Vattenfilter

I ett nödläge är tillgången till rent vatten en av de mest kritiska aspekterna. Vi klarar oss inte länge utan rent dricksvatten. Utan fungerande kommunal vattentillförsel kan tillgången till vatten – främst i storstäderna – snabbt bli ett stort problem. Tack och lov går det att lösa problemet ganska lätt med bra vattenfilter. Adekvat vattenrening är bland det viktigaste för överlevnad.

(Inlägget innehåller annonslänkar)

Bra vattenfilter

Det finns ett antal aktörer på marknaden för vattenfilter. Här är ett urval, med fokus på portabla vattenfilter:

Sawyer Mini

Sawyer Mini vattenfilter

Ett av de populäraste bärbara filtren för vattenrening på marknaden. Väger bar 56 gram men är mycket effektivt på att rena:

 • 99,99999 % av alla bakterier
 • 99,9999 % av alla protozoer
 • All mikroplast

En av anledningarna till att Sawyer Mini blivit så omtyckt är att det är prisvärt, eller rent av billigt. Det har goda prestanda, speciellt i förhållande till sin storlek. Dessutom är det flexibelt.

Kan användas genom att:

 • Dricka direkt ur en sjö eller bäck med sugrör.
 • Koppla på PET-flaska.
 • Dricka ur den medföljande vattenpåsen (460 ml).
 • Koppla in i vattensystem (t.ex. vätskeblåsa i ryggsäcken)

Här kan du köpa Sawer Mini:

Sawyer Micro Squeeze vattenfilter

Sawyer Micro Squeeze vatten filter

Ett 0,1 mikrometers fiberfilter som bygger på Sawyers hyllade filterteknik med fibermikrorör. Sawyer Micro Squeeze vattenfilter tar bort:

 • 99,99999 % av alla bakterier, t.ex. E. coli, kolera och salmonella
 • 99,9999 % av alla protozoer, t.ex. giardia och kryptosporidium

Konstruktionen är lätt och ultrakompakt. Filtret väger endast 57 gram och ryms i handen. Det gör Sawyer Micro Squeeze utmärkt för prepping, vandring, resa eller camping.

Trots att det är så litet kan Sawyer Micro Squeeze rena drygt 378000 liter vatten. Renar du 2 liter om dagen varje dag på året räcker det i drygt 500 år! Man kan alltså lugnt säga att detta vattenfilter räcker livet ut, även om du renar mycket mer vatten än så per dag.

Filtersatsen innehåller utöver själva filtret även:

 • Vattenpåse: 945 ml, återanvändningsbar. Fyll påsen med vatten, t.ex. från en bäck eller sjö. Skruva på filtret och drick!
 • Sugrör: Anslut sugröret till filtret och drick direkt från vattenkällan.
 • Rengöringsspruta: Använd sprutan för att skölja filtret i motsatt riktning. Då får det tillbaks upp till 98,5 % av flödeskapaciteten. Häri ligger hemligheten med den långa livslängden – filtret återfår lätt nästan sin ursprungliga kapacitet.
 • Rengöringskoppling
 • Reservpackning

Precis som med Sawyer Mini kan du koppla Sawyer Squeeze vattenfilter till vilken petflaska som helst som har 28 mm kork. Du kan även dricka ur ett vattendrag med det medföljande sugöret.

Squeeze är lite dyrare än Mini men har ett högre flöde (mer vatten per minut). Dessutom är den medföljande vattenpåsen dubbelt så stor.

Squeeze hittar du här och här.

Katadyn

Katadyn har både portabla fiberfilter (glasfiber) och keramiska sifonfilter med vattensäck som kan hängas upp. Dessutom har man filter som fungerar med hjälp av mekaniskt tryck. Dessa innehåller tre filter: Ett keramiskt förfilter tar bort partiklar. Därefter tar ett glasfilter bort mikroorganismer. Slutligen ser kolfiltret till att smak och lukt försvinner.

Katadyn Combi

Katadyn Combi vattenfilter med pump

Om du ska filtrera ganska stora volymer vatten, t.ex. åt fler personer än dig själv kan ett vattenfilter med pump vara att föredra. Med Katadyn Combi pumpar du upp vatten från vattenkällan genom en slang. Här finns ett keramiskt filter och ett kolfilter för maximal effekt.

Combi klarar extremt smutsigt och grumligt vatten. Det slaggar inte igen så snabbt i sådana tuffa förhållanden som de flesta andra filter på marknaden gör.

Det tar bort alla bakterier, protozoer, alger och sporer. Dessutom smakar vattnet bättre på grund av kolfiltret.

En annan fördel med Katadyn Combi är att det levereras med ett set som gör att du kan ansluta det till en vanlig vattenkran. Därför fungerar det för att få rent dricksvatten i:

 • Hemmet
 • Stugan
 • Husbilen
 • Båten
 • Husvagnen

Combi går att köpa här.

Katadyn BeFree

Katadyn BeFree 0,6 liter vattenflaska med filter
Katadyn BeFree 0,6 liter vattenflaska med filter

Katadyn BeFree är ett vattenfilter som tar bort partiklar ner till 0,1 mikrons storlek. Det innebär att filtret rensar vattnet från 99,9 % av alla vattenlevande organismer och 99,9999 % av alla bakterier. Maximalt vattenflöde är 2 liter per minut, vilket räcker mer än väl.

Det finns två versioner av BeFree

 • Liten vattenflaska: Hopfällbar och tar nästan ingen plats. Rymmer 0,6 liter och är ultralätt – väger endast 65 gram
 • Vattenpåse: Hopfällbar. Rymmer 3 liter och kan hängas upp, exempelvis i ett träd så att du lättare kan tappa upp vatten.
Katadyn 3l vattenpåse med filter
Katadyn 3l vattenpåse med filter är praktisk för att hänga upp i exempelvis ett träd.

BeFree kan filtrera upp till 1000 liter vatten. För att rengöra filtret fyller du bara flaskan eller påsen med vatten och skakar om försiktigt.

Här finns BeFree att köpa.

LifeStraw

Filtersugrör som är lätt att ta med sig och använda. Bara att sticka ner i valfri bäck och dricka! Speciella varianter kommer tillsammans med sportflaska som kan fyllas med vatten. Vissa av LifeStraws filter filtrerar vattnet i två steg: Ett membran tar bort bakterier, parasiter och mikroplaster. Därefter tar aktivt kol bort klor, organiska kemikalier, dålig lukt och smak. Kan även användas i grumligt vatten.

Lifestraw Personal

LifeStraw vattenfilter

 

Ett litet filter i form av sugrör som är lätt att använda och håller länge. Stick ner filtret i en bäck eller vattendrag och sug så får du rent vatten direkt! Detta vattenfilter kräver alltså att du suger upp vattnet. Det går inte att hälla ner vatten i filtret så att det filtrerar automatiskt. Vill du ha ett sådant system finns Lifestraw Mission 5 liter.

Det inbyggda filtret räcker för att rena 4000 liter vatten och tar bort:

 • 99,999999 % av alla bakterier (inklusive E. coli)
 • 99,999 % av alla parasiter (inklusive Giardia, Cryptosporidium med mera)
 • 99,999 % av all mikroplast

Till skillnad från övriga Lifestraw- filter (se nedan) har Personal dock inget utbytbart kolfilter för att ta bort dålig smak. Det är dock mycket prisvärt och uppskattat bland vandrare och preppare.

Här finns Lifestraw Personal att köpa. Och här.

Lifestraw Play – filterflaska för barn

Lifestraw Play flaska med vattenfilter för barn

Självklart måste vi även preppa för barnen! Det går givetvis utmärkt att låta barn använda Lifestraw Go, Personal, Steel eller något annat vattenfilter men Play är utformat med tanke på barnens bästa. Det innebär:

 • Mindre format: 0,3 liter och vikt på endast 108 gram
 • Glada färger
 • Roliga klistermärken: Följer med så att locket kan göras mer personligt

Denna filterflaska tar bort bakterier, parasiter och mikroplaster. Dessutom minskar den klorhalten i vattnet, organiska kemikalier och besprutningsmedel. Precis som de andra filtren i Lifestraw-serien är filtret i två delar. Det permanenta filtret räcker för att rena 2000 liter vatten. Det utbytbara filtret är ett kolfilter som du byter ut efter ca 100 liter.

Här hittar du LifeStraw Play

Lifestraw Go – praktisk flaska med filter

LifeStraw Go vattenfilterflaska

Lifestraw Go är en vattenflaska där filtret sitter fast i skruvlocket. Detta vattenfilter tar bort bakterier, parasiter och mikroplaster. Det avlägsnar även klor, dålig lukt och smak samt organiska kemikalier.

Detta vattenfilter är praktiskt att ha med sig i ryggsäcken, i BOB, på fjällvandring, i nödlägen o.s.v. Fördelen är att du kan dricka helt normalt när du väl fyllt upp flaskan. Du behöver inte böja dig ner för att dricka direkt ur bäckar och annat.

Nackdelen är att det tar lite mer plats än ett vattenfiltersugrör. Men med en vikt på 168 gram och storlek på 235 x 80 mm är det samtidigt inte särskilt skrymmande. Lifestraw Go rymmer 0,65 liter vatten.

Filtret består av två delar.

 • Fast filter: Räcker till att rena ca 4000 liter vatten.
 • Utbytbart filter: Ett kolfilter som byts ut efter ca 100 liter.

Lifestraw Go finns här

Vi behöver vatten

Vatten är en av nödvändigheterna i den så kallade tre-regeln, eller Rule of Three, inom prepping. Man brukar säga att man kan klara sig tre dagar utan vatten, men det är verkligen gränsfall. De flesta påverkas mycket negativt av vätskebrist redan efter ett dygn. Efter två dygn kan vätskebristen leda till döden.

Riktlinjen är att vi bör dricka mellan 1 och 1,5 liter vatten om dagen. Vissa säger att 2 liter är optimalt, men vi klarar oss på betydligt mindre. En del vatten får vi i oss via maten. Vi behöver vatten för matspjälkningen och för att kroppen ska kunna transportera näringsämnen.

Om vi får i oss för lite vatten drabbas vi av vätskebrist. Symtom som huvudvärk, yrsel, frossa och kramp infinner sig ganska snart. Längtan efter vatten blir outhärdlig.

Problemet är att allt vatten inte är lika. Vi behöver rent vatten. Om vi får i oss smutsigt vatten ger det bara en tillfällig lättnad. Ganska snart börjar bakterierna och parasiterna i det förorenade vattnet att göra att vi mår illa och kräks. Vätskebalansen rubbas ännu mer. Att dricka förorenat vatten är ingen lösning. Det bara försämrar läget.

Vattenfilter kan vara lösningen

Ett av de enklaste sätten att säkra sin hälsa och överlevnad är att se till att lagra tillräckligt med vatten på dunk. Om det uppstår vattenbrist eller om dricksvattnet blir förorenat har du tillgång till rent vatten under ett tag.

Vattenreserverna räcker inte för evigt. På många håll i landet har vi tillgång till vatten i naturen, till exempel genom en egen brunn. Om du inte vet om vattnet är säkert att dricka måste du behandla det. Finns det gott om energi kan du koka vattnet för att ta död på bakterier, virus och parasiter. Det förutsätter dock att det inte finns för mycket smuts, sediment och gifter i vattnet eftersom de inte kokar bort.

Ett bra vattenfilter tar bort så gott som all smuts, partiklar, gifter, bakterier och parasiter. Det finns också vattenfilter som tar bort tungmetaller och kemikalier. Däremot smiter virus igenom. I de flesta situationer som kan uppstå i Sverige räcker tillgång till bra vattenfilter väl. Se bara till att hålla god hygien kring vattenfiltret så att det inte blir kontaminerat av förorenat vatten som rinner förbi på utsidan av filtret.

Det går att ta bort virus från vattnet genom att använda UV-filter. Det finns också vissa vattenfilter som klarar av att filtrera bort även virus, även om det hör till ovanligheterna. Alternativt kan du använda vattenreningstabletter. De är också en smidig lösning om du är i behov av vattenrening utanför hemmet, i skogen eller på resan.

Typer av vattenfilter

Vattenfilter kan i princip fungera på fyra sätt:

 • Gravitation
 • Handkraft
 • Tryck
 • Undertryck

Olika användningsområden:

 • Fasta filter: Filter som installeras i husets vattensystem.
 • Patronfilter: För mindre hushåll. Placeras under diskbänken. Det finns olika patroner för olika behov.
 • Portabla vattenfilter: För naturen, vildmarken, resan. T.ex. Sawyer MINI.
 • Småfilter för hushållet: t.ex. vattenkanna med filter.

Dessutom kan själva filtret vara gjort av olika slags material:

 • Aktivt kol: Tar bort större partiklar och sediment. Dessutom tar aktivt kol bort fenoler, pesticider, klor, klordioxid, kloramin och organiska lösningsmedel. Det aktiva kolet ger vattnet en fräsch smak. Tar inte bort bakterier eller tungmetaller.
 • Fibermembran: Tar bort bakterier, parasiter och mikroplaster. Finns i t.ex. Sawyer MINI.
 • Keramiskt sifonfilter: Renar vattnet från partiklar och mikroorganismer med hjälp av gravitation.
 • Omvänd osmos: Vattenmolekyler får vandra genom ett halvgenomsläppligt membran med hjälp av yttre tryck. Jonerna stannar kvar på membranet medan vattnet släpps igenom. Används för att framställa dricksvatten av saltvatten. Nackdelen är att metoden är mycket energikrävande.
 • UV-filter: Tar bort virus och bakterier i vattnet.
 • Sandfilter: För större reningssystem. Sand, ofta kombinerat med aktivt kol, löser de flesta behov. Kan t.ex. användas i ett filtersystem för ett permanentboende.
 • Jonbytare: Avhärdar vattnet och tar bort mineraler. Kan ta bort tungmetaller.

Fördelar

 • Tar bort de flesta föroreningarna: Vattenfilter fungerar mot bakterier, protozoer, gifter och metaller.
 • Billigt: Vattenfilter är inte särskilt dyra med tanke på den vattenvolym som ett enda filter kan rena under sin livslängd.
 • Enkelt: Det är lätt att använda vattenfilter. Det krävs knappast några instruktioner.

Nackdelar

 • Filter måste bytas: Varje vattenfilter har en begränsad livstid. Om det inte byts i tid påverkas vattenkvaliteten negativt.
 • Tar ofta inte bort virus: Vattenfilter, med undantag för några få filter och UV, tar inte bort virus.
 • Alla vattenfilter är inte bra: Vissa vattenfilter tar inte bort alla skadliga ämnen. Det är därför lätt att vaggas in i falsk trygghet.
 • Kan gå sönder: Till skillnad från vattenreningstabletter kan vattenfilter gå sönder, särskilt de med rörliga delar.
 • Otympligt? Vissa vattenfilter är lite otympliga att ta med sig ut i naturen eller om man måste fly. Det finns dock mycket små och praktiska filter som man lätt tar med sig.
Tips – Läs även min artikel om hur man hittar en bra vattenreningstablett och hur kemisk vattenrening fungerar. Läs mer >

6 svar på ”Vattenfilter”

 1. Vatten som filtreras genom kolfilter tappar sin smak och blir inte gott att dricka. Finns det några tips?

  Svara
  • Tack för en bra fråga. Ja, det är precis som du säger att vatten förlorar smak när det filtrerats. Anledningen är att filter inte bara tar bort de dåliga ämnena och mineralerna utan även de goda.

   Bland annat olika nivåer av kalcium, magnesium och natrium ger vattnet en unik karaktär som varierar beroende på var vattnet kommer ifrån. Vattnet samlar på sig sin smak på väg genom lager av jord, sand och sten.

   Kan man tillsätta mineraler i vatten efter att man filtrerat det? När man renar vatten i stor skala tillsätter man ibland kalcium för att förbättra smaken och skydda vattenledningarna. En av metoderna som används är att låta vattnet rinna genom en bädd av kalksten eller dolomit. Har inte provat men det går säkert att bygga ett filter hemma. Problemet är att man inte bör få i sig för mycket kalcium heller.

   Vet att vissa preppare luftar vattnet för att förbättra smaken en smula – häll det från en tillbringare till en annan några gånger. Andra tillsätter en gnutta salt (mycket lite) för att göra vattensmaken mindre tråkig.

   Det finns även en slags mineraldroppar som man kan droppa i vatten. De marknadsförs som kosttillskott och har ganska många olika slags mineraler som ger vattnet smak, bland annat magnesium. Har inte själv provat men det vore intressant att testa.

   Det kan vara viktigt att poängtera att mineraler i vatten handlar mest om smaken. Livsmedelsverket har gjort bedömningen att det i det stora hela varken blir positiva eller negativa effekter av att dricka vatten utan mineraler ifall man har en varierad kosthållning i övrigt. I det fallet handlade det om omvänd osmos (avsaltning av havsvatten) men poängen är densamma vid filtrerat vatten.

   Svara
 2. Hej!

  Jag har tidigare använt mig utav microspiralfilter, efter att ha flyttat utomlands har det tappats bort och nu när jag är tillbaks i Sverige är jag ute efter att köpa ett nytt vattenfilter.

  Vad tycker du om microspiralfiltret?
  Om jag förstår det rätt finns det inte bland dina exempel av filter.
  Tack på förhand 🙂

  Mvh Nina

  Svara
  • Hej! Helt rätt – microspiralfilter är ännu en typ av vattenfilter. Det är en relativt ny filtreringsmetod som påstås kunna rena vatten från bakterier, parasiter och miljöfarliga grundämnen som bly och uran (eller i vardagsspråk ”tungmetaller”). Samtidigt ska det kunna släppa igenom nyttiga mineraler.

   Vad jag förstår är det främst en tillverkare, PlanetsOwn, som säljer vattenrenare med microspiralfilter (G1 och G2). Kanske har de patent? Jag låter det vara osagt hur effektiva dessa filter är i praktiken.

   Kanske någon annan läsare som testat?

   Svara
 3. 1) Hur kan man behandla bräckt havsvatten för att få det drickbart?

  2) Att koka t.ex potatis och makaroner i bräckt havsvatten är väl ok?

  3) Att diska i bräckt hacsvatten är väl också helt ok?

  Svara
  • Tack för tre bra frågor.

   Bräckt vatten har en salthalt på mellan 0,05 % och 3 %. Dricksvatten smakar salt om det innehåller mer än knappt 0,2 % salt. Beroende på vem man frågar är dricksvatten sådant vatten som innehåller max 0,1 % till knappt 0,2 % salt. Livsmedelsverket anger att natriumhalten i dricksvatten ska vara mindre än 100 mg/l.

   Tumregeln är att smakar vattnet salt ska man inte dricka det. Mängden salthalt i Östersjön (vid ytan) är ungefär 0,6 % – 0,8 %.

   Alltså: bräckt vatten måste behandlas innan man dricker det. Annars får vi i oss för mycket salt och det klarar njurarna inte av. Till matlagning är det lite lättare.

   Som svar på dina frågor:

   1) Det finns i huvudsak två sätt att behandla bräckt och salt vatten för att få det drickbart.

   Det första sättet är att destillera vattnet – antingen med en destillator eller genom dunstning. Se till exempel denna förklaring på Wikipedia.

   Det andra sättet är genom omvänd osmos. Det finns flera tillverkare som säljer maskiner för omvänd osmos men det är snarare för bostaden eller stugan – inget man har med sig ut i naturen direkt. Omvänd osmos är också lite dyrt, kräver energi och de flesta system klarar inte av så stora volymer.

   2) Ja absolut!

   Om det smakar för salt kan du späda ut det bräckta vattnet med lite färskvatten. Potatis går utmärkt att koka i 100 % havsvatten. Ris kanske du bara ska koka i en liten del havsvatten så att det inte blir för salt. För pasta får du prova dig fram vad som smakar bra. Gissningsvis går det fint att koka pasta i bräckt vatten eller blanda ut en aning. Låt bli att salta maten bara. 🙂

   Det förutsätter förstås att det bräckta havsvattnet inte är kraftigt förorenat med kemikalier men Östersjön i Sverige lär vara OK.

   3) Javisst! Torka av disken för att slippa eventuella avlagringar. Jag förutsätter att du menar handdisk. Maskindisk med bräckt vatten kan nog skada diskmaskinen.

   Svara

Lämna en kommentar