Vattenreningstabletter (2023)

Vattenreningstabletter är ett av flera sätt att rena vatten på. Tabletterna innehåller kemiska ämnen som renar vattnet från bakterier, virus och parasiter. De är bra att ha hemma i händelse av kris eller om det kommunala vattnet blir förorenat. De kan även vara bra att ha med på resan eller i naturen. Vår favorit är Katadyn Micropur.

(Sidan innehåller annonslänkar)

Bästa val

Om du ska köpa vattenreningstabletter finns det flera bra alternativ. Här är några av marknadens bästa:

Biocool natriumperkarbonat vattenreningstabletter 50 st

Biocool vattenreningstabletter av natriumperkarbonat

Svenska Biocool från Valbo utanför Gävle tillverkar tabletter som renar vattnet med hjälp av natriumperkarbonat (Na2CO3·1.5 H2O2). Det är en kemisk substans som används som miljövänligt rengöringsmedel.

När natriumperkarbonat blandas med vatten bildas väteperoxid (H2O2). Lösningen omvandlas så småningom till vatten, syrgas, karbonatjoner och natriumjoner. Det renade vattnet innehåller med andra ord inget som kan vara skadligt men väteperoxiden hinner ta död på bakterier och parasiter dessförinnan.

Denna typ av vattentabletter motverkar även algbildning som uppkommit (t.ex. i vattendunkar). Samtidigt ökar pH-halten i vattnet så att det blir mer basiskt. Vattnet blir syresatt och smakar faktiskt rent av bättre efteråt.

Kan användas i kärl eller dunkar av alla typer, t.ex. metall eller plast.

Dessa vattenreningstabletter är miljövänliga. Bland annat används de redan för vattenrening i organiska fiskodlingar och då får fiskarna ligga kvar i vattnet. Se t.ex. denna information om natriumperkarbonat.

En möjlig nackdel med Biocool är att du inte får ha bråttom. För att tabletterna ska hinna verka måste de ligga i vattnet i minst tre timmar. De passar därför bra till att rena en vattenreserv, t.ex. dunkar, men mindre bra i situationer då du behöver vatten snabbt. Precis som med de flesta andra vattenreningstabletter ska de inte användas i grumligt vatten – då bör du filtrera vattnet först.

Kan beställas hos:
Beredd

Pris: 299 kr

Micropur vattenreningstablett

Katadyn Micropur Quick MQ 1T

Klordioxidbaserad vattenreningstablett som skyddar mot vattenburna smittor. Innehåller 70 tabletter, vilket räcker till 70 liter vatten.

Kan beställas hos:

Beredd – 159 kr

Röda Stjärnan – 159 kr

Kjell&Company – 199,90 kr

OBS: Finns nu i lager hos Beredd, Röda Stjärnan och Kjell!

Xinix Aquacare Small 10 ml

Xinix

Stabiliserad klordioxid i vätskeform. Populär bland idrottare, hjälporganisationer och jägarsoldater. Enligt vissa den bästa formen av desinficering av vatten. Tre gånger så effektivt som vanligt klor.

Vattenreningen påverkar inte smaken. Dessutom är det ofarligt för människa och natur.

Nackdelen är att det är dyrt jämfört med alternativen och att en öppnad flaska bara håller cirka 30 dagar.

En 10 ml flaska räcker till 15 liter vatten. Droppa i en droppe i en deciliter vatten och vänta i en minut. Svårare än så är det inte!

Finns hos:

Beredd – 69 kr

XiniX för vattenreserv och vattentank

Tips! Om du vill rena vattentank till exempel i husbil, husvagn, båt eller stuga finns istället XiniX FreeBact för 249 kronor. Räcker till upp till 1000 liter vatten. Fungerar även till mindre volymer, t.ex. i vattenreservoar, pool eller badtunna.

Oasis

Klorbaserad vattenreningstablett som skyddar mot bakterier, virus och protozoer. Ger ett gott skydd mot bl.a. magsjuka, kolera, dysentri m.m. Används bl.a. av brittiska försvaret. Nackdelen är viss klorsmak. Innehåller 50 tabletter.

Oasis vattenreningstablett

50 tabletter. Räcker till totalt 50 liter vatten. En tablett renar en liter vatten. Lägg i Oasis vattenreningstablett och låt verka i runt 30 minuter. Rör om vattnet en smula då och då.

Finns hos:
Röda Stjärnan – 99 kr

 

Oasis 200 vattenreningstabletter för att rena 40000 liter vatten.

200 tabletter för att rena stora mängder vatten – 40000 liter

OBS! Ibland finns det inte några försäljare som skickar denna produkt till Sverige. Det står då på produktsidan.

Finns hos:
Amazon Tyskland – €79,90

Katadyn Forte

Katadyn Micropur Forte MF 1T

Vattenreningstablett av typen Sodium Dichloroisocyanurate som bl.a. används av hjälporganisationer för att rena vatten. Innehåller även silverjoner som gör att det renade vattnet håller längre. Tabletterna är tänkta att användas i nödfall, inte varje dag under en längre tid.

Finns i paket med 100 eller 50 tabletter. En tablett renar 1 liter vatten.

100-pack finns hos:
Röda Stjärnan – 229 kr

50-pack finns hos:
Röda Stjärnan – 179 kr

Coghlans vattenreningstablett

Coghlan’s Emergency Drinking Water Germicidal Tablets

Jodbaserade vattenreningstabletter som verkar utan att ge dålig eftersmak. Endast för kortvarigt bruk. Innehåller 50 tabletter.

Ge bort 1800 tabletter till UNICEF

Det finns många fler än preppare som behöver vattenreningstabletter. Varje dag dör 800 barn på grund av smutsigt vatten och dålig hygien. Ge bort 1800 tabletter för 145 kronor via UNICEF!

Så renar du vattnet

Varje tillverkare har sina egna instruktioner, men principen är densamma.

 1. Dosera rätt mängd tabletter eller droppar i den vätska som du vill rena.
 2. Vänta i 5-10 minuter och skaka lite lätt på dunken/behållaren så att en liten mängd vätska rinner ut. Detta är för att desinficera vattenbehållarens öppning.
 3. Förslut behållaren och vänta i det antal minuter som tillverkaren anvisar om, ofta cirka 30 minuter.

Typer av vattenreningstabletter

Vilka kemiska ämnen som ingår i vattenreningstabletterna varierar. Några av de vanligaste är:

 • Klor: Det vanligaste vattenreningsämnet i kommunala vattenreningsverk världen över. Nackdelen med klor är att det inte smakar så gott. Låt vattnet lufta så försvinner klorsmaken.
 • Klordioxid: Tar död på bakterier och virus inom 15 minuter. Dödar Giardia på 30 minuter och efter 4 timmar har det även tagit kol på Cryptosporidium. En fördel jämfört med klor eftersom det inte ger så mycket bismak. I obruten förpackning har de lång hållbarhet. Katadyn är ett exempel på klordioxidbaserade vattenreningstabletter.
 • Stabiliserad klordioxid i vätskeform. Ingår i bl.a. Xinix, som ingår i standardutrustningen hos många multisportlag. Mycket liten bismak. Nackdelen är den korta hållbarheten efter öppnad förpackning och att det är dyrt.
 • Jod: Främst mot bakterier. Ger inget skydd mot Cryptosporidium. Får användas i högst 6 veckor och endast av personer med normal sköldkörtelfunktion. Får inte användas av gravida. Tabletten måste ligga i vattnet i minst 30 minuter vid rumstemperatur. Om vattnet är kallt behöver tabletterna verka i minst en timme. Ger en bismak, som dock kan neutraliseras med speciella tabletter. Coghlans tabletter är jodbaserade.
 • Silver: Kontroversiell reningsmetod. Silver i saltform har antimikrobiell effekt. Det är förbjudet som kosttillskott, men får fortfarande användas i vattenreningstabletter. Läs mer på Livsmedelsverket.
 • Sodium Dichloroisocyanurate: Mot bakterier, virus och parasiter, bland annat Giardia. Renar vattnet på cirka 30 minuter. Används av bl.a. UNICEF.

Är jod farligt?

Nej, inte i liten mängd. Det är ett ämne som behövs för att sköldkörteln ska fungera. Därför berikas bland annat bordssalt med jod. För mycket jod kan dock leda till bland annat sköldkörtelinflammation. Använd därför inte jod under längre perioder för vattenrening.

Vatten för överlevnad

Rent vatten är en förutsättning för överlevnad. De flesta klarar oss utan mat i 30-40 dagar, beroende på hur stora fettreserver vi har. Utan vatten överlever vi inte mer än tre dagar. Redan efter ett dygn mår vi dåligt och presterar sämre. Efter två dygn utan vatten är vi inte till mycket nytta, om vi ens fortfarande lever då.

Törst är en extremt stark drift. En törstig människa kommer till slut även att dricka orent vatten. Tyvärr leder det ofta till magsjuka, vilket bara gör vätskebristen ännu allvarligare. Därför måste vi se till att vi alltid har tillgång till rent vatten.

Vattenreningstabletter – en av flera sätt att rena vattnet

Vattenreningstabletter är små och lätta att ta med sig. Till skillnad från diverse utrustning för att rena vattnet kan de inte heller gå sönder. Det är ett mycket enkelt och billigt sätt att höja beredskapen på. Har du tillgång till vattenreningstabletter kommer du att överleva i de flesta lägen.

Tänk på att…

Vattenreningstabletter är tänkta som en tillfällig lösning, till exempel i ett krisläge.

Samtidigt måste vi komma ihåg att det bara är ett av flera sätt att rena vattnet på. Varje metod har sina för- och nackdelar, även vattenreningstabletterna.

För en god beredskap behöver du mer än bara tabletter. Det första du bör göra är att se till att ha tillräckligt med vattenreserver på dunk hemma. Det räcker den första tiden om det skulle uppstå brist på rent vatten.

Du kan också koka förorenat vatten för att ta bort bakterier, virus och parasiter. Det räcker gott i de flesta lägen, till exempel när det kommunala vattnet blivit otjänligt.

Med olika typer av vattenfilter tar du bort det flesta föroreningarna förutom virus.

Fördelar med kemisk vattenrening

Det finns flera fördelar med vattenreningstabletter:

 • Lång hållbarhet: Många vattenreningstabletter håller 5 till 10 år i oöppnad förpackning.
 • Billiga: Att köpa ett par paket för några hundralappar är en billig försäkring som räcker i många år.
 • Tar ingen plats: Lätt att förvara i sin bug out bag och i medicinskåpet.
 • Enkla: Rent vatten på 30 minuter.
 • Lätt att ha med sig: Tabletterna kan med fördel få följa med på fjällvandringen eller utlandsresan.
 • Säkert: Ingen mekanik som kan gå sönder.
 • Gör planen helt säker: Även om du har vattendunkar och vattenfilter är det tack vare vattenreningstabletterna som din plan blir ”vattentät”.

Nackdelar

 • Vissa tabletter ger bismak, särskilt klorbaserade.
 • Man måste vänta i cirka 30 minuter innan vattnet är rent.
 • Jodbaserade tabletter får endast användas en mycket kort tid och aldrig av gravida eller av den som lider av sköldkörtelsjukdom. Inte heller barn bör dricka vatten som renats med jod.
 • Vattnet kan behöva förfiltreras för att få bort partiklar.

Var köper man vattenreningstabletter?
Köp Katadyn hos Beredd

Tips – Ska du ut och vandra? Då kan det räcka att ha med sig ett vattenfilter för vandring eftersom det är sällan det förekommer virus i svenska vattendrag i naturen. Läs mer >

Andra inlägg:

Lämna en kommentar

Share via
Copy link