Stormkök: Prisvärda friluftskök och bra brännare

Ett stormkök är ett portabelt kök som drivs med sprit, gasol eller petroleumbaserad vätska som bensin eller fotogen. Det kommer väl tillhands i natur och vildmark, t.ex. vid vandring, fjällvandring och jakt men även vid camping.

Stormköket är också en viktig del av prepperutrustningen. Har du ett kan du alltid värma mat och dryck – t.ex. vid ett långvarigt strömavbrott eller på din bug out location.

Gasolkök, spritkök, Trangia eller campingkök – kärt barn har många namn. Här informerar vi om de olika slags friluftskök och brännare som finns att välja mellan.

Översikt av olika sorters brännare för stormkök

Pris Koktid (1 l vatten)
Spritkök $ Ca 10-15 minuter
Gasolkök $$ Ca 3-4 minuter
Multifuelkök $$$ Ca 3-4 minuter

Som du ser i tabellen ovan kan de olika sorterna stormkök delas in utifrån såväl pris som koktid. Men det finns även fler egenskaper än dessa som är värda att jämföra. Nedan går vi igenom de olika brännare som används och berättar om deras för- respektive nackdelar.

Spritkök

Spritkök är inte bara den billigaste varianten av stormkök utan även den lättaste. Detta är en populär instegsmodell som tidigare dominerade marknaden tack vare sin prisvärdhet och låga vikt. Så är dock inte fallet längre utan mer erfarna friluftsmänniskor väljer idag ofta andra stormkök med andra bränslesystem.

Det kan ta relativt lång tid att uppnå en användbar värme med spritbrännare. Detta är en av nackdelarna med spritkök och det leder till längre tillagningstider. Dessutom kan det vara svårare att reglera värmen. Spritkökets blå låga kan ibland vara svår att upptäcka och det är viktigt att du låter bränslet brinna ut innan du fyller på med mer.

Fördelar med spritkök

 • Lågt pris: Stormkök med spritbrännare är billigare än gasolkök och multifuelkök.
 • Låg vikt: Spritkök har en lägre vikt än andra stormkök.

Nackdelar med spritkök

 • Längre tillagningstid: Koktiden på en liter vatten med spritbrännare är cirka 10-15 minuter.
 • Sämre uppvärmningsförmåga per kilo: Du måste bära en högre vikt i bränsle för att uppnå samma uppvärmningsförmåga som med ett gaskök.
Tips på spritkök

Trangia med spritbrännare

Trangia 27-5 UL spritkök

Om du vandrar ensam eller tillsammans med ytterligare en person kan detta stormkök vara ett bra val för dig.

Trangia 27-5 UL med spritbrännare ett kompakt och lätt spritkök som lämpar sig bra för 1-2 personer. Detta då såväl kokkärl som kaffepanna är av mindre storlek – köket tar därmed mindre utrymme i din ryggsäck. Detta kök kan liknas vid en modern version av fältkök Snuskburken, samtidigt som den kan kompletteras med större kittlar vid behov.

Följande delar är inkluderade i detta set:

 • kittel på 1 l med inre non-stickbeläggning
 • 1 l kittel med yttre non-stickbeläggning
 • stekpanna 18 cm med non-stickbeläggning
 • vindskydd i två delar
 • spritbrännare
 • handtag
 • packrem

 

Trangia 25-3 UL

Trangia 25-3 UL spritkök

 

Finns även som större variant – Trangia 25-3 UL. De två kittlarna är då 1,75 l istället för 1 l och stekpannan är på 22 cm diameter.

 

Snuskburk

Snuskburk M/40

Alla som gjort lumpen känner igen den klassiska snuskburken. Detta enmanskök kallas för M/40 och användes av svenska armén. Det består av vindskydd, brännare för T-sprit och kokkärl (kastrull med lock) som även kan användas för tillagning över öppen eld. Brännaren och tillhörande spritflaska förvaras i själva matkärlet då det inte används.

Gasolkök

Gasbrännaren är en typ av stormkök som ökar i popularitet. Dessa brännare kräver att du bär med dig en gastub av mindre modell.

Den gasblandning som är vanlig i gastuber är svårare att tända i kallare förhållanden (omkring nollgradigt och kyligare). Tuben måste då värmas upp först och lämpar sig därmed sämre för användning under vintern. Detta kan du till exempel göra genom att förvara den i sovsäcken.

Numera finns dock även gastuber med en gasblandning som klarar kylan bättre. Denna nya blandning består ofta av tre olika gaser.

En gasblandning som innehåller en hög andel propan klarar lägre temperaturer eftersom propan avdunstar bättre. Samtidigt utvecklar gas med hög andel propan högre värme. Därför bör du kontrollera att din brännare klarar av det.

Förutom som gasbrännare finns gaskök även som kokhäll, vilket är ett populärt val vid camping och i fritidshuset.

Fördelar med gasolkök

 • Justerbar värme: Gaskök är den variant där det är enklast att reglera värmen.
 • Snabb tillagning: Koktiden på en liter vatten med gasbrännare är cirka 3-4 minuter.

Nackdelar med gasolkök

 • Svårt att avgöra mängden bränsle: Det kan vara svårt att veta hur mycket gas som återstår i tuben.
 • Fungerar ibland sämre i kyla: Vissa gastuber har en gasblandning som fungerar mindre bra i kyligare förhållanden. Tips: MSR IsoPro fungerar ner till -23 grader.
Tips på gasolkök

Trangia med gasolbrännare

 

 

Trangia 25-3 UL gasolkök

Det klassiska köket från Trangia finns i version med gasolbrännare. På bilden ser du ett lite större stormkök, Trangia 25-3 UL,  för grupper på cirka 3-4 personer (familjekök).

Detta är ett klassiskt friluftskök som gör sig utmärkt i skog och mark. Även perfekt att ha hemma som nödkök ifall strömmen går.

Kökets vikt är 980 g (och alla delar är tillverkade i lätt aluminium.

Köket kommer komplett med följande delar:

 • kittel 1,75 l
 • kittel 1,5 l
 • stekpanna 22 cm med non-stickbeläggning
 • vindskydd i två delar
 • gasolbrännare
 • tång
 • packrem

 

Trangia 27-5 UL med gasol

Trangia 27-5 UL gasolkök

Den mindre varianten av detta gaskök heter Trangia 27-5 UL som lämpar sig för 1-2 personer. Skillnaden är att kärlen och stekpannan är mindre.

T-Sprit eller gasol – vad är bäst? Här är en video med en jämförelse mellan Trangia 25-3 UL med gasolbrännare jämfört med spritbrännare:

Multifuelkök

Multifuelkök kan använda flera typer av flytande bränsle, exempelvis bensin, diesel, fotogen och lampolja. Ibland kallas dessa kort och gott för fotogenkök eller bensinkök. Vissa mulifuelkök kan även köras på gas om du byter munstycke.

Flytande bränslen fungerar utmärkt även i kallt väder och de är lätta att rengöra. Den stora fördelen med multifuelkök är att det nästan alltid går att få tag på bränsle.

Denna typ av kök kan dock upplevas som något svårare att använda än andra stormkök eftersom de kräver ett visst förarbete. Man lär sig dock fort.

Fördelar med multifuelkök

 • Enkelt att använda: Multifuelkök har ofta ett händigt reglage som du justerar värmen med.
 • Snabb tillagning: Koktiden på en liter vatten med multibrännare är cirka 3-4 minuter.

Nackdelar med multifuelkök

 • Högre pris: I regel är multibrännare dyrare i inköp än spritbrännare och gasolbrännare.
 • Hög effekt: Multifuelkök kan vara lite väl effektiva och försvåra tillagning på lägre värme.
Tips på multifuelkök

Primus OmniFuel II med bränsleflaska och påse – för 1-4 personer

Primus OmniFuel II multifuelkök

OmniFuel II från Primus är ett populärt multifuelkök för mindre grupper. Det är ett väldigt robust stormkök som är såväl kraftfullt som tillförlitligt. Köket är framtaget för att stå pall i krävande situationer, såsom i höga temperaturer och på extrema höjder. Denna modell är mer kompakt än sin föregångare men ändå fullt lika kapabel.

Utöver själva friluftsköket och brännaren levereras denna produkt med följande ting:

 • en ErgoPump
 • ett multiverktyg med rensnål
 • en värmereflektor
 • ett vindskydd

 

MSR Xgk Ex Stove

MSR Xgk Ex Stove multifuelkök

Det perfekta expeditionsköket för multibrännare. Ett mångsidigt stormkök som kan användas med flera olika slags bränslen. Det är snabbt, pålitligt och riktigt stabilt. Detta har gjort MSR Xgk Ex Stove till ett favoritval för många expeditioner runt om i världen.

Att det fungerar bra på “vanlig” fjällvandring eller som nödspis är underförstått även om den kanske är lite väl professionell för allmänt bruk. Detta är en produkt för dig som kräver det bästa.

Så fort går det att koka 1 liter vatten med olika bränslen:

 • Gas: 3,5 minuter
 • Fotogen: 2,8 minuter
 • Diesel: 4,5 minuter

Hobo stove och vedkök

En hobo stove en ganska enkel typ av kök att använda i fält och i nödsituationer. Den består av någon form av omslutning kring värmekällan, vanligtvis ved och pinnar. Hobo stove kallas ibland för vedkök, men ofta går det lika bra att använda Trangiabrännare, spritbrännare eller multifuelbrännare inuti själva köket.

Den stora fördelen med en hobo stove är att det alltid går att få tag på något brännbart att använda, t.ex. kvistar och kottar. Den enkla konstruktionen och det låga priset gör det till ett bra val för dig som preppar. En lite större hobo stove fungerar bra för att koka större mängder vatten, t.ex. för att rena det.

Fördelar med hobo stove

 • Bränsle finns nästan alltid att få tag på – slipp bära med dig
 • Lättare att göra upp eld jämfört med öppen brasa

Nackdelar med hobo stove

 • Bränslet måste vara torrt
 • Du måste hålla elden vid liv
Tips på hobo stove

Bushcraft Essentials Bushbox hobo stove

Bushcraft Essentials Bushbox LF hobo stove

En hobo stove som är mycket kompakt när den är hopfälld. Går snabbt att montera och är tillförlitligt vid drift. Bushcraft Essentials tillverkas av rostfritt stål i Tyskland och håller mycket hög kvalitet.

Elda med ved, pinnar, kottar eller bränsletabletter. Vill du kan du använda vanlig spritbrännare inuti Bushcraft Essentials Bushbox.

Det går även att tillverka en hobo stove själv av en lite större konservburk. Denna video visar hur enkelt det är:

Spännande alternativ

Modernt alternativ till hobo stove: BioLite Campstove 2

BioLite Camp Stove 2

Vill du slippa använda sprit, gasol, fotogen eller bensin? Med BioLite Campstove 2 kan du värma maten gratis med kottar och pinnar istället.

Detta smarta lilla fältkök har inbyggd fläkt med fyra hastigheter för en mer effektiv förbränning utan rök. Att koka upp en liter vatten går på cirka 4,5 minuter.

Dessutom omvandlar brännaren värme till el via en termoelektrisk generator med en effekt på 3 watt. Du kan använda den för att ladda mobilen, alternativt använda elen senare genom den inbyggda powerbanken på 2600 mAh.

 

BioLite Portable Grill

BioLite Portable Grill

BioLite Campstove 2 kan kompletteras med BioLite Portable Grill för att kunna grilla ute.

 

Att tänka på vid val av stormkök eller campingkök

När du ska köpa ett stormkök eller campingkök (en större variant av den förstnämnda produkten) bör du tänka på följande:

 • Användningsområde: Om du främst har tänkt tillaga frystorkade måltider med ditt stormkök eller campingkök kan ett enklare spritkök räcka. Vill ha kort tillagningstid bör du välja ett gasolkök eller multifuelkök. Dessa får vattnet att koka på bara några minuter. Om du planerar att tillaga mer avancerade rätter är det viktigt att du kan reglera stormkökets värme. Tillbringar du sommaren på en camping kan ett gaskök med två separata lågor vara mer praktiskt, t.ex. Primus Atle.
 • Vikt: Fundera på om du behöver ett stormkök med låg vikt (t.ex. vid vandring) eller om det inte spelar stå stor roll. Ett enkelt spritkök är ofta lätt medan en avancerad multibrännare väger lite mer. Allra mest väger ett portabelt kök (t.ex. Primus).
 • Pris: Du som inte planerar att laga mat i naturen särskilt ofta gör kanske bäst i att köpa ett billigare stormkök. Om du däremot har tänkt använda det i princip varje helg eller för en expedition är det mer logiskt att investera i en bättre produkt.
 • Kökets storlek: Vissa campingkök och stormkök lämpar sig bättre för att mätta fler munnar. Men om du är den enda som kommer att använda det kan det vara värt att satsa på en mindre modell.
 • Brännarens storlek: Storleken på brännaren indikerar vanligtvis såväl bränslets effektivitet som dess uppvärmningsförmåga. En mindre brännare kan vara mer bränsleeffektiv än en större men ändå värma en mindre yta på kitteln. Detta kan göra stor skillnad när du försöker tillaga en måltid.
 • Väderförhållanden: Olika typer av stormkök skiljer sig åt när det kommer till användbarhet i kyligare väderförhållanden. Om du ska använda ditt kök i samband med camping på sommaren behöver du inte vara så kräsen. Men om du ska koka mycket vatten och smälta snö på vintern bör du tänka efter. Då är ett multifuelkök att föredra framför ett spritkök. Även ett gaskök med rätt sorts gasblandning i tuben kan vara ett gångbart alternativ när det är kallt även om bensinkök är bäst.

Jämförelse av olika bränslen

Bränsle Fördelar + Nackdelar –
Sprit Lätt att använda

Enkel och robust konstruktion

Låg effekt

Fungerar dåligt vid låga temperaturer

Gas Enkelt att använda

Lätt att bära med sig

Fungerar dåligt vid låga temperaturer

Engångsbehållare

Bensin Mycket effektivt

Fungerar även vid mycket låg temperatur

Lättillgängligt

Måste trycksättas innan användning

Kräver mer försiktighet

Oren bensin sotar mer

Diesel Fungerar vid låga temperaturer

Lättillgängligt

Inte lika brandfarligt som bensin

Sotar – kräver mer underhåll av brännaren

Luktar starkt

Används mest som nödbränsle

Fotogen (lampolja) Fungerar bra vid låga temperaturer

Säkrare än bensin

Liknande energiinnehåll som bensin

Lättillgängligt i vissa delar av världen

Sotar – mer underhåll av brännaren krävs

Måste trycksättas

Luktar

Friluftskök eller göra upp eld?

Du kanske frågar dig själv varför du överhuvudtaget borde använda ett friluftskök när du lika gärna skulle kunna göra upp en eld? Genom att använda stormkök istället för att tända lägereld minimerar du din inverkan på naturen. Dessutom är det betydligt mindre risk för skogsbrand om du använder ett stormkök istället för att göra upp eld (se nedan).

En annan aspekt är att du även kan använda ditt stormkök för matlagning inomhus. Det kan därför även komma till användning i fritidshuset. Du kan också nyttja det hemmavid om du skulle utsättas för ett långvarigt elavbrott.

Låg risk för skogsbränder

Stormkök är i allmänhet att betrakta som säkra och medför låg risk för skogsbränder. Därför är det exempelvis tillåtet att använda friluftskök i naturen även om det råder eldningsförbud eller skärpt eldningsförbud. Det krävs dock att det kan ske utan risk för brandspridning. Länsstyrelsen har en bra FAQ om eldningsförbud.

Gasolkök är den säkraste varianten av stormkök och gör sig bra även i varmare temperaturer. Lågan är väldigt liten och kontrollerad och minimerar därmed risken för att elden hamnar utom kontroll. Varje år inträffar dock även ett mindre antal olyckor relaterade till gasolanvändning. Även bensin är tryggt om den förvaras i bränsleflaska.

Spritkök är den minst säkra sortens friluftskök av de vi berör på denna sida. Detta då alkoholen kan spilla och få elden att “hoppa” dit den inte hör hemma. I torra förhållanden kan eld sprida sig otroligt snabbt. Många bränder har tyvärr startats av vandrare som haft en olycka med sina spritbrännare.

Men såvida du inte är vårdslös i din användning och vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder kan du i regel känna dig trygg. Med det sagt bör du alltid vara varsam när du hanterar öppen eld i naturen.

Så kan du resonera kring tillagning av mat i en större grupp

När du ska ge dig ut tillsammans med en grupp är det fördelaktigt om gruppen har flera stormkök. En bra tumregel är att det bör finnas åtminstone ett litet friluftskök för varje två personer i gruppen. Numera är köken så pass lätta att det är lätt för varje individ att bära sitt eget kök.

Till syvende och sist innebär fler kök kortare väntetid vid måltider. Detta är generellt sett bra för humöret, inte minst efter en lång dag i skog och mark eller på fjället. Har ni tänkt laga en enskild större måltid åt hela gruppen? Då är det vanligtvis bäst att använda ett rejält friluftskök med en bred bas som klarar av större kittlar.

Tips för att använda spritkök

Betraktar du dig som en mindre van användare av spritkök? I sådana fall kan det vara värt att ha följande i åtanke:

 • Placera ditt spritkök på en så plan yta som möjligt för att förhindra spill. Underlaget ska inte vara lättantändligt.
 • Fyll på med T-Röd eller Tenol. Bränslet ska förvaras i säkerhetsflaska. OBS! Fyll aldrig på en het brännare!
 • Tänd lågan med tändstickor. Vattensäkra stormstickor kan vara mer praktiskt än vanliga stickor om du är ute i skog och mark. På spritkök kan det vara svårt att se lågan. För då försiktigt handen över för att känna om det blivit varmt.
 • Laga aldrig mat inuti ditt tält. Förutom att det vore brandfarligt riskerar du även att drabbas av kolmonoxidförgiftning och dö. Att använda stormkök i tält är en sista utväg när inga alternativ finns och det kräver både stor kunskap och uppmärksamhet.
 • Det är bättre att låta köket brinna ut istället för att släcka lågan.
 • Låt brännaren svalna innan du sätter på locket igen.

Vanliga märken

Det finns flera tillverkare av spritkök, gaskök och multifuelkök. Här är några av de vanligaste:

 • Trangia
 • Primus
 • Optimus
 • Bushcraft Essentials
 • MSR
 • Svenska Försvarsmakten och andra försvar

FAQ – Vanliga frågor och svar om stormkök

Hur länge räcker gasen i Trangiakök?

Trangiakökets gasolbrännare förbränner 150 gram gas i timmen vid full effekt. Det innebär att en behållare med 450 gram gas räcker i tre timmar.

Vilket stormkök är bäst?

Det finns många stormkök att välja mellan på marknaden. Vilket som är bäst beror på hur du ska använda det. Klarar kyla och har hög effekt? Välj multifuel / bensinkök. Billigt och robust? Välj spritkök. Snabbt och enkelt? Välj gaskök.

Var kan jag köpa stormkök?

Stormkök som exempelvis spritkök och gasolkök finns att köpa hos bland annat Röda Stjärnan, Outdoorexperten, Jula, Rusta, Clas Ohlson och Biltema.

Hur fungerar ett stormkök?

Ett klassiskt spritkök består av ett vindskydd, en brännare och kokkärl. Placera brännaren i vindskyddet, tänd eld på bränslet och värm maten i kärlet som du placerar ovanpå vindskyddet.

Vilken sprit ska jag använda till spritkök?

Till ett spritkök bör du använda T-röd eller Tenol.

Hur släcker man ett stormkök?

Ett stormkök som drivs av en spritbrännare släcks med hjälp av sparringen. Används en gasolbrännare stänger du helt enkelt av tillförseln av gasol från brännaren.

Hur mycket rymmer en trangiabrännare?

Trangias multifuelbrännare säljs med en bränsleflaska som rymmer 0,6 liter. Om den fylls med bensin räcker bränslet till tre timmars förbränning på full effekt.

Vad väger ett stormkök?

Vikten på stormkök varierar kraftigt beroende på typ och modell. Vissa väger så lite som tiotalet gram medan andra har en vikt på över ett kilo.

Vad heter stormkök på engelska?

Det engelska namnet för stormkök är backpacking stove. Precis som här i Sverige finns även benämningar för de olika sorternas campingkök.

När är det dags att rengöra en gasolbrännare?

Inre delen av gasollågan ska ha en blågrön färg. Har den inslag av gult är det ett tecken på att du bör lämna in gasolbrännaren till service.

Vilken bensin ska jag använda i ett bensinkök?

Ren bensin (heptan) är bäst och sotar minst. Näst bäst är alkylatbensin. Vanlig bensin (utan bly) går också att använda men sotar mer.

Vad är bäst – bensin eller fotogen?

Bensin är renare och sotar mindre än fotogen. Dessutom är det svårare att förvärma och antända fotogen jämfört med bensin.

Ska jag använda T-Röd eller Tenol?

Tenol sotar mindre än T-Röd men är lite dyrare.

2 tankar på “Stormkök: Prisvärda friluftskök och bra brännare”

  • Hej Arne och tack för kommentaren! Du har helt rätt! 🙂 Självklart ska Kelly Kettle vara med också! Det får bli en uppdatering här så snart jag hinner.

   Svara

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap