Bibliotek

Vad betyder prepping och vad behövs egentligen för en god beredskap? Om du vill förbereda dig inför en kris eller ett nödläge kan det vara bra att köpa några böcker om överlevnad. Prepparen.se i all ära, men går strömmen är det bra att ha några prepper-böcker att läsa vid stearinljuset!

(Sidan innehåller annonslänkar för Bokus)

Böcker om prepping och överlevnad

Förberedd av Sjödin och Sjödin

Förberedd

Av Stefan Sjödin och Michael Sjödin

Läs mer & se pris

E-bok

Hur gör du för att överleva en tillfällig kris? När allt som vi tar för givet – el, telefon, vatten och så vidare – slutar fungera. Klarar du dig då? Se till att inte bli ett offer som sitter och väntar på att någon ska rädda dig! Förbered dig!

Sjödin och Sjödins bok om prepping är lätt att ta till sig. Den fungerar väl som en första introduktion till prepping. Om du sysslat med prepping ett tag fungerar boken som ett referensverk ifall du vill repetera.

Prepping av StawrebergPrepping: Att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta

Av Anna-Maria Stawreberg

Läs mer & se pris

E-bok

Hur länge klarar man sig om strömmen går? Vad händer egentligen när vi inte längre kan betala med våra bankkort och kreditkort? Bunkra upp med rent vatten och konserver. Åk ut på landet. Se till att ha en säker tillflyktsort.

I Anna-Maria Stawrebergs bok får du möta flera svenska preppare som berättar vad de gjort för att förbereda sig inför alla slags katastrofer. Vid sidan av intervjuerna ger boken flera praktiska tips om hur du klarar en nödsituation.

Uteliv med överlevnad av Lars FältUteliv med överlevnadskunskap

Av Lars Fält

Läs mer & se pris

En bok om överlevnad i friluftslivet som också blivit en mycket populär prepper-bok. Vi har blivit så bekväma i våra moderna hem, långt från naturen. Vad händer om vi beger oss ut i naturen och det värsta händer? Vi kanske går vilse, någon skadar sig och det finns ingen mobiltäckning. Kanske råkar vi ut för ett oväder. I Lars Fälts bok om överlevnad får vi praktiska tips om hur vi bygger skydd, hur man gör upp eld, ordnar drickbart vatten, hur man fixar mat och tar tillvara på ätbara saker i naturen. Vi har mycket att lära av naturfolken och historien, något som Lars Fält lyfter fram på ett bra sätt.

Lars Fält är en av Sveriges mest kända profiler inom överlevnad. Han startade Försvarets Överlevnadsskola och håller utbildningar i överlevnad som besöks av deltagare från hela världen.

Överlevnadshandboken av John "Lofty" WisemanÖverlevnadshandboken

Av John “Lofty” Wiseman

Läs mer & se pris

I Överlevnadshandboken får vi lära oss olika tekniker för hur vi överlever i vildmarken. Tänk dig att du sitter på ett flygplan som nödlandar i djungeln, i öken eller i bergen. Hur gör du då för att hitta mat, skaffa dig ett skydd mot väder och vind och hur tar du hand om skador hos andra och dig själv? Grunden i Överlevnadshandboken är den utbildning som den brittiska arméns fallskärmsjägare genomgår. För en soldat som släpps ner med fallskärm bakom fiendens linjer finns varken tid eller plats för onödiga detaljer. Här är det frågan en extrem situation där bara de bästa tipsen för överlevnad är intressanta. Boken finns även på engelska: SAS Survival Handbook.

Överlev katastrofen av Herman GeijerÖverlev katastrofen: 12 sätt att förbereda dig

Av Herman Geijer

Läs mer & se pris

E-bok

Ljudbok

Herman Geijer tar sig an vad vi kan göra för att överleva en katastrof eller en oväntad händelse på bästa sätt. Med 12 konkreta tips guidar han oss genom överlevnadstekniker och hur vi kan förbereda oss mentalt. Det är en praktisk bok för dig som vill ha mer än bara teori.

The Ultimate Survival Medicine Guide - Emergency Preparedness for Any Disaster - AltonThe Ultimate Survival Medicine Guide

Av Joseph Alton, Amy Alton

E-bok

En allvarlig sjukdom eller olycka kan vara katastrofalt i sig. Men vad händer om något sådant inträffar under en kris då samhällsfunktionerna inte fungerar som de ska? De flesta böcker om förstahjälpen bygger på att förbereda den drabbade inför vidare transport med ambulans till sjukhus. I en krissituation kanske det varken finns ambulans eller sjukhus. Denna bok på engelska är skriven av en läkare och sjuksköterska och handlar vad man kan göra i ett sådant läge.

Krishandboken av Niklas Kämpargård

Krishandboken: allt du behöver för att klara dig

Av Niklas Kämpargård

Läs mer & se pris

Om Sverige drabbas av en kris eller allvarliga samhällsstörningar tar det inte lång tid förrän vi börjar få problem i våra hushåll. Du kan välja mellan att vara utsatt eller att ta saker i egna händer och öka dina chanser. Krishandboken hjälper oss att förstå hur vi kan tänka i olika katastrofsituationer. Den går igenom hur våra kroppar reagerar, hur psyket fungerar, personlig hygien och första hjälpen. Vet du till exempel hur du kan laga mat utan vatten? Detta och mycket annat går Niklas igenom i sin bok om hur du förbereder dig inför en kris. Med Krishandboken kommer vi ett steg närmare målet att klara oss de 72 timmar som myndigheterna förväntar sig att vi gör.

Kollaps av David JonstadKollaps: livet vid civilisationens slut

Av David Jonstad

Läs mer & se pris

E-bok

Denna bok ger ett helt annat perspektiv på överlevnad. Medan de flesta prepper böcker handlar om praktiska tips tar David Jonstads bok Kollaps ett (eller många) steg tillbaks. Han ställer sig frågan vad som händer vid civilisationens slut. Som bekant kommer civilisationer och går. Mayaimperiet och Romarriket är två exempel. Att vår egen civilisation skulle upphöra en vacker dag är svårare att förstå. Vi är ju mitt uppe i den. Ändå samlas orosmolnen på himlen. Vår civilisation bygger på energi, ekonomi och ekologi menar David Jonstad. Det är ett system som kan falla under bördan av sin egen komplexitet. Han varnar att människan måste lära att anpassa sig efter de nya förutsättningarna som energibrist, ett upphettat klimat och brist på resurser kommer att medföra.

Zombieöverlevnad av Herman GeijerZombieöverlevnad: din guide till apokalypsen

av Herman Geijer

Läs mer & se pris

Detta är den första zombieöverlevnadsguiden för svenska förhållanden. Boken Zombieöverlevnad är skriven med glimten i ögat. Man kan tro att zombiegrejen helt och hållet är ett skämt, men boken bygger faktiskt på resultatet från en studiecirkel som hette ”Att överleva zombiekatastrofen”. Det kan låta lite skumt, men det finns en poäng här. Vid en apokalyps eller samhällskris kan vi komma att hamna i ett läge där folk omkring oss blir som zombies. Det kan bli laglöst land där kampen för resurserna blir tuff. Boken Zombieöverlevnad är därför praktisk som prepper-inspiration men den går in på det mesta som har med zombiekultur att göra.

Just in Case av Kathy HarrisonJust in Case

Av Kathy Harrison

Läs mer & se pris

Denna bok på engelska är bra för dig som vill få en klarsynt start på din prepping. Det är en mycket nykter och icke-spektakulär skildring av vad man kan göra för att öka sin beredskap i hemmet och överleva en kris. Boken utgår från det så kallade OAR-metoden. Den betyder att man ska organisera befintliga inventarier (Organize), skaffa nya produkter som man behöver (Acquire) och rotera förrådet (Rotate). Förutom mat får vi lära oss om hur man håller värmen, hygien, kläder, sjukvård och inte minst hur man roar sig i en kris. Boken tar även upp den intressanta frågan om hur man kan samarbeta med grannarna för att få större trygghet.

Share via
Copy link