Prepping: Värme

Din bostad kan snabbt bli kall om det blir elbrist eller ett längre strömavbrott på vintern.

Därför bör du se över din prepping så att den inkluderar olika sätt att få extra värme från en alternativ värmekälla inomhus ifall du blir utan el.

I denna guide berättar jag hur du kan förbereda dig.

Varför preppa med värme?

De flesta svenska hus och lägenheter är ganska välisolerade, men blir det strömavbrott och det är kallt ute tar det inte lång tid förrän det blir kallt hemma.

Hur snabbt blir det kallt? Enligt Energimyndigheten är det så här varmt i huset eller lägenheten efter ett dygn utan el vid minus tio grader:

 • Gammalt timmerhus: 3,9 grader
 • 30-talshus: 6,5 grader
 • Tegelvilla från 70-talet: 8,7 grader
 • Litet hus från 50-talet: 8,8 grader
 • Enplanshus från 80-talet: 10 grader
 • Kedjehus från 70-talet: 10 grader
 • Litet radhus från 60-talet: 11,9 grader
 • Radhus från 70-talet: 12,7 grader
 • Stort funkishus: 12,7 grader
 • Radhus från 2005: 13,1 grader
 • Kedjehus från 2006: 14,2 grader
 • Lågenergivilla från 2007: 14,2 grader

Ganska så kallt med andra ord och detta är efter endast ett dygn. Sedan faller temperaturen dygn för dygn. Det kan också vara betydligt kallare ute, speciellt i norr. Vid +5 grader är det svårt att vistas i huset under en längre tid även om du har vinterkläder.

Tänk på att elen kan försvinna även om du har fjärrvärme! Många pelletskaminer fungerar inte heller utan el.

Därför bör du preppa med värme så att du är förberedd för längre tid utan el.

Utse ett rum till ”värmerum”

Utse ett eller ett par rum i bostaden till ”värmerum” som familjen kan vistas i vid längre strömavbrott. När alla samlas i ett rum och stänger dörren kommer er kroppstemperatur att bidra till att värmen hålls längre. En människa avger runt 100 W energi.

Många moderna bostäder har öppen planlösning. Det är luftigt och socialt, men inte optimalt för prepping då det är svårt att avgränsa en mindre yta. Eventuellt kan du i så fall planera för att sätta upp ett draperi av tjockt tyg eller bubbelplast för att skapa ett mindre ”värmerum”.

Håll värmen – isolera rummet och kroppen

Golvet kyls ofta av snabbt. Lägg ut mattor från andra rum i ert ”värmerum” så håller det värmen längre.

Är fönster och dörrar dragiga hjälper det att täta med tejp eller filtar för att minska värmeförlusten. Tänk dock på att inte täta för mycket – det måste finnas syre i rummet. Undvik att täta om ni har en alternativ värmekälla. Då finns risk för kolmonoxidförgiftning.

Se till att ni har varma kläder förberedda. Tänk enligt lager på lager-principen. Många plagg i olika lager skapar luftfickor som hjälper dig att hålla värmen.

Det är en god idé att preppa med sovsäck. Med en vintersovsäck kan du inte bara sova gott. Den hjälper dig också att överleva och må gott dagtid, även vid extrem kyla.

Skaffa en alternativ värmekälla

Se till att skaffa minst en extra värmekälla som ger värme utan el. Kom ihåg att tänka på säkerheten och ha ventilation, fungerande brandsläckare, brandvarnare och en brandfilt tillgängliga.

Installera kamin eller vedspis

Bor du i villa, fritidshus eller radhus och har möjlighet att installera en vedeldad kamin i vardagsrummet eller vedspis i köket är det en utmärkt värmekälla. Du kan alltid få tag på ved och det är lätt att ladda upp med ett vedförråd.

En kakelugn eller öppen spis är också en möjlighet. Dessa är bra för värmen i bostaden, men de är inte lika smidiga för att laga mat eller koka vatten med, vilket annars kan vara en bonus med en vedeldad värmekälla.

Glöm inte – tändstickor eller tändare för att göra upp eld!

Andra alternativa värmekällor

Bor du i lägenhet, hyresrätt eller av någon anledning inte kan eller vill skaffa kamin, vedspis, eller öppen spis finns andra alternativ.

OBS – Du måste i så fall vara extra noga med säkerheten eftersom det kan bildas giftig (och dödlig) kolmonoxid vid förbränning om det inte finns tillräckligt med syre. Skaffa gärna ett kolmonoxidlarm och täta inte fönster och dörrar om du har en extra värmekälla!

Här är några alternativa värmekällor:

 • Värmeljus: Avger cirka 40 W energi (använd ljusstakar och ställ dem inte för nära varandra).
 • Etanolkamin: Prydnad, men ger kanske 2-4 kW energi. Dock är etanol dyrt.
 • Gasolkamin: Ca 1,5 – 4 kW.
 • Bärbar Gasvärmare: Ca 1,3 kW.
 • Fotogenkamin: Runt 2 – 4 kW och kräver cirka 1 dl fotogen/kWh.
 • Stormlykta: Drivs med fotogen eller lampolja och ger kanske 100 – 125 W cirka. (Finns här)
 • Dieselvärmare: Kräver att man installerar luftintag och avgasrör, ger ca 5-8 kW.

Mina kommentarer kring prepping och värme

Som du förstår skiljer sig möjligheterna att preppa med värme åt ganska mycket beroende på hur du bor. Har du en bostad på landet eller bor i villa har du troligtvis goda möjligheter att säkra värmebehovet med ved. Detta är det absolut enklaste sättet.

Saknar du den möjligheten bör du tänka till lite extra kring det där med värme.

Det kan vara bra att skaffa en eller flera alternativa värmekällor, men du behöver vara extra försiktig med säkerheten. Risken för eldsvåda eller kolmonoxidförgiftning är troligen större än risken att du fryser ihjäl hemma. Var försiktig och se till att ha god ventilation och brandsläckare.

En annan sak som du kan tänka på är att se över vattenledningar i god tid och kontrollera att de är välisolerade. Blir det kallt kan de frysa.

Många underskattar möjligheten att värma sig med sovsäck. Det finns sovsäckar som du kan vistas bekvämt i ner till nästan -20 grader och överleva i till -40 grader. Så ska du bara göra en enda sak för värmen i ditt hem och du inte har vedspis eller liknande – skaffa en sovsäck och varma kläder!

Men det skadar förstås inte med lite extra prepping i form av att planera ett värmerum och i varje fall en alternativ värmekälla.