Vattenfilter - ett av de viktigaste sakerna en prepper kan ha

Vattenfilter

I ett nödläge är tillgången till rent vatten en av de mest kritiska aspekterna. Vi klarar oss inte länge utan rent dricksvatten. Utan fungerande kommunal vattentillförsel kan tillgången till vatten – främst i storstäderna – snabbt bli ett stort problem. Tack och lov går det att lösa problemet ganska lätt med bra vattenfilter. Adekvat vattenrening är bland det viktigaste för överlevnad.

(Inlägget innehåller annonslänkar för Outdoorexperten)

Bra vattenfilter

Det finns ett antal aktörer på marknaden för vattenfilter. Här är ett urval, med fokus på portabla vattenfilter:

LifeStraw vattenfilterLifeStraw

Filtersugrör som är lätt att ta med sig och använda. Bara att sticka ner i valfri bäck och dricka! Speciella varianter kommer tillsammans med sportflaska som kan fyllas med vatten. Filtrerar vattnet i två steg: Ett membran tar bort bakterier, parasiter och mikroplaster. Därefter tar aktivt kol bort klor, organiska kemikalier, dålig lukt och smak. Kan även användas i grumligt vatten. Se filter från LifeStraw hos Outdoorexperten.

Sawyer vattenfilterSawyer

Ett 0,1 mikrometers fiberfilter som filtrerar bort bakterier och parasiter som finns i flera utföranden. En klassiker bland preppers och friluftsmänniskor. Sawyer MINI är kompakt, har en enorm kapacitet och kan filtrera upp till 378 000 liter vatten. Med detta filter kan du dricka direkt ur vattendrag, koppla till en pet-flaska eller vattentank. Sawyer MINI tar bort bakterier och protozoer. Sawyer All in One är ett praktiskt alternativ som innehåller allt du behöver för att bygga ett gravitationsreningsverk. För att ta bort även virus och tungmetaller kan du skaffa dig Saywer S3, som dock inte kan anslutas till en extern vattenkälla.

Katadyn vattenfilterKatadyn

Har både portabla fiberfilter (glasfiber) och keramiska sifonfilter med vattensäck som kan hängas upp. Dessutom har man filter som fungerar med hjälp av mekaniskt tryck. Dessa innehåller tre filter: Ett keramiskt förfilter tar bort partiklar. Därefter tar ett glasfilter bort mikroorganismer. Slutligen ser kolfiltret till att smak och lukt försvinner. Se filter från Katadyn hos Outdoorexperten.

Vi behöver vatten

Vatten är en av nödvändigheterna i den så kallade tre-regeln, eller Rule of Three, inom prepping. Man brukar säga att man kan klara sig tre dagar utan vatten, men det är verkligen gränsfall. De flesta påverkas mycket negativt av vätskebrist redan efter ett dygn. Efter två dygn kan vätskebristen leda till döden.

Riktlinjen är att vi bör dricka mellan 1 och 1,5 liter vatten om dagen. Vissa säger att 2 liter är optimalt, men vi klarar oss på betydligt mindre. En del vatten får vi i oss via maten. Vi behöver vatten för matspjälkningen och för att kroppen ska kunna transportera näringsämnen.

Om vi får i oss för lite vatten drabbas vi av vätskebrist. Symtom som huvudvärk, yrsel, frossa och kramp infinner sig ganska snart. Längtan efter vatten blir outhärdlig.

Problemet är att allt vatten inte är lika. Vi behöver rent vatten. Om vi får i oss smutsigt vatten ger det bara en tillfällig lättnad. Ganska snart börjar bakterierna och parasiterna i det förorenade vattnet att göra att vi mår illa och kräks. Vätskebalansen rubbas ännu mer. Att dricka förorenat vatten är ingen lösning. Det bara försämrar läget.

Vattenfilter kan vara lösningen

Ett av de enklaste sätten att säkra sin hälsa och överlevnad är att se till att lagra tillräckligt med vatten på dunk. Om det uppstår vattenbrist eller om dricksvattnet blir förorenat har du tillgång till rent vatten under ett tag.

Vattenreserverna räcker inte för evigt. På många håll i landet har vi tillgång till vatten i naturen, till exempel genom en egen brunn. Om du inte vet om vattnet är säkert att dricka måste du behandla det. Finns det gott om energi kan du koka vattnet för att ta död på bakterier, virus och parasiter. Det förutsätter dock att det inte finns för mycket smuts, sediment och gifter i vattnet eftersom de inte kokar bort.

Ett bra vattenfilter tar bort så gott som all smuts, partiklar, gifter, bakterier och parasiter. Det finns också vattenfilter som tar bort tungmetaller och kemikalier. Däremot smiter virus igenom. I de flesta situationer som kan uppstå i Sverige räcker tillgång till bra vattenfilter väl. Se bara till att hålla god hygien kring vattenfiltret så att det inte blir kontaminerat av förorenat vatten som rinner förbi på utsidan av filtret.

För att få bort virus från vattnet måste du använda UV-filter. Alternativt kan du använda vattenreningstabletter. De är också en smidig lösning om du är i behov av vattenrening utanför hemmet, i skogen eller på resan.

Typer av vattenfilter

Vattenfilter kan i princip fungera på fyra sätt:

 • Gravitation
 • Handkraft
 • Tryck
 • Undertryck

Olika användningsområden:

 • Fasta filter: Filter som installeras i husets vattensystem.
 • Patronfilter: För mindre hushåll. Placeras under diskbänken. Det finns olika patroner för olika behov.
 • Portabla vattenfilter: För naturen, vildmarken, resan. T.ex. LifeStraw.
 • Småfilter för hushållet: t.ex. vattenkanna med filter.

Dessutom kan själva filtret vara gjort av olika slags material:

 • Aktivt kol: Tar bort större partiklar och sediment. Dessutom tar aktivt kol bort fenoler, pesticider, klor, klordioxid, kloramin och organiska lösningsmedel. Det aktiva kolet ger vattnet en fräsch smak. Tar inte bort bakterier eller tungmetaller.
 • Fibermembran: Tar bort bakterier, parasiter och mikroplaster. Finns i t.ex. LifeStraw.
 • Keramiskt sifonfilter: Renar vattnet från partiklar och mikroorganismer med hjälp av gravitation.
 • Omvänd osmos: Vattenmolekyler får vandra genom ett halvgenomsläppligt membran med hjälp av yttre tryck. Jonerna stannar kvar på membranet medan vattnet släpps igenom. Används för att framställa dricksvatten av saltvatten. Nackdelen är att metoden är mycket energikrävande.
 • UV-filter: Tar bort virus och bakterier i vattnet.
 • Sandfilter: För större reningssystem. Sand, ofta kombinerat med aktivt kol, löser de flesta behov. Kan t.ex. användas i ett filtersystem för ett permanentboende.
 • Jonbytare: Avhärdar vattnet och tar bort mineraler. Kan ta bort tungmetaller.

Fördelar

 • Tar bort de flesta föroreningarna: Vattenfilter fungerar mot bakterier, protozoer, gifter och metaller.
 • Billigt: Vattenfilter är inte särskilt dyra med tanke på den vattenvolym som ett enda filter kan rena under sin livslängd.
 • Enkelt: Det är lätt att använda vattenfilter. Det krävs knappast några instruktioner.

Nackdelar

 • Filter måste bytas: Varje vattenfilter har en begränsad livstid. Om det inte byts i tid påverkas vattenkvaliteten negativt.
 • Tar inte bort virus: Vattenfilter, med undantag för UV-filter, tar inte bort virus.
 • Alla vattenfilter är inte bra: Vissa vattenfilter tar inte bort alla skadliga ämnen. Det är därför lätt att vaggas in i falsk trygghet.
 • Kan gå sönder: Till skillnad från vattenreningstabletter kan vattenfilter gå sönder, särskilt de med rörliga delar.
 • Otympligt? Vissa vattenfilter är lite otympliga att ta med sig ut i naturen eller om man måste fly. Det finns dock mycket små och praktiska filter som man lätt tar med sig.

4 tankar på “Vattenfilter”

 1. Vatten som filtreras genom kolfilter tappar sin smak och blir inte gott att dricka. Finns det några tips?

  Svara
  • Tack för en bra fråga. Ja, det är precis som du säger att vatten förlorar smak när det filtrerats. Anledningen är att filter inte bara tar bort de dåliga ämnena och mineralerna utan även de goda.

   Bland annat olika nivåer av kalcium, magnesium och natrium ger vattnet en unik karaktär som varierar beroende på var vattnet kommer ifrån. Vattnet samlar på sig sin smak på väg genom lager av jord, sand och sten.

   Kan man tillsätta mineraler i vatten efter att man filtrerat det? När man renar vatten i stor skala tillsätter man ibland kalcium för att förbättra smaken och skydda vattenledningarna. En av metoderna som används är att låta vattnet rinna genom en bädd av kalksten eller dolomit. Har inte provat men det går säkert att bygga ett filter hemma. Problemet är att man inte bör få i sig för mycket kalcium heller.

   Vet att vissa preppare luftar vattnet för att förbättra smaken en smula – häll det från en tillbringare till en annan några gånger. Andra tillsätter en gnutta salt (mycket lite) för att göra vattensmaken mindre tråkig.

   Det finns även en slags mineraldroppar som man kan droppa i vatten. De marknadsförs som kosttillskott och har ganska många olika slags mineraler som ger vattnet smak, bland annat magnesium. Har inte själv provat men det vore intressant att testa.

   Det kan vara viktigt att poängtera att mineraler i vatten handlar mest om smaken. Livsmedelsverket har gjort bedömningen att det i det stora hela varken blir positiva eller negativa effekter av att dricka vatten utan mineraler ifall man har en varierad kosthållning i övrigt. I det fallet handlade det om omvänd osmos (avsaltning av havsvatten) men poängen är densamma vid filtrerat vatten.

   Svara
 2. Hej!

  Jag har tidigare använt mig utav microspiralfilter, efter att ha flyttat utomlands har det tappats bort och nu när jag är tillbaks i Sverige är jag ute efter att köpa ett nytt vattenfilter.

  Vad tycker du om microspiralfiltret?
  Om jag förstår det rätt finns det inte bland dina exempel av filter.
  Tack på förhand 🙂

  Mvh Nina

  Svara
  • Hej! Helt rätt – microspiralfilter är ännu en typ av vattenfilter. Det är en relativt ny filtreringsmetod som påstås kunna rena vatten från bakterier, parasiter och miljöfarliga grundämnen som bly och uran (eller i vardagsspråk ”tungmetaller”). Samtidigt ska det kunna släppa igenom nyttiga mineraler.

   Vad jag förstår är det främst en tillverkare, PlanetsOwn, som säljer vattenrenare med microspiralfilter (G1 och G2). Kanske har de patent? Jag låter det vara osagt hur effektiva dessa filter är i praktiken.

   Kanske någon annan läsare som testat?

   Svara

Lämna en kommentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap