Köpa sovsäck – guide

Oavsett om du är en prepper som vill förbereda dig på det värsta eller en friluftsmänniska som älskar naturen behöver du en bra sovsäck.

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa sovsäck. Ska du använda den under sommaren, höst och vinter eller hela året? Hur lätt måste den vara? Dun eller syntet?

Tips – Här kan du köpa alla sovsäckar med 5 % rabatt om du använder koden Prepparen i kassan >>

Det är några viktiga saker att ta ställning till vid val av bästa sovsäck, men det finns fler. I denna guide går jag igenom alla viktiga saker att tänka på för att fatta rätt beslut.

Tips på bra sovsäckar

Snugpak Softie Expansion

Snugpak Softie Expansion 5 sovsäck

Snugpack har en intressant serie med sovsäckar som passar bra under vinterhalvåret.

Denna mumieformade ryggsäck är expanderbar. Det gör att du kan få extra med plats om du vill. Samtidigt sjunker då isoleringsförmågan något och på så vis är det samtidigt ett sätt att reglera temperaturen och göra säcken luftigare vid varmare väder.

En kul detalj är den inbyggda LED-lampan. Det finns också en ficka för värdesaker samt en inbyggd snara för att göra sovsäcken kortare.

  • Liten packvolym men ändå varm
  • Expanderbar – gör sovsäcken luftigare vid behov
  • Mumieformad

Snugpak Softie Expansion finns i fyra versioner där det är mängden isolering som skiljer och därmed temperaturgränser men även vikt/volym:

KomfortLägstaVikt
Snugpak Softie Expansion 22°C-3°C1200 g
Snugpak Softie Expansion 35°C-10°C1500 g
Snugpak Softie Expansion 4-10°C-15°C1850 g
Snugpak Softie Expansion 5-15°C-20°C2300 g

Passar för dig som: Vill ha en prisvärd, varm och rymlig sovsäck med liten packvolym.

 

Carinthia Defence 4

Carinthia Defence 4 sovsäck

Detta är en bra tresäsongssäck på gränsen till fyrsäsongs. Det är den mest populära av Carinthias sovsäckar.

Syntentsäck med en komforttemperatur på cirka -15 °C och en extremtemperatur på nästan -37 °C vilket gör att du klarar dig fint i de allra flesta lägen.

Om du har tänkt använda den i mer extrem kyla än så kan du komplettera med en innersovsäck. Den står dessutom emot regn på upp till 3 000 mm.

Att bland annat de finska och tyska försvarsmakterna använder denna säck indikerar att den håller en väldigt hög kvalitet.

  • Finns som medium och large
  • God balans mellan komfort, volym och vikt
  • Mycket bra motståndskraft mot regn

Passar för dig som: Vill ha en vädertålig allround-, tillika militärsovsäck.

 

Snugpak Travelpak 2

Snugpak Travelpak sovsäck

Om du är ute efter en ultralätt sovsäck är Snugpak Travelpak 2 ett bra val. Den väger endast 1,1 kg och är bara 19 x 19 cm då den är nedpackad.

Det är en sovsäck med fokus på sommaren, möjligtvis också sen vår och tidig höst. En tvåsäsongssovsäck med andra ord. Komforttemperaturen är 2°C och den lägsta temperaturen är -3°C.

Materialet andas mycket bra, vilket gör detta till ett extra bra val för den varmare delen av året då eventuell svett lätt kan lämna säcken. Ett inbyggt myggnät är ovärderligt på sommaren, t.ex. i fjällen.

  • Ultralätt och prisvärd
  • Lång – 220 cm
  • Inbyggt myggnät

Passar för dig som: Behöver en smidig sovsäck för sommarhalvåret och vill resa med lätt packning.

 

Sovsäck mumie 3-säsongs

Mumieformad 3 säsongssovsäck

Denna prisvärda syntetiska tresäsongssäck passar personer med en längd på omkring 190 cm med en inte alltför bred kroppsform. Det är en varm och bekväm sovsäck som är försedd med en liten förvaringsficka för mindre föremål.

Den har en temperaturgräns på omkring -5 °C. Passar därför bra under större delen av våren och hösten samtidigt som den inte är allt för varm på sommaren.

  • Mumieformad
  • Värmekrage och förvaringsficka
  • Prisvärd

Passar för dig som: Vill ha en prisvärd mumiesovsäck för vår, sommar och höst.

 

Att tänka på vid val av sovsäck

I följande avsnitt ska jag gå igenom olika saker du kan tänka på när du väljer mellan olika sovsäckar.

Här är en sammanfattning:

  • Vilken säsong? – Ska du använda sovsäcken på vintern eller endast på vår, sommar och höst?
  • Material – köpa dun eller syntet?
  • Storlek och vikt – hur stor sovsäck behöver du och hur mycket vikt kan du släpa med dig?
  • Bekvämlighet – är sovsäcken skön att sova i? Bildas kondens?
  • Form – enkel eller dubbel?

Sovsäck för rätt säsong

Det är viktigt att ta hänsyn till sovsäckens tjocklek, eller snarare på dess värmeförmåga. Det är nämligen stor skillnad på vilken slags säck du ska välja beroende på när du ska använda den.

De flesta sovsäckar som säljs i Sverige följer norm EN 13537 för temperaturgradering. Tack vare denna är det lätt att jämföra olika sovsäcksalternativ på marknaden.

Tester utförs i laboratorium och med testdocka som är iklädd i underställ och mössa.

Följande graderingar finns:

  • Komforttemperatur (comfort limit): Den temperatur vid vilken en genomsnittlig kvinna kan sova bekvämt i sovsäcken utan att det känns för kallt.
  • Lägre gräns (lower limit): Den temperatur vid vilken en genomsnittlig man anses kunna sova hopkurad i åtta timmar.
  • Extremtemperatur (extreme): Den temperatur vid vilken en genomsnittlig kvinna antas kunna sova i sex timmar utan att få livshotande skador.

Att det görs skillnad mellan kvinnor och män beror på att kvinnor som regel är mer frusna av sig och kan behöva en något varmare sovsäck. Variationen mellan individer kan givetvis vara stor och dessa gränsvärden ska därför bara ses som ungefärliga riktlinjer.

EN 13537 – Standard för komforttemperatur och extremtemperatur för sovsäckar

På sommaren kan du använda en sval sovsäck. En sådan ger dock inte tillräckligt med värme på vintern och kanske inte heller på höst och vår. Samtidigt är en vintersovsäck sannolikt för varm för att kunna användas under övriga årstider.

Därför indelas ofta sovsäckar efter årstid eller ”säsonger”:

1-säsongssovsäck – sommar

Sommarsovsäckar kallas även för 1-säsongssovsäck. Komforttemperaturen brukar ligga på mellan +5 och +9° C. En del dyrare varianter kan klara några grader kallare.

Dessa passar för camping och när du tältar på sommaren. Ska du övernatta i en stuga där du har viss möjlighet till uppvärmning kan denna sovsäck kanske räcka även under andra årstider.

2-säsongssovsäck – sen vår till tidig höst

En 2-säsongssovsäck är gjord för att ge dig en god natts sömn under sen vår och tidig höst. För dessa brukar komforttemperaturen ligga mellan -1 och +4° C.

Denna typ passar också för dig som vill vara säker på att ha det tillräckligt varmt även svala svenska sommarnätter. Blir det för varmt är det bara att knäppa upp lite.

3-säsongssovsäck – vår, sommar och höst

De sovsäckar som är gjorda för tre säsonger har ofta en komforttemperatur mellan -10° C och -3° C. Dessa passar därför utmärkt under svensk höst och vår.

På sommaren ger de gott om marginal även om det råkar vara kyligt någon natt. Är det en varm sommar kan det dock bli lite väl svettigt.

Mångsidigheten hos 3-säsongssovsäckar gör att de blivit mycket populära.

4-säsongssovsäck – för vinter

Om du behöver en sovsäck som klarar kalla vinternätter ska du köpa en 4-säsongssovsäck. Hos dessa ligger komforttemperaturen på -10° C till -25° C, men ibland ända ner till -32° C. Extremtemperaturen är givetvis ännu lägre.

Vintersovsäck Nordisk i tält på vintern
En vintersovsäck har ofta en komforttemperatur på -10 °C till -25 °C eller lägre. De kallas även för 4-säsong men är, trots namnet, inte gjorda för att användas när som helst på året. De är oftast för varma under årets varmare halva.

Vilken temperaturgradering ska jag välja?

Vilken säsonggradering du ska välja på sovsäcken har helt och hållet att göra med hur du kommer att använda den. Det är lika bra att säga det på en gång – det finns ingen sovsäck som är bra för alla fyra årstiderna.

En vintersovsäck blir på tok för varm på sommaren. En sommarsovsäck kan vara för tunn för allt annat än ljumma sommarnätter.

Få campare och andra friluftsmänniskor är aktiva i naturen på vintern. För många brukar det landa i att en tresäsongssovsäck blir det bästa valet. Det är också här det största utbudet finns.

Möjligen kan 3-säsongssovsäckar bli lite väl varma på sommaren, men svenska sommarnätter är inte kända för att vara särskilt varma. Det går förstås också att öppna upp sovsäcken.

Ska du bara ut och campa på sommaren kan det gott och väl räcka med en 2-säsongssovsäck. Med ett underställ och ett sovsäckslakan redo kommer du knappast att frysa.

Om du behöver en sovsäck för varmare breddgrader, t.ex. vid tågluff eller jordenrunt-resa då kan en 1-säsongssovsäck många gånger vara bäst. De blir inte för varma och har fördelen att de är lätta eller rent av ultralätta.

Ifall du ska tälta på vintern behöver du en lite mer extrem 4-säsongssovsäck. Med tanke på hur det svenska klimatet är kan den även fungera bra under en stor del av vår och höst.

Fyllnadsgrad för dunsovsäckar

För just dunsovsäckar finns även något som kallas för fyllnadsgrad. Det är ett mått på hur god isoleringen är och den mäts i CUIN – Cubic Inches per ounce. Detta mått visar hur stor volym i tum mätt som fylls av ett ounce dun (ungefär 27,3 gram).

Dunsovsäck eller syntet?

När du väljer mellan olika sovsäckar behöver du bland annat välja vilket material den ska vara gjord av, eller snarare fylld med.

Det val du då står inför är dunsovsäck eller syntet. Detta är ett viktigt val för såväl preppers som vildmarksmänniskor då de bägge materialen har olika egenskaper.

Dunsovsäckens fördelar och nackdelar

Duvsovsäck från Mountain Equipment
Kryos – en sovsäck med dun från Mountain Equipment.

En dunsovsäck är mer känslig för fukt än vad fallet är med en sovsäck av syntet. Dun är trots allt en slags fjädrar och dessa är inte roliga att ha och göra med när de blir blöta. Den värme som dun ger i förhållande till dess vikt gör dock att du inte bör räkna bort materialet.

Faktum är att dunsovsäckar tillhör de lättaste säckarna som finns tillgängliga på marknaden. De är dessutom enklare att pressa ihop till en liten massa än en säck av syntetmaterial. Det skadar förstås inte heller att dunet är fluffigt och ger en mysig känsla.

Om du är väldigt mån om djurs välbefinnande kan du dock vilja välja ett syntetiskt material framför dun.

TipsOutdoorexperten har runt 150 olika dunsovsäckar.

Fördelar och nackdelar med sovsäckar av syntetmaterial

Mammut Nordic 3-säsongssovsäck i syntetmaterial
Mammut Nordic 3-säsongssovsäck i syntetmaterial

En sovsäcks syntetiska isolering är vanligtvis tillverkade av polyester eller liknande material. Dessa ger tyvärr inte lika mycket värme i förhållande till sin vikt. Därför påverkas dess förmåga att komprimeras negativt jämfört med en dunsovsäck.

En syntetisk säck med samma värmande egenskap kommer obönhörligen vara tyngre och ta upp mer plats.

Syntetsovsäckar har också en kortare livslängd än dunsovsäckar.

Den främsta anledningen att välja en syntetisk sovsäck är att den isolerar även om den blir blöt. Denna aspekt ska du inte bortse från. I ett SHTF-läge kanske regnet står som spön i backen och vinden blåser med 20 sekundmeter. Tarpen eller tältet blåser iväg och du står där med din sovsäck. Då är det bra att den klarar lite väta.

Av denna anledning är militärsovsäckar av syntet. Vill du vara säker på att du kan värma dig även om sovsäcken blir fuktig eller rent av blöt väljer du syntet.

Dessutom är syntetiska sovsäckar vanligtvis billigare än dunsovsäckar.

Var kan man köpa syntetsovsäckar? Outdoorexperten har ett 80-tal olika sovsäckar i syntetmaterial. Beredd har Snugpak Softie Expansion 5 som är varm och har liten packvolym. Röda Stjärnan har populära Carinthnia Defence 4.

Yttermaterial

Sovsäckens egenskaper påverkar av materialval på insida och utsida.

Enklare säckar kan ha ett yttermaterial av vanlig polyester, nylon eller taft. Dessa är mest avsedda för mycket lätt camping, t.ex. i trädgården eller familjecamping med husvagn. Det ska vara torra förhållanden för att dessa ska fungera.

Sovsäckar för friluftsliv, vildmark och överlevnad har bättre yttermaterial. Ofta är det även här frågan om polyester eller nylon, men av starkare slag. T.ex. finns en typ som heter Ripstop som har starkare trådar samtidigt som materialet andas, vilket är viktigt.

Ett annat avancerat material är DryLoft som både andas och håller väta borta. Yttre fukt hålls borta samtidigt som fukt som dunstar från kroppen kan ta sig ut ur säcken. Det gör att du slipper vakna upp med en massa kondens i sovsäcken.

De flesta sovsäckar har ett yttre skikt av vattenavvisande impregnering.

Innermaterial

Innermaterial i sovsäck från Marmot
Innermaterial i sovsäck från Marmot. Vissa säckar har också praktiska detaljer som förvaringsfickor.

På insidan av säcken ska materialet ha förmåga att transportera fukt utåt. Det ska vara tillräckligt lent för att vara bekvämt och inte bli för varmt där kroppen är i kontakt med materialet.

Vanliga innermaterial är nylon och polyester. En hybrid mellan bomull och polyester är skön men har mindre lämpade egenskaper i kallt klimat då det inte torkar lika lätt.

I vissa dyrare sovsäckar är innermaterialet faktiskt av silke / siden. Det är ett mycket mjukt material som andas bra, men tyvärr är det också lite mer känsligt för skador och är svårt att laga.

Form

Det finns två former att välja bland: mumie och rektangulär.

Mumieformen

Mumieformad sovsäck

Vanligast. Bra för vinter då du inte behöver värma upp en massa extra luft runt kroppen. Spar också på vikten. Nackdelen är att det inte finns lika mycket plats för dig att röra dig i sömnen.

Rektangulär form

Rak eller rektangulär sovsäck

Ger mer plats så att du kan röra dig, men är svårare att värma upp. Kan ibland sättas ihop med en annan sovsäck så att du och en partner eller kamrat kan utnyttja varandras kroppsvärme. Dessa säckar går ofta att öppna upp helt också.

Storlek och vikt

Den plats en sovsäck tar och dess vikt är främst en funktion av längd och material (syntet eller dun).

Vad ska en sovsäck väga? Här är lite data:

  • De flesta 1-säsongssovsäckar väger mellan 0,6 och 1,5 kg.
  • Majoriteten av 2-säsongssovsäckarna väger mellan 0,9 och 1,4 kg.
  • De flesta 3-säsongssovsäckar väger mellan 0,9 och 1,8 kg.
  • Större delen av 4-säsongssovsäckarna väger 1,2 – 1,9 kg.

Som du ser finns det den viss variation. En 1-säsongssäck kan väga mer än vissa 2-säsongssäckar, även om en svalare säck som regel också innebär att den är lättare.

Hur är det då med packmåttet – den plats den hoppackade sovsäcken tar i ryggsäcken?

Så här ser de typiska packmåtten ut för de olika säsongsalternativen:

  • Större delen av 1-säsongssovsäckarna är ca 17 – 30 cm breda och 13 – 28 cm djupa hoppackade.
  • 2-säsongssovsäckar brukar ligga på en bredd på 19 – 35 cm och djupet 17 – 35 cm.
  • Hos 3-säsongssovscäckarna är bredden vanligtvis 19 – 42 och djupet är ofta 22 – 38 cm.
  • Bland alla 4-säsongssovsäckar är den typiska bredden 20 – 30 cm och djupet 30 – 44 cm.

Både när det gäller vikt och packstorlek finns stora variationer.

Men som sagt – vikt och storlek beror främst på hur god isoleringsförmåga du vill ha och vilket material du väljer (dun eller syntet).

Längd

Vikt och volym beror i hög grad även på sovsäckens storlek. Här finns nämligen en ganska stor variation, även om de flesta produkter är likartade.

Längden är som regel 183 – 220 cm, men det finns både kortare och längre sovsäckar.

Ibland står en rekommenderad maxlängd för dig som ska använda säcken. Skillnaden mellan den rekommenderade längden och den totala längden kan vara runt 15 procent.

Frågan är då – vilket av dessa mått ska man följa?

Den rekommenderade längden bygger på att folk sover på olika sätt. Ligger du på rygg är det din totala längd som gäller. Sover du på magen vinklar du fötterna framåt så att du lätt blir 20 – 25 cm längre. Ligger du mest i fosterställning behöver du inte så mycket marginal.

Tips – Vet du inte vilken sovställning du har? Be din partner eller en kompis att titta för att berätta. Eller så utgår du helt enkelt från din länd och lägger på en liten marginal uppåt så brukar det bli bra.

Bredd

De flesta sovsäckar är 75 – 89 cm breda, men även här finns variation.

Är du kraftigt byggd, t.ex. om du styrketränar, idrottar eller har några extra kilon är det definitivt värt att leta efter en extra bred variant. Det är viktigt för att du ska sova bekvämt, men också för att isolerförmågan ska bli optimal.

Sovsäck för två

Sovsäck för två personer
Sovsäck för två personer och två säsonger.

Det finns även så kallade dubbla sovsäckar med en bredd på uppåt 150 cm. De är avsedda för två personer.

Här är utbudet mycket tunt och de bästa tillverkarna har få om ens några produkter i denna kategori. Målgruppen här är sommarfirare på camping eller festival snarare än friluftsmänniskor. Ifall det är denna typ du är ute efter brukar det gå att hitta ett par tre modeller i denna kategori hos Fyndiq.

Det finns även vanliga sovsäckar som går att sätta ihop med en annan sovsäck så att den blir dubbel.

En fördel med att sova två tillsammans är att ni hjälper varandra att hålla värmen.

Barnsovsäck

Om du har ungar bör du överväga att köpa en sovsäck för barn. Ibland kallas dessa för junior eller toddler. Dessa är både kortare och smalare än en vuxensovsäck för att passa barnets storlek bättre. Är sovsäcken för stor bildas nämligen luftfickor som gör att barnet fryser.

En finess är ibland att det finns 2-vägsblixtlås som gör att du kan hjälpa barnet att stänga och öppna säcken.

Sovsäck för barn
En sovsäck för barn att använda på sommaren. Komforttemperatur +15 °C, extremtemperatur 0 °C.

Längden varierar men brukar ofta vara 150 – 170 cm. Det finns även kortare varianter från 85 cm och uppåt. Tänk på att om barnet sover på mage behöver sovsäcken vara lite längre än barnets längd.

Nackdelen med barnsovsäckar är att urvalet är mycket begränsat. Dessutom följer dessa inte standard EN13537. Dessutom växer barn som bekant vilket gör att du kan behöva köpa en ny säck ganska snart.

Ett alternativ är därför att köpa ett vuxensovsäck men att snara av längden med ett spännband. Detta är speciellt intressant för lite äldre barn som kanske inte har mer än ett par decimeter kvar att växa.

Var kan man köpa sovsäckar för barn? CDON har flera olika modeller. Är du ute efter en märkessovsäck för barn finns det flera att välja bland hos Outdoorexperten.

Bästa sovsäck för prepping?

När det kommer till prepping går det som bekant aldrig att förutspå när du kan få användning för din utrustning. I värsta fall måste du bege dig av från hus och hem mitt i vintern och sova under en gran på flykt mot säkerheten.

Samtidigt blir det alltid en avvägning mellan komfort, vikt och pris – och sannolikheten för att något ska inträffa.

Att köpa en 4-säsongssovsäck för att vara på den säkra sidan är kanske inte det bästa alternativet. De är dyra, tunga och tar relativt stor plats.

En bra 3-säsongssovsäck är troligtvis bäst för dig som preppar och behöver en sovsäck att lägga i din Bug Out Bag. Den är ofta tillräckligt varm för att du ska överleva även riktigt kalla vinternätter.

Jag vill betona ”överleva” här. Komforttemperaturen ligger kanske på -3° C men extremtemperaturen kan vara så pass låg som -20° C till -30° C eller ännu lägre.

Bra val? Utbudet är enormt och valmöjligheterna känns nästan oändliga. Kan tipsa om Snugpak Softie Expansion 5 som har en komforttemperatur på -15 ° C. Alternativt Carinthia Defence 4 som har samma komforttemperatur men lägre extremtermperatur än Snugpak. Dock tar den lite mer plats och är lite dyrare.

Skulle du mot förmodan behöva sova under en tarp i säg -40° C får du i sådana fall fixa det genom att lägga vinterjacka och tröja ovanpå. Det blir både varmare och bekvämare än att krypa ner med full vinterutrustning i sovsäcken.

Är ni två eller fler kan ni hålla värmen bättre genom att sova intill varandra.

Glöm inte heller att mycket av kylan kommer från marken. Därför är det avgörande att även köpa ett bra liggunderlag för att kunna hålla värmen.

I ett läge med extrem kyla kan du behöva göra en avvägning mellan värme och vila. När du rör på dig kan du hålla värmen. Förr eller senare måste du dock vila. Annars riskerar du att fatta felaktiga beslut.

Har du inte så långt kvar till din Bug Out Location kan det vara värt att tuffa på och se fram emot en varm brasa när du kommer fram.

Bivy bag – sovsäcksöverdrag och bivacktält

För att överleva under en kortare tid, t.ex. om du överraskas av ett snöoväder eller storm kan en bivybag vara ett bra alternativ. Den skyddar mot regn och vind, men har bara en marginell uppvärmningsförmåga.

Bivvy kallas även för puppa, bivacktält och sovsäcksöverdrag. Den kan alltså fungera som alternativ till tält och / eller öka komforttemperaturen i din sovsäck med 3 till 5 grader beroende på tillverkare.

Carinthia Bivy Bag
Carinthia Combat Bivy Bag, den puppa som det tyska försvaret använder. Finns hos Röda Stjärnan.

Dessa överdrag är vanligtvis tillverkade av membranmaterial såsom Gore-Tex. Detta gör dem motståndskraftiga mot regn och får eventuell fukt att släppas ut. Med det sagt brukar fukt ändå samlas på insidan men överdraget har ändå en värmande och skyddande funktion.

Med hjälp av en puppa kan du sova i din säck under bar himmel, även vid regn. Men det är förstås svårt att hålla vätan helt borta. Om du placerar dig under ett träd får du dock ett klart bättre skydd eller så spänner du upp en tarp, som exempelvis denna från Eno.

Tänk på att inte klä dig för varmt

Ett vanligt misstag är att klä sig alltför varmt i sovsäcken. Du behöver dock troligtvis inte mer än ett underställ, ett par luftiga sockor och en balaclava. Skulle det vara väldigt kallt bör du istället nyttja köldkragen och låta sovsäcken omsluta ditt ansikte.

Tänk också på att inte andas ner i sovsäcken – din utandningsluft är nämligen fuktig. Därför blir din säck snabbt fuktig om du gör detta.

Vanliga märken

Det finns många olika sovsäckar att välja mellan på marknaden idag. Dessa är några av de mest populära tillverkarna av högkvalitativa säckar:

  • Carinthia
  • Cumulus
  • Fjällräven
  • Haglöfs
  • Marmot
  • Mil-Tec
  • Nordisk
  • Fostex
  • Mammut
  • Snugpak
  • McKinley
  • Ajungilak (numera del av Mammut)
  • Helsport
  • The North Face
  • Outwell
  • Mountain Equipment (Classic)

Det finns även enklare sovsäckar hos:

  • Jysk
  • CDON
  • Jula (Kayoba)
  • Fyndiq
  • Stadium (Everest)
  • Biltema
  • Clas Ohlson (Asaklitt och Carneval)
Tips – Utöver en bra sovsäck behöver du även ett liggunderlag som isolerar dig från kyla underifrån. Läs gärna mer i min artikel om liggunderlag >

FAQ – Vanliga frågor och svar som sovsäckar

Vilken sovsäck ska man köpa?

Vilken sovsäck du ska köpa beror främst på i vilket klimat du ska använda den men även hur mycket vikt du kan släpa med dig. Som jag nämnt i denna guide bör du bland annat ta hänsyn till storlek, vikt och värme när du gör ditt val.

Hur ofta ska man tvätta en sovsäck?

För att förhindra att stoppningen slits bör du tvätta din sovsäck så sällan som möjligt. Ofta räcker det att vädra ur sovsäcken rejält, vilket du för övrigt ska göra efter varje användning.

Hur viker man ihop en sovsäck?

Du bör aldrig rulla eller vika ihop en sovsäck då stoppningen kan förstöras. Knöla istället ned säcken i dess förvaringspåse med fotänden först så är det även enklare att senare packa upp den.

Hur förvarar man en sovsäck?

Förvara aldrig sovsäcken i packpåsen under längre perioder eftersom då kan den isolerande förmågan minska. Istället bör du hänga upp den i en garderob eller ett annat utrymme som är välventilerat.

Vilken typ av sovsäck är bra till våren?

Tidig vår är en lynnig årstid som ofta skiljer sig mycket åt från senvåren vad gäller värme. En så kallad tresäsongssäck är dock en sovsäck som lämpar sig väl för användning under vår, sommar och höst.

Hur länge håller en sovsäck?

Så länge som du tar hand om den kan en sovsäck ofta hålla i 10-15 år eller längre. En dunsäck håller i regel längre än en av syntet (den senare kan förlora mycket av sin isoleringsförmåga redan efter 3-4 år).

Hur lång sovsäck ska man ha?

Längden på din sovsäck bör anpassas utifrån din egen längd. Du kan med fördel följa tillverkarens längdangivelse för att hitta den optimala längden.

Vad heter sovsäck på engelska?

På engelska heter sovsäck “sleeping bag”. Även “fleabag” är en benämning på denna produktkategori som dock är mindre vanligt förekommande.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link