Stormkök: Prisvärda friluftskök och bra brännare

Ett stormkök är ett portabelt kök som drivs med sprit, gasol eller petroleumbaserad vätska som bensin eller fotogen. Det kommer väl tillhands i natur och vildmark, t.ex. vid vandring, fjällvandring och jakt men även vid camping.

Stormköket är också en viktig del av prepperutrustningen. Har du ett kan du alltid värma mat och dryck – t.ex. vid ett långvarigt strömavbrott eller på din bug out location.

Gasolkök, spritkök, Trangia eller campingkök – kärt barn har många namn. Här informerar vi om de olika slags friluftskök och brännare som finns att välja mellan.

Översikt av olika sorters brännare för stormkök

Pris Koktid (1 l vatten)
Spritkök $ Ca 10-15 minuter
Gasolkök $$ Ca 3-4 minuter
Multifuelkök $$$ Ca 3-4 minuter

Som du ser i tabellen ovan kan de olika sorterna stormkök delas in utifrån såväl pris som koktid. Men det finns även fler egenskaper än dessa som är värda att jämföra. Nedan går vi igenom de olika brännare som används och berättar om deras för- respektive nackdelar.

Spritkök

Spritkök är inte bara den billigaste varianten av stormkök utan även den lättaste. Detta är en populär instegsmodell som tidigare dominerade marknaden tack vare sin prisvärdhet och låga vikt.

Den stora fördelen med spritkök är hur enkla de är att använda. Häll bara i någon form av sprit eller spritblandning, t.ex. Tenol eller T-Röd i brännaren och tänd köket. Använd sparringen för att reglera lågan eller släcka köket. Tänk på att spritkökets blå låga ibland kan vara svår att upptäcka och det är viktigt att du låter bränslet brinna ut innan du fyller på med mer.

Denna enkelhet gör denna typ av stormkök till ett bra val för dig som är ute sporadiskt i naturen och inte vill krångla med dyr utrustning.

En annan fördel är att du kan använda köket även då det är mycket kallt ute, vilket är svårare om du har ett gaskök. Är det extrem kyla köper du bara till en enkel vintertillsats till brännaren så fungerar den då också.

Det låga priset gör detta till ett bra alternativ för dig som preppar och bara vill ha ett sätt att värma mat och koka vatten som backuplösning, till exempel om det blir elavbrott.

Idag väljer många mer erfarna friluftsmänniskor dock stormkök med andra bränslesystem. Orsaken är att effekten i spritkök är lägre än för övriga alternativ. Effekten ligger på ca 1000 W, vilket är ungefär hälften så mycket som för en gasbrännare. Detta leder till längre tillagningstid så du får inte ha bråttom.

Fördelar med spritkök

  • Lågt pris: Stormkök med spritbrännare är billigare än gasolkök och multifuelkök.
  • Låg vikt: Spritkök har en lägre vikt än andra stormkök.
  • Enkel att använda: Detta är det lättaste köket att använda.

Nackdelar med spritkök

  • Längre tillagningstid: Koktiden på en liter vatten med spritbrännare är cirka 10-15 minuter.
  • Sämre uppvärmningsförmåga per kilo: Du måste bära en högre vikt i bränsle för att uppnå samma uppvärmningsförmåga som med ett gaskök.
Tips på spritkök

Trangia med spritbrännare

Trangia spritkök

Trangia är en svensk klassiker bland stormkök. Tillverkningen startade 1925 i byn Trång (därav namnet Trangia) i närheten av Östersund och fjällen. Och där tillverkas de än idag.

Ett Trangiakök består av ett vindskydd i två delar. Det undre vindskyddet har små hål som gör att syretillförseln till brännaren blir bra. Själva kokkärlet placerar du i det övre vindskyddet. Stekpannan kan du använda som lock för att minska tillagningstiden och bränsleåtgången.

Konstruktionen av är genialisk. När du är klar med matlagningen packar du ihop din Trangia till ett litet paket med hjälp av spännremmen.

Trangia finns i två olika storlekar, med eller utan kaffekanna och i olika material. Finns även med gasbrännare (se nedan).

Att välja rätt är inte helt lätt. Namnet på storekarna är lite förvirrande:

  • 27: Litet – för 1 – 2 personer. Har två kokkärl på 1 liter samt stekpanna med 18 cm diameter.
  • 25: Stort – för 3 – 4 personer. Har ett kokkärl på 1,75 liter och ett på 1,5 liter plus stekpanna med 22 cm diameter.

Jag föredrar varianten utan kaffepanna för att spara plats och vikt. Snabbkaffe eller kaffekok i en kittel fungerar bra.

Vilket material? Ultralätt aluminium (UL) är standardmaterialet i Trangia. De är slittåliga och lätta. Det finns även non-stickkärl för ännu enklare matlagning och disk men de är givetvis mindre tåliga. De hårdanodoserade kärlen är tåliga och lättare att rengöra men de är också dyrare. Duossal 2.0/D är reptåliga och lätta att diska men de är dyrare och väger ca 18 procent mer än UL.

För de flesta landar det i att UL blir ett bra val. Stor (25-3 UL) finns att köpa här. Liten (27-3 UL) finns här och här.

Firedragon nödkök

Firedragon spritkök med etanolkapslar och tändstål

 

Om du vill att ditt stormkök ska ta minimalt med vikt och plats kan ett nödkök vara ett bra alternativ. Denna variant från Firedragon används bl.a. av brittiska armén.

Detta kök väger endast 124 gram och har en storlek på 11,4 x 8,4 x 2,6 cm. Det är litet med andra ord.

Stormköket levereras med tre miljövänliga bränslekapslar, en slags gelé med etanol i. De brinner bra även om de blir blöta eller om det regnar ute. Dessutom följer ett tändstål med, vilket är bra eftersom det fungerar även då det är fuktigt.

Priset är otroligt lågt. Dessa kök kostar under 200 kronor och är därför en “investering” som verkligen kan löna sig för dig som preppar.

Tips – det finns fler bränslekapslar att köpa här.

Vilka är nackdelarna?

Det är inget kök som man lagar stora måltider för många personer på. Här är det ett spritkök per person som gäller.

En kapsel brinner 8 till 10 minter. Det är tillräckligt för att koka upp en halvliter vatten, eller värma en måltid, men inte mer.

Tänk också på att du behöver köpa till ett kokärl. Här hittar du detta kök. Finns även som mini-variant som du hittar här.

Snuskburk

Snuskburk M/40

Alla som gjort lumpen känner igen den klassiska snuskburken. Detta enmanskök kallas för M/40 och användes av svenska armén. Det består av vindskydd, brännare för T-sprit och kokkärl (kastrull med lock) som även kan användas för tillagning över öppen eld. Brännaren och tillhörande spritflaska förvaras i själva matkärlet då det inte används.

Här kan du köpa snuskburken.

Gasolkök

Gasbrännaren är en typ av stormkök som ökar i popularitet. De är relativt enkla att använda, har en hög effekt men är relativt prisvärda att köpa. Dessa brännare kräver att du bär med dig en gastub av mindre modell, som dock inte väger så mycket.

Just effekten är värd att understryka. Den ligger ofta på över 2000 W. Du kokar vatten på ungefär halva tiden med ett gaskök jämfört med ett spritkök!

Har du bråttom eller om du vill du värma mat eller dryck åt flera personer är därför en gasbrännare ett mycket smidigare val.

Akilleshälen är gasens känslighet för låga temparaturer. Gasen ligger i vätskeform i tuben och kan bara antändas när den omvandlas till gas. När det är mycket kallt ute avtar gasens avdunstningsförmåga och då blir det svårt eller omöjligt att tända köket. Effekten minskar också när det är kyligt ute.

I de flesta lägen är detta dock inte ett problem eftersom det finns olika gasblandningar att köpa som även klarar ganska låga temperaturer. Primus Power Gas (finns här) kan till exempel användas ner till -15 grader. Deras Winter Gas (finns här) kan du använda ner till -22 grader. Du kan även värma upp tuben lite innan användning, t.ex. i sovsäcken.

Förutom som gasbrännare finns gaskök även som kokhäll, vilket är ett populärt val vid camping och i fritidshuset.

Fördelar med gasolkök

  • Enkelt att justera värme: Gaskök är den variant där det är enklast att reglera värmen.
  • Snabb tillagning: Koktiden på en liter vatten med gasbrännare är cirka 3-4 minuter.

Nackdelar med gasolkök

  • Svårt att avgöra mängden bränsle: Det kan vara svårt att veta hur mycket gas som återstår i tuben. Du behöver våg!
  • Fungerar sämre i kyla: Gas fungerar sämre än andra bränslen i sträng kyla. Det finns dock gasblandningar som fungerar en bit under -20 grader Celsius.
Tips på gasolkök

Primus Mimer Stove

Primus Mimer Stove gaskök

Ett enkelt, billigt men mycket funktionellt gasolkök. Denna brännare har funnits på marknaden sedan början av 1980-talet. Uppenbarligen är det ett koncept som fungerar.

Det jag gillar med detta stormkök är att det är så “rakt på sak”. Det är inga krusiduller. Köket är robust och fungerar bra. Dessutom har det en mycket hög effekt på 2800 W, vilket är 700 W mer än i ett Trangiakök med gas (se nedan).

Du kan använda det med både stora och små kärl. Själva anordningen som ställer kärlen på fungerar samtidigt som vindskydd för lågan.

Jag tycker att denna brännare egentligen fungerar lika bra hemma som ett nödkök som ute i naturen.

Kom ihåg att du måste köpa till lämplig gas. Power Gas (finns här) fungerar bra under större delen av året i Sverige.

Här kan du köpa Primus Mimer Stove

Trangia med gasolbrännare

Trangia 25-3 UL gasolkök

Det klassiska köket från Trangia finns i version med gasolbrännare. På bilden ser du ett lite större stormkök, Trangia 25-3 UL, för grupper på cirka 3-4 personer (familjekök).

Personligen föredrar jag denna gasvariant av Trangian framför spritvarianten om det handlar om matlagning för flera personer. Den är mycket snabbare och maten i de stora kittlarna blir uppvärmd på kort tid.

Finns även att köpa i den mindre varianten 27-3 UL som är lagom för 1-2 personer.

Detta är ett klassiskt friluftskök som gör sig utmärkt i skog och mark. Även perfekt att ha hemma som nödkök ifall strömmen går.

Stor (25-3 UL) finns här. Liten (27-3 UL) finns här.

T-Sprit eller gasol – vad är bäst? Här är en video med en jämförelse mellan Trangia 25-3 UL med gasolbrännare jämfört med spritbrännare:

Multifuelkök

Multifuelkök kan använda flera typer av flytande bränsle, exempelvis bensin, diesel, fotogen och lampolja. Ibland kallas dessa kort och gott för fotogenkök eller bensinkök. Vissa mulifuelkök kan även köras på gas om du byter munstycke.

Flytande bränslen fungerar utmärkt även i kallt väder och de är lätta att rengöra. Den stora fördelen med multifuelkök är att det nästan alltid går att få tag på bränsle.

Denna aspekt är intressant för dig som ska använda köket på olika platser i världen eller om du preppar. I ett krisläge kan det vara svårt att på tag på bränsle. Du har betydligt lättare att få tag på bensin, fotogen eller diesel jämfört med gasoltuber och kanske även sprit.

Du undrar säker om det inte farligt att laga mat med exempelvis bensin och diesel? Nej, det är det inte. Du förvarar bränslet i en robust bränsleflaska (finns att köpa här) som du kopplar till brännaren med en slang. När du är ute i fält kommer du alltså inte att hälla vätskor som i ett spritkök.

Däremot ska du givetvis vara försiktig när du fyller på bränsleflaskan och då vara långt iffrån öppen låga eller gnistor.

Under normala förhållanden kan du förslagsvis använda kemiskt ren bensin (finns här) för en ren och fin låga. Den saknar de giftiga tillsatser som finns i bensin för bilar. Diesel ska du helst bara använda i nödfall då det sotar mer. Men det är bra att möjligheten finns tycker jag.

Denna typ av kök kan dock upplevas som något svårare att använda än andra stormkök eftersom de kräver ett visst förarbete. Du behöver bygga upp ett tryck i bränslebehållaren och förvärma brännaren. Det låter krångligare än vad det är och man lär sig fort. De är också mer ljudliga än övriga stormkök.

Fördelar med multifuelkök

  • Hög effekt – snabb tillagning: Koktiden på en liter vatten med multibrännare är cirka 3-4 minuter.
  • Tillgång på bränsle: Använd bensin, diesel eller fotogen – finns nästan alltid att få tag på.

Nackdelar med multifuelkök

  • Högre pris: I regel är multibrännare betydligt dyrare i inköp än spritbrännare och gasolbrännare.
  • Lite krångligare att använda: Det svåraste stormköket att använda, men man lär sig fort.
  • Låter mer: Köket ger ifrån sig ett väsande ljud vid användning.
Tips på multifuelkök

Optimus Nova Multifuel

Optimus Nova Multi-fuel-kök

Ett av de bästa multi fuel-köken som finns att köpa råkar också vara ett av de billigaste. Fungerar med bl.a. bensin, fotogen och diesel.

Här är några anledningar till varför jag tycker att Optimus Nova är bra:

  • Lite enklare att använda än många andra multifuel-kök.
  • Aluminiumpump för att snabbt få upp trycket i behållaren.
  • Nästan underhållsfritt tack vare något som Optimus kallar för Magnetic cleaning needle.
  • Flipstop-funktion – töm lätt slangen på bränsle i samband med att du släcker lågan för att slippa spill.

Här kan du köpa detta fina kök.

Primus OmniFuel II med bränsleflaska och påse – för 1-4 personer

Primus OmniFuel II multifuelkök

OmniFuel II från Primus är ett populärt multifuelkök för mindre grupper. Det är ett väldigt robust stormkök som är såväl kraftfullt som tillförlitligt. Köket är framtaget för att stå pall i krävande situationer, såsom i höga temperaturer och på extrema höjder. Denna modell är mer kompakt än sin föregångare men ändå fullt lika kapabel.

Utöver själva friluftsköket och brännaren levereras denna produkt med följande ting:

  • en ErgoPump
  • ett multiverktyg med rensnål
  • en värmereflektor
  • ett vindskydd

Här finns Primus OmniFuel II att köpa

MSR Xgk Ex Stove

MSR Xgk Ex Stove multifuelkök

Det perfekta expeditionsköket för multibrännare. Ett mångsidigt stormkök som kan användas med flera olika slags bränslen. Det är snabbt, pålitligt och riktigt stabilt. Detta har gjort MSR Xgk Ex Stove till ett favoritval för många expeditioner runt om i världen.

Att det fungerar bra på “vanlig” fjällvandring eller som nödspis är underförstått även om den kanske är lite väl professionell för allmänt bruk. Detta är en produkt för dig som kräver det bästa.

Så fort går det att koka 1 liter vatten med olika bränslen:

  • Gas: 3,5 minuter
  • Fotogen: 2,8 minuter
  • Diesel: 4,5 minuter

Här hittar du detta multifuelkök

Hobo stove och vedkök

En hobo stove en ganska enkel typ av kök att använda i fält och i nödsituationer. Den består av någon form av omslutning kring värmekällan, vanligtvis ved och pinnar. Hobo stove kallas ibland för vedkök, men ofta går det lika bra att använda Trangiabrännare, spritbrännare eller multifuelbrännare inuti själva köket.

Den stora fördelen med en hobo stove är att det alltid går att få tag på något brännbart att använda, t.ex. kvistar och kottar. Den enkla konstruktionen och det låga priset gör det till ett bra val för dig som preppar. En lite större hobo stove fungerar bra för att koka större mängder vatten, t.ex. för att rena det.

Fördelar med hobo stove

  • Bränsle finns nästan alltid att få tag på – slipp bära med dig
  • Lättare att göra upp eld jämfört med öppen brasa

Nackdelar med hobo stove

  • Bränslet måste vara torrt
  • Du måste hålla elden vid liv
Tips på hobo stove

Bushcraft Essentials Bushbox hobo stove

Bushcraft Essentials Bushbox LF hobo stove

En hobo stove som är mycket kompakt när den är hopfälld. Går snabbt att montera och är tillförlitligt vid drift. Bushcraft Essentials tillverkas av rostfritt stål i Tyskland och håller mycket hög kvalitet.

Elda med ved, pinnar, kottar eller bränsletabletter. Vill du kan du använda vanlig spritbrännare inuti Bushcraft Essentials Bushbox.

Här finns Bushbox att köpa

Det går även att tillverka en hobo stove själv av en lite större konservburk. Denna video visar hur enkelt det är:

Spännande alternativ

Modernt alternativ till hobo stove: BioLite Campstove 2

BioLite Camp Stove 2

Vill du slippa använda sprit, gasol, fotogen eller bensin? Med BioLite Campstove 2 kan du värma maten gratis med kottar och pinnar istället.

Detta smarta lilla fältkök har inbyggd fläkt med fyra hastigheter för en mer effektiv förbränning utan rök. Att koka upp en liter vatten går på cirka 4,5 minuter.

Dessutom omvandlar brännaren värme till el via en termoelektrisk generator med en effekt på 3 watt. Du kan använda den för att ladda mobilen, alternativt använda elen senare genom den inbyggda powerbanken på 2600 mAh.

Detta stormkök hittar du här

BioLite Portable Grill

BioLite Portable Grill

BioLite Campstove 2 kan kompletteras med BioLite Portable Grill för att kunna grilla ute. Här finns den att köpa.

 

Att tänka på vid val av stormkök eller campingkök

När du ska köpa ett stormkök eller campingkök (en större variant av den förstnämnda produkten) bör du tänka på följande:

  • Användningsområde: Om du främst har tänkt tillaga frystorkade måltider med ditt stormkök eller campingkök kan ett enklare spritkök räcka. Vill ha kort tillagningstid bör du välja ett gasolkök eller multifuelkök. Dessa får vattnet att koka på bara några minuter. Om du planerar att tillaga mer avancerade rätter är det viktigt att du kan reglera stormkökets värme. Tillbringar du sommaren på en camping kan ett gaskök med två separata lågor vara mer praktiskt, t.ex. Primus Atle (här hittar du det).
  • Vikt: Fundera på om du behöver ett stormkök med låg vikt (t.ex. vid vandring) eller om det inte spelar stå stor roll. Ett enkelt spritkök är ofta lätt medan en avancerad multibrännare väger lite mer. Allra mest väger ett portabelt kök (t.ex. Primus). Kökets vikt kompenseras dock ofta av vikten på bränslet. Den låga energitätheten i sprit gör att du kan behöva släpa med dig mer bränsle om du använder spritkök jämfört med om du kör på gas eller bensin exempelvis.
  • Pris: Du som inte planerar att laga mat i naturen särskilt ofta gör kanske bäst i att köpa ett billigare stormkök. Om du däremot har tänkt använda det i princip varje helg eller för en expedition är det mer logiskt att investera i en bättre produkt.
  • Kökets storlek: Vissa campingkök och stormkök lämpar sig bättre för att mätta fler munnar. Men om du är den enda som kommer att använda det kan det vara värt att satsa på en mindre modell.
  • Brännarens storlek: Storleken på brännaren indikerar vanligtvis såväl bränslets effektivitet som dess uppvärmningsförmåga. En mindre brännare kan vara mer bränsleeffektiv än en större men ändå värma en mindre yta på kitteln. Detta kan göra stor skillnad när du försöker tillaga en måltid.
  • Väderförhållanden: Olika typer av stormkök skiljer sig åt när det kommer till användbarhet i kyligare väderförhållanden. Om du ska använda ditt kök i samband med camping på sommaren behöver du inte vara så kräsen. Men om du ska koka mycket vatten och smälta snö på vintern bör du tänka efter. Då är ett multifuelkök att föredra framför både spritkök och gaskök.

Jämförelse av olika bränslen

Bränsle Fördelar + Nackdelar –
Sprit Lätt att använda.

Enkel och robust konstruktion.

Billigt.

Låg effekt.

Låg energitäthet = mer bränsle krävs.

Gas Enkelt att använda.

Lätt att bära med sig.

Hög effekt = kort tillagningstid.

Fungerar dåligt vid låga temperaturer.

Engångsbehållare för bränslet.

Bensin Mycket effektivt.

Fungerar även vid mycket låg temperatur.

Finns ofta att få tag på.

Måste trycksättas innan användning.

Kräver mer försiktighet när du fyller bränslebehållaren.

Diesel Fungerar vid låga temperaturer.

Lättillgängligt.

Inte lika brandfarligt som bensin.

Sotar – kräver mer underhåll av brännaren.

Måste trycksättas.

Luktar.

Används mest som nödbränsle.

Fotogen (lampolja) Fungerar bra vid låga temperaturer.

Säkrare än bensin.

Liknande energiinnehåll som bensin.

Lättillgängligt i vissa delar av världen.

Sotar – mer underhåll av brännaren krävs.

Måste trycksättas.

Luktar.

Friluftskök eller göra upp eld?

Du kanske frågar dig själv varför du överhuvudtaget borde använda ett friluftskök när du lika gärna skulle kunna göra upp en eld? Genom att använda stormkök istället för att tända lägereld minimerar du din inverkan på naturen. Dessutom är det betydligt mindre risk för skogsbrand om du använder ett stormkök istället för att göra upp eld (se nedan).

En annan aspekt är att du även kan använda ditt stormkök för matlagning inomhus. Det kan därför även komma till användning i fritidshuset. Du kan också nyttja det hemmavid om du skulle utsättas för ett långvarigt elavbrott.

Låg risk för skogsbränder

Stormkök är i allmänhet att betrakta som säkra och medför låg risk för skogsbränder. Därför är det exempelvis tillåtet att använda friluftskök i naturen även om det råder eldningsförbud eller skärpt eldningsförbud. Det krävs dock att det kan ske utan risk för brandspridning. Länsstyrelsen har en bra FAQ om eldningsförbud.

Gasolkök är den säkraste varianten av stormkök och gör sig bra även i varmare temperaturer. Lågan är väldigt liten och kontrollerad och minimerar därmed risken för att elden hamnar utom kontroll. Varje år inträffar dock även ett mindre antal olyckor relaterade till gasolanvändning. Även bensin är tryggt om den förvaras i bränsleflaska.

Spritkök är den minst säkra sortens friluftskök av de vi berör på denna sida. Detta då alkoholen kan spilla och få elden att “hoppa” dit den inte hör hemma. I torra förhållanden kan eld sprida sig otroligt snabbt. Många bränder har tyvärr startats av vandrare som haft en olycka med sina spritbrännare.

Men såvida du inte är vårdslös i din användning och vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder kan du i regel känna dig trygg. Med det sagt bör du alltid vara varsam när du hanterar öppen eld i naturen.

Så kan du resonera kring tillagning av mat i en större grupp

När du ska ge dig ut tillsammans med en grupp är det fördelaktigt om gruppen har flera stormkök. En bra tumregel är att det bör finnas åtminstone ett litet friluftskök för varje två personer i gruppen. Numera är köken så pass lätta att det är lätt för varje individ att bära sitt eget kök.

Till syvende och sist innebär fler kök kortare väntetid vid måltider. Detta är generellt sett bra för humöret, inte minst efter en lång dag i skog och mark eller på fjället. Har ni tänkt laga en enskild större måltid åt hela gruppen? Då är det vanligtvis bäst att använda ett rejält friluftskök med en bred bas som klarar av större kittlar.

Tips för att använda spritkök

Betraktar du dig som en mindre van användare av spritkök? I sådana fall kan det vara värt att ha följande i åtanke:

  • Placera ditt spritkök på en så plan yta som möjligt för att förhindra spill. Underlaget ska inte vara lättantändligt.
  • Fyll på med T-Röd eller Tenol. Bränslet ska förvaras i säkerhetsflaska. OBS! Fyll aldrig på en het brännare!
  • Tänd lågan med tändstickor. Vattensäkra stormstickor kan vara mer praktiskt än vanliga stickor om du är ute i skog och mark. På spritkök kan det vara svårt att se lågan. För då försiktigt handen över för att känna om det blivit varmt.
  • Laga aldrig mat inuti ditt tält. Förutom att det vore brandfarligt riskerar du även att drabbas av kolmonoxidförgiftning och dö. Att använda stormkök i tält är en sista utväg när inga alternativ finns och det kräver både stor kunskap och uppmärksamhet.
  • Det är bättre att låta köket brinna ut istället för att släcka lågan.
  • Låt brännaren svalna innan du sätter på locket igen.

Vanliga märken

Det finns flera tillverkare av spritkök, gaskök och multifuelkök. Här är några av de vanligaste:

  • Trangia
  • Primus
  • Optimus
  • Bushcraft Essentials
  • MSR
  • Svenska Försvarsmakten och andra försvar
Tips – Jag har även skrivit en artikel om friluftsmat med förslag på frystorkad mat, nödproviant och mjukkonserver. Läs mer >

FAQ – Vanliga frågor och svar om stormkök

Hur länge räcker gasen i Trangiakök?

Trangiakökets gasolbrännare förbränner 150 gram gas i timmen vid full effekt. Det innebär att en behållare med 450 gram gas räcker i tre timmar.

Vilket stormkök är bäst?

Det finns många stormkök att välja mellan på marknaden. Vilket som är bäst beror på hur du ska använda det. Klarar kyla och har hög effekt? Välj multifuel / bensinkök. Billigt och robust? Välj spritkök. Snabbt och enkelt? Välj gaskök.

Var kan jag köpa stormkök?

Stormkök som exempelvis spritkök och gasolkök finns att köpa hos bland annat Beredd, Röda Stjärnan, Outdoorexperten, Jula, Rusta, Clas Ohlson och Biltema.

Hur fungerar ett stormkök?

Ett klassiskt spritkök består av ett vindskydd, en brännare och kokkärl. Placera brännaren i vindskyddet, tänd eld på bränslet och värm maten i kärlet som du placerar ovanpå vindskyddet.

Vilken sprit ska jag använda till spritkök?

Till ett spritkök bör du använda T-röd eller Tenol.

Hur släcker man ett stormkök?

Ett stormkök som drivs av en spritbrännare släcks med hjälp av sparringen. Används en gasolbrännare stänger du helt enkelt av tillförseln av gasol från brännaren.

Hur mycket rymmer en trangiabrännare?

Trangias multifuelbrännare säljs med en bränsleflaska som rymmer 0,6 liter. Om den fylls med bensin räcker bränslet till tre timmars förbränning på full effekt.

Vad väger ett stormkök?

Vikten på stormkök varierar kraftigt beroende på typ och modell. Vissa väger så lite som tiotalet gram medan andra har en vikt på över ett kilo.

Vad heter stormkök på engelska?

Det engelska namnet för stormkök är backpacking stove. Precis som här i Sverige finns även benämningar för de olika sorternas campingkök.

När är det dags att rengöra en gasolbrännare?

Inre delen av gasollågan ska ha en blågrön färg. Har den inslag av gult är det ett tecken på att du bör lämna in gasolbrännaren till service.

Vilken bensin ska jag använda i ett bensinkök?

Ren bensin (heptan) är bäst och sotar minst. Näst bäst är alkylatbensin. I nödfall kan du använda vanlig bensin (utan bly) men den sotar mer.

Vad är bäst – bensin eller fotogen?

Bensin är renare och sotar mindre än fotogen. Dessutom är det svårare att förvärma och antända fotogen jämfört med bensin.

Ska jag använda T-Röd eller Tenol?

Tenol sotar mindre än T-Röd men är lite dyrare.

Källor

2 svar på ”Stormkök: Prisvärda friluftskök och bra brännare”

    • Hej Arne och tack för kommentaren! Du har helt rätt! 🙂 Självklart ska Kelly Kettle vara med också! Det får bli en uppdatering här så snart jag hinner.

      Svara

Lämna en kommentar

Share via
Copy link