Här är ett mumieformat uppblåsbart liggunderlag. Detta är extra brett.

Ska du vandra länge spelar vikten större roll. Har du barn som hoppar och busar på liggunderlagen ska du inte välja den allra ömtåligaste sorten. Plånboken kanske också bestämmer en del.

Är det kallt ute eller du vill ha extra komfort kan du kombinera ett liggunderlag i skumplast och ett uppblåsbart.

Tips – Läs gärna min guide om liggunderlag.

Sovsäck eller quilt

I de flesta situationer när du vandrar eller campar är en sovsäck ett självklart val när du ska sova ute. Den gör att du håller värmen och ger goda förutsättningar att sova gott.

Dun eller syntet – vad är bäst?

En sovsäck av dun isolerar bättre i förhållande till vikten. Den tar också mindre plats och brukar hålla längre än en syntetsovsäck. Däremot fungerar den inte så bra om den blir fuktig eller våt.

En syntetsovsäck är alltså bäst om det finns risk för fukt och väta. Många militärsovsäckar är därför av syntet. Dessa sovsäckar är också ofta de billigaste att köpa. Dock blir den tyngre än dunsovsäcken.

Vikt och isoleringsförmåga hänger ihop, men generellt sett går det att få ner vikten något genom att köpa en lite mer påkostad sovsäck som använder bättre material och konstruktion.

Snugpak Softie Expansion 3
En syntetisk sovsäck klarar väta och fukt mycket bättre än en dunsovsäck. Den på bilden kommer från Snugpak och fungerar bra även under vår och höst. Denna finns här.

Quilt är ett alternativ

En quilt är ett slags sovtäcke. Tänk dig en sovsäck utan undersida. Ofta finns ett spännband så att du kan fästa quilten vid liggunderlaget. Vissa quiltar har en liten sovpåse för fötterna men är i övrigt öppna.

Fördelen med en quilt är att de tar mindre plats i packningen än en sovsäck. De är också lättare.

Nackdelen är givetvis att de inte ger samma värme som en sovsäck. Är det inte för kallt kan en quilt räcka bra.

Det finns också en möjlighet att kombinera en lätt och lite svalare sovsäck med en quilt för att få tillräckligt med värme även om det är kallt. På så sätt kan du lättare reglera temperaturen efter behov.

Tips – Läs också Prepparens guide om sovsäckar.

Måste jag ha sovsäck?

Om du preppar ska du veta att det blir mycket lättare att överleva i naturen med en sovsäck, även om det givetvis finns överlevnadstekniker för att klara sig utan en.

Tipset för gemene man är ändå att köpa en lätt sovsäck som får plats i din Bug Out Bag.

I många katastrofscenarios behöver du inte ens sova ute utan kommer att behöva dela sovsal med hundratals andra, exempelvis i en gympasal. Då känns det skönt att kunna krypa ner i en sovsäck – inte så mycket för värmens skull men för att få lite avskildhet.

Sova under bar himmel

Vem har inte drömt om att få somna under stjärnorna i månens sken? Det kan vara precis så fantastiskt som det låter.

Har du bestämt dig för att sova under bar himmel så kolla väderprognosen så att det inte ska regna. Det är en mindre trevlig upplevelse att vakna genomblöt från alla håll.

En lösning på det problemet är en så kallad puppa. Det är ett vattentätt sovsäcksöverdrag. Du stoppar helt enkelt in ditt liggunderlag och sovsäck i puppan för att bli skyddad mot fukt, frost och dagg. Puppan går att snöra åt vid ansiktet för att få så mycket skydd som möjligt.

Sova i tält

Ett bra tält fungerar i princip alltid. Du behöver bara hitta en tillräckligt stor, någorlunda platt yta att sätta upp det på.

Med ett tält ligger du skyddad mot vind, regn och eventuella mygg och andra insekter. Det ger också en helt annat trygghetskänsla än att sova under bar himmel eller under tarp.

En varm, solig sommardag finns det dock risk att vakna och vara ”panikvarm” om tältet står där det inte är morgonskugga. Tänk på att öppna ventilationsfickor i tältet om det är varmt ute.

Befinner du dig där det inte finns några träd som skuggar, får du helt enkelt en tidig morgon. Gå ut och njut av fin natur och din frukost i naturen!

Det finns väldigt många olika slags tält att välja på. Välj ett med låg vikt om du ska vandra i flera dagar. Cyklar du vill du troligtvis ändå hålla nere på vikten även om det inte blir lika kritiskt som när du går till fots.

Tips – enmanstält

Ultralätt enmanstält

Detta ultralätta enmanstält från Big Agnes väger endast 1,06 kg och är därför lätt att ha med sig. Dessutom är det utformat för att enkelt kunna packas på en cykel. Fungerar givetvis även utmärkt som backpackingtält eller tält för prepping.

Finns här

Åker du bil spelar vikten mindre roll och då kan du kanske köpa ett lite större tält men till ett lägre pris. Exempelvis detta franska tvåmannatält för under tusenlappen.

Ett tips är att prova att sätta upp tältet hemma innan du ger dig iväg ut i vildmarken. Det är inte särskilt roligt att stå och krångla med tältet första kvällen om det regnar, är väldigt myggigt eller både du och vandringssällskapet är trötta.

Vindskydd och tarp

Att sova i vindskydd eller under tarp är ett spännande alternativ till tält. Ibland är det också smartare.

I vårt avlånga land finns det permanenta vindskydd på flera ställen. På vindskyddskartan.se kan du få överblick över dessa. Där finns även lägerplatser och raststugor med.

Om du övernattar i dessa vindskydd var beredd på att du kanske får dela utrymmet med andra vandare. Att sova i vindskydd är ett alternativ om du inte vill bära med dig ett tält.

Tänk på att golvet i vindskyddet är hårt, du får ingen vaddering från exempelvis mossa eller gräs, så ta med dig ett bra liggunderlag.

Sova under tarp

Du kan också ta med ditt eget vindskydd, vilket är mycket billigare och har lägre vikt än ett tält. Du har säkert hört ordet tarp. Det är en typ av presenning med låg vikt som du använder som skydd i naturen.

Med hjälp av de medföljande spännbanden spänner du lätt upp tarpen mellan träd som skydd mot vind och regn. Ju fler fästpunkter tarpen har desto flexiblare blir den att sätta upp.

Tips för preppers – Tarp

Förbereder en ultralätt packning för din överlevnadsväska och måste prioritera mellan olika prylar för att klara dig i naturen? Låt tarp bli en av prioriteringarna.

Tarpen är en av de mest användbara överlevnadssakerna. Den ger dig snabbt skydd mot regn och vind samtidigt som den är lätt. Den väger ofta inte mer än 400 – 700 gram och går att köpa med god kvalitet för så lite som 1000 – 1500 kr.

Dessutom kan tarpen bland annat användas för att samla regnvatten om det skulle behövas.

Givetvis behöver du även skydd mot kyla. Men liggunderlag går att improvisera fram på de flesta platser. Bara du har tillräckligt varma kläder kan du att överleva även om du inte har sovsäck och tält men blir du blöt blir det jobbigt.

Du kan även överleva utan tarp men i ett pressat läge när regnet står som spön i marken är det skönt att snabbt kunna skaffa sig skydd. Sedan kan du se till att isolera dig från markkylan med granris och / eller löv.

Sova ute – Tarp

Denna tarp från ENO kostar exempelvis 999 kr, har 8 fästpunkter och är lätt att montera. Finns att köpa här.

Hängmatta – hammock

Det har blivit allt mer populärt att sova i hängmatta eller hammock som det också heter ute i naturen.

I många, framför allt varmare länder, har det varit vanligt länge. Det är en härlig upplevelse att sova i hängmatta. Fördelen med hängmatta är att du kommer upp från marken och därmed slipper småkryp.

Du slipper även att bli blöt underifrån om det regnar eller om marken är fuktig.

Man kan tro att nackdelen är att du inte har något tak vid regn, men det är enkelt ordnat genom att du tar med dig en tarp. Du spänner helt enkelt upp den ovanför hängmattan.

Myggnät för hängmatta är rekommenderat att ta med om det är myggtider. Vissa hängmattor har inbyggda myggnät, exempelvis denna.

Ta med ett liggunderlag och lägg i hängmattan så att du inte kyls ner för mycket underifrån, speciellt när det är kallt ute.

Ett liggunderlag tenderar dock att röra på sig i hammocken varför en underquilt kan vara bättre. Det är en särskild filt som liknar en sovsäck som man sätter fast under hängmattan för att hålla värmen. Här finns en sådan.

Givetvis passar hängmatta bäst där det är skog eftersom det är lätt att hänga upp den då. Mitt på fjället blir det svårt att hitta något att hänga upp sin hängmatta i. I skogen behöver du bara hitta två träd med lämpligt avstånd mellan varandra.

Ta gärna med dig extra remmar för att förlänga upphängningsremmarna. Det är bra om stammarna är riktigt tjocka.

Det finns olika typer av hängmattor. De som är gjorda av fallskärmstyg har låg vikt och det finns flera märken att välja mellan. Det finns både singel- och dubbelhängmattor.

Tips på hammockar

Grön hammock med myggnät

Lätt men slittålig hammock med inbyggt myggnät och fickor för förvaring. Väger endast 567 gram men tål en användarvikt på upp till 136 kg.

Finns här

Hammock för två personer

Olivgrön hammock för två personer

Denna dubbelhammock har alltså plats för två personer, eller upp till 181 kg. Sover du ensam i den får du gott om plats. Trots storleken väger hängmattan inte mer än 538 gram!

Finns här

Bivack

Om du behöver ta skydd mot dåligt väder men saknar tarp eller tält blir det till att använda sig av vad som finns i naturen.

Det enklaste är att krypa in under en stor gran, det blir som en koja och fungerar i princip alla årstider. Givet att det finns en gran att krypa in under förstås.

Ett spännande projekt är att bygga sitt eget vindskydd av det du hittar i naturen. Det tar sin lilla tid att få det tätt, men det är härligt att sova i något man byggt själv. Använd slanor och grenar för att sedan väva in granris och mossa för att få en tät vägg.

Kom bara ihåg att du inte får såga ner träd eller grenar. Använd bara sådant du hittar på marken!

Om du måste bygga bivack är det troligtvis en krissituation. Då kan det vara viktigare att det går snabbt och att du får tillräckligt med skydd från väder och vind för att kunna få välbehövd vila än att det blir perfekt.

Är du på flykt och inte vill bli upptäckt får du tänka på att maskera din bivack. Granris och mossa kan göra underverk. Tänk också på att inte tända eld om du inte vill röja din position.

Snöbivack

Ska du ge dig ut vintertid är det bra om du har kunskap om hur du gräver en snöbivack, som en snögrotta eller snögrop.

Du kan behöva göra en snöbivack i en nödsituation på fjället för att ta skydd mot snöstorm eller om det blåser så hårt att tältet inte går att sätta upp.

På fjället kan kunskap om hur man gräver en bivack vara skillnaden mellan liv och död.

Tänk på att det tar lång tid att gräva en snöbivack. Räkna med flera timmar.

Snabba fakta: Sveriges allemansrätt

Vår allemansrätt ger dig som vill sova ute i det fria mycket frihet och många möjligheter.

Man kan säga att allemansrätten är en överenskommelse om hur vi ska bete oss i naturen. Du har rätt att övernatta i princip vart som helst, en eller några nätter, så länge du inte är för nära ett hus och stör dem som bor där.

Är ni en stor grupp eller vill övernatta många nätter, fråga markägaren om det går bra.

Tänk på att det på vissa ställen råder tältförbud. Så är fallet om det är skyltat med förbud samt i naturreservat. Det finns dock möjlighet att övernatta i naturreservat om det exempelvis finns ett vindskydd som är byggt för övernattning.

Tänk på att alltid lämna platsen så som du fann den eller i ännu bättre skick. Lämna aldrig kvar skräp, det är en viktig del av allemansrätten.

Bra saker att ha med sig vid övernattning

Här är en lista med saker som är bra att ha med om du vill sova ute i naturen:

  • Tält, hängmatta eller tarp beroende på hur du vill övernatta.
  • Liggunderlag (eller underquilt om du sover i hammock)
  • Sovsäck eller quilt
  • Pannlampa lyser upp och ger fria händer när du ska slå läger. Dessutom perfekt om du läser en bok.
  • Örngott för att stoppa kläder i och ha som huvudkudde.
  • Kläder att sova i, exempel underställ, strumpor och mössa (om natten blir kylig).
  • Ficklampa för att hänga upp inne tälttaket.
  • Karbinhake för att hänga upp ficklampa med eller till något annat som ska fästas.
  • Kniv/multiverktyg. Du aldrig vet när du behöver skära av något.
  • Snöre för att hänga upp saker eller göra en torklina för blöta/svettiga kläder.
  • Klädnypor till torklinan.
  • Tändstickor/tändare i fall det finns möjlighet att göra en mysig lägereld.
  • Myggmedel mot mygg och knott om det är säsong.
  • Myggnät om du sover i exempelvis hängmatta.
  • Tandtråd och en nål med stort öga. Förutom till tandvård är tandtråd utmärkt att laga saker med. Tråden är stark och lätt att jobba med. Det kanske inte blir så snyggt, men hållbarhet är viktigare på vandring.
  • Skräppåse: Lämna aldrig kvar skräp i naturen.
  • Första hjälpen-kit.
  • Karta över området, särskilt om du är ute flera dagar.
  • Spade om du ska gräva en snöbivack.
Tips – Du kanske även gillar min guide om sovsäckar och hur man kan tänka när man väljer liggunderlag.

FAQ – Vanliga frågor och svar om att sova ute

Kan man sova ute på vintern?

Absolut! Det går utmärkt att sova ute på vintern bara du har en varm sovsäck och ett bra liggunderlag. Med eller utan tält – det går bra vilket som.

Vad behöver jag för att sova ute utan tält?

Du kan sova under en tarp, i bivvy-bag eller under bar himmel. Ett liggunderlag och en bra sovsäck är egentligen allt du behöver. Sover du under bar himmel kan ett vattentåligt sovsäcksöverdrag skydda mot regn.

Hur skyddar man sig mot mygg och knott?

På sommaren kan mygg och knott vara ett problem om du sover utan tält. Du kan lösa det genom att använda sovsäck med myggnät eller sova i hammock med myggnät (som t.ex. denna).

Vilket liggunderlag är bäst?

Uppblåsbara liggunderlag är bekvämast men självuppblåsbara är enklare. Liggunderlag av cellplast är billigare och tåligare än bägge dessa typer men tar mer plats, är inte lika varma och inte lika bekväma.

Kan man sova med uppblåsbart liggunderlag på bar mark?

Ja, men du ska inte lägga det direkt på marken. Lägg ett cellplastunderlag, en presenning eller duk under liggunderlaget så att det inte punkteras av stenar, kvistar eller rötter.

 

 

1 svar på ”Sova ute – vindskydd, tält eller under bar himmel?”

  1. Om man sover på dagen kan man sannolikt klara sig utan sovsäck och liggunderlag.
    Säkrare att förflytta sig på natten om man har reflex 😉

    Svara

Lämna en kommentar

Share via
Copy link