Nödradio – Vevradio, dynamoradio och solcellsradio

En nödradio är en liten radioapparat vars främsta syfte är att göra det möjligt att lyssna på radio i ett nödläge. Händer något allvarligt och en myndighet skickar ut VMA – viktigt meddelande till allmänheten följer viktig information på radio P4. Även vanliga radionyheter är en viktig informationskälla i en krissituation.

I ett sådant läge kanske det inte finns ström eller så är du på en plats utan el. Därför behöver du en nödradio. Det är en viktig del av din prepper utrustning.

Snabbtips på var du kan köpa vevradio just nu (i lager)

Vevradio och solcellsradio

Denna typ av radio kallas ofta även för vevradio, dynamoradio eller solcellsradio efter hur de kan laddas. De flesta nödradio som finns på marknaden går nämligen att ladda på mer än ett sätt. Vanligtvis via vev (dynamo), solcell och laddare (USB eller AC-adapter). Vissa vevradio kan även använda vanliga batterier. Andra namn är beredskapsradio och överlevnadsradio.

Powerbank och extra funktioner

Den typiska nödradion har en powerbank som driver radion och vid behov även en lampa. Ibland finns en SOS-funktion med ljus och/eller ljud. Vanligtvis kan en dynamoradio ladda externa enheter, t.ex. en mobiltelefon, med USB-kabel.

Tips på nödradio

Här samlar jag tips på några av de radioapparater som är bäst i test inom kategorin nödradio, vevradio och solcellsradio.

Vevradio med 4000 mAh powerbank

Vevradio med 4000 mAh powerbank och AAA-batterier

En nödradio som kan laddas med vev, USB och solceller. Fungerar dessutom som batteriradio med vanliga AAA-batterier. En annan intressant detalj är att powerbanken är extra stark för att vara en vevradio – 4000 mAh.

Finns hos: Beredd

Vevradio med solceller – 2000 mAh powerbank

Vevradio 2000 mAh

Detta är en av favoriterna. En enkel nödradio som ändå innehåller allt som behövs. Dynamoladdning och laddning via USB. Den 2000 mAh stora powerbanken driver radion och LED-lampan med tre ljuslägen. Om du vill kan du även nödladda mobilen via USB. Apparaten har till och med en Micro-SD-läsare så att du kan använda den för att spela upp exempelvis inspelad musik.

Finns hos: Beredd

Liten vevradio med 2000 mAh powerbank

Vevradio med 1000 mAh powerbank och solceller

En ganska så “klassisk” vevradio med de viktigaste funktionerna. Ström får du genom att veva eller ladda med USB. Dessutom kan du se till så att batteriet hålls laddat genom att låta radion stå där det är ljust så att den laddar via solpanelen. Radio med FM och AM. LED-lampa på 1W så att du alltid har ljus. Det går även att ladda mobilen. Knappast till fulladdat, men tillräckligt för att ringa en del samtal till exempel.

Finns hos: Hobby365

Nödradio med 2000 mAh powerbank

Vevradio 2000 mAh

En billig radio med dynamo. Nödradio som innehåller alla nödvändiga funktioner inklusive lampa. Laddas med vev, solceller eller USB. Powerbank med 2000 mAh.

Finns hos:
Röda Stjärnan: 449 kr

Dynamoradio Hemsö

Hemsö vevradio

Överlevnadsradio som du laddar med vev, solceller och USB. Dessutom kan den använda AAA batterier. Förutom AM och FM tar denna krisradio även WB. Ett plus för två inbyggda lampor.

Tillfälligt slut hos:
Röda Stjärnan: 599 kr

Kompakt dynamoradio med 2000 mAh batteri

Kompakt dynamoradio

En riktigt kompakt vevradio med 2000 mAh powerbank och hela 4 sätt att få ström. Veva, ladda med USB, via solceller eller kör med helt vanliga AAA-batterier (3 st). Är dessutom vattentålig enligt IPX3-standard.

Tillfälligt slut hos:
Beredd: 689 kr

Nödradio med vev och 2000 mAh batteri

Svart vevradio med 2000 mah batteri

En smidig liten vevradio med 2000 mAh batteri som driver lampa, läslampa, radio och mobilladdare. Har solpanel, vev (dynamo) och kan laddas med USB via vanlig mobilladdare. Kan dessutom använda AAA-batterier.

Tillfälligt slut hos:
Beredd: 699 kr

Varför behövs en nödradio?

Kunskap och information är bland det viktigaste i ett nödläge. Med rätt information kan du fatta rätt beslut om vad du ska göra. Du blir mindre mottaglig för ryktesspridning och propaganda.

När en eller flera samhällsfunktioner bryter samman är radio ofta den mest tillförlitliga informationskällan.

En vevradio har flera fördelar:

  • Fungerar alltid: Tack vare att nödradion använder olika strömkällor går den alltid att använda. Strömkällorna är dynamo, solceller, el och eventuellt även batterier.
  • Information från myndigheter: Om elnätet släcks ner och Internetuppkopplingen slutar fungera kan du ändå lyssna på P4 med en nödradio. Här hittar du rätt P4 frekvens.
  • Flera praktiska funktioner: En nödradio är liten. Ändå innehåller den utöver radiomottagare ofta även LED-belysning. Som regel finns möjlighet att ladda mobilen. Ibland finns även SOS-funktion.
  • Tåliga: Många nödradioapparater är vädertåliga och klarar av lite tuffare tag.
  • Liten: De flesta vevradio apparater har små dimensioner och är lätta att bära med sig.

Med hjälp av en nödradio kan du till exempel ta del av följande information i form av VMA:

  • Vilken typ av olycka eller incident har inträffat?
  • Bör jag stanna kvar inomhus eller är det säkert att gå ut?
  • Vilka vägar är framkomliga (t.ex. vid översvämning)?
  • Finns folksamlingar eller demonstrationer att undvika?
  • Är det kommunala vattnet drickbart?
  • Har landet angripits av främmande makt?

En dynamoradio är även bra för att ta del av väderrapporter. Information om väderförhållanden kan vara avgörande i ett läge då du måste bege dig iväg till fots.

Lyssna på P4 i ett nödläge

P4 är Sveriges beredskapskanal. Om det inträffar ett nödläge, ifall du hör Hesa Fredrik eller om du på annat sätt misstänker att något farligt är på gång är det radio P4 du ska lyssna på.

P4 är den kanal som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) eller någon av de myndigheter som kan begära ett VMA använder i första hand.

Vilken frekvens har Sveriges Radio P4? SR P4 har olika frekvens på olika håll i Sverige – från 87,8 till 107,8 MHz beroende på plats. De flesta P4-kanaler ligger mellan 98 och 105 MHz. Se Prepparens P4 frekvens– lista för att hitta frekvensen där du bor.

Att tänka på när du ska köpa vevradio

En nödradio är inte en särskilt stor investering. Ändå är det mycket viktigt att det blir rätt. I ett nödläge vill du kunna förlita dig på att din radioapparat fungerar.

Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa en vevradio:

Laddning och drift

Alla radioapparater av typen nödradio kan laddas på mer än ett sätt. De vanligaste sätten att ladda en krisradio på är:

  • Dynamo: Nästan alla nödradio- apparater har en vev och dynamo.
  • Solcell: En liten panel med solceller som ger extra ström. Hjälper till så att batteriet inte laddar ur så fort. En del nödradios kan laddas upp ganska bra med solcellerna men ofta är det mest för underhållsladdning.
  • USB: Många dynamo radio kan laddas via Mini-USB. Ofta men inte alltid ingår en USB-laddare. Du kan även ladda radion via datorn eller med mobilladdaren om den är USB.
  • AC-adapter: Ström från eluttaget via AC-adapter. Nu för tiden är detta mindre vanligt än USB.
  • Batterier: En del radioapparater har stöd för vanliga batterier (vanligtvis AAA men ibland AA).

Storlek och konstruktion – vädertålig och stöttålig?

De flesta nödradio har en helt OK konstruktion för att klara de flesta lägen. Vill du vara säker på att din vevradio klarar hårdare tag och väta bör du välja en lite mer robust och väderskyddad modell.

Fundera på om storleken på radion är viktig för dig. Vill du kunna ta den med dig i din BOB / nödväska bör den definitivt vara liten och lätt. De flesta vevradio brukar vara ganska smidiga att ta med sig.

Ett ganska vanligt problem bland dynamoradios är att veven är för klen. Förutom risken att den går av kan det vara jobbigt att veva en vevradio med en svag vev.

Mottagning och frekvensband – AM FM radio

Det är givetvis viktigt att mottagningen är bra på din nödradio. Om radion har en uppfällbar antenn brukar det vara tillräckligt för att få fullgod mottagning i de flesta fall.

Troligtvis kommer du främst att använda dynamoradion för att lyssna på FM-bandet. FM står för frekvensmodulering och omfattar rundradiobandet 87,5 – 108 MHz. Här finns alla de radiokanaler som vi lyssnar på i Sverige till vardags. Här finns även radio P4 som vi lyssnar på i ett nödläge.

FM är mindre känsligt för störningar än AM-bandet. Vill du lyssna på europeiska radiokanaler via AM-bandet ska du satsa på en radio med extra god mottagning. Det är intressant i ett mycket allvarligt krisläge ifall svensk public service är utslagen.

LED lampa

De flesta nödradios har åtminstone en lampa. Därmed fungerar den samtidigt som dynamolampa. Ofta har lampan ett ganska brett ljus. Det är bra för att lysa upp ett mörkt rum men mindre bra för att lysa upp föremål lite längre bort. En del apparater har flera LED-lampor så att den passar som allmänbelysning, läslampa, SOS-ljus och fokuserat ljus.

Powerbank – mest för att driva radio och lampa

De flesta radioapparater för nödsituationer har en powerbank. Den fungerar som ett gemensamt batteri för dynamo, solceller och eventuellt även USB- eller AC-laddare.

Ofta går det att använda ström från nödradions powerbank för att ladda en mobiltelefon eller annan apparat med USB-kontakt.

Dock är kapaciteten på powerbanken i en nödradio nästan alltid mycket begränsad jämfört med en separat power bank.

Jämförelse nödradio vs powerbank:

  • Vanlig kapacitet i powerbank i dynamoradio: 800 – 2000 mAh
  • Kapacitet i vanliga powerbanks: 2000 – 40000+ mAh

Som jämförelse är batteriet i en modern smartphone på runt 2500 – 4000 mAh. Syftet med power banken i nödradion är för att radion och lampan ska fungera. Den kan användas för att nödladda en mobil för att du ska kunna ringa ett par samtal. Men räkna inte med att kunna ladda din urladdade smartphone fullt med din vevradio. Då är det bättre att köpa en separat powerbank.

Display – analog eller digital?

En del vevradio apparater har en digital display. På den kan du se vilket frekvensband (AM FM) som är inställt och vilken frekvens du rattat in.

Om du köper en vevradio med display kan det vara bra att kontrollera hur tydlig den är. Vissa displayer har belysning vilket definitivt gör det lättare att hitta rätt kanal om strömmen gått eller om du är ute på natten.

Speciellt de billigare radioapparaterna kan ha en analog kanalväljare istället för en digital display. I ärlighetens namn fungerar det ganska bra det också.

Färg – gärna gul, röd eller neon

Färgen på en nödradio kan vara viktigare än vad man först tror. Är det mörkt eller kaotiskt kan det vara bra med en vevradio som har lite starkare färger. Många radioapparater i denna kategori är därför röda, gula eller neongröna.

Specialfunktioner

  • Klocka: Vissa nödradio med digital display har även inbyggd klocka.
  • Automatisk avstängning: En del radioapparater kan stänga av sig själv efter en viss tid, t.ex. 90 minuter för att spara batteri. Funktionen brukar gå att stänga av.
  • Handtag: De flesta vevradio- apparater saknar handtag. Vill du använda radion till vardags eller som campingradio kan det vara bekvämt med en modell som har handtag.
  • Väderkanal: Vissa radioapparater har stöd för WB-bandet. Det omfattar sju radiostationer mellan 162,400 och 162,550 MHz. Här sänds nordamerikanska väderkanalen NOAA. Det står för National Oceanic and Atmospheric Administration’s weather service. Vissa apparater har stöd för konkurrenten Public Alert. Då dessa tjänster inte täcker Europavädret är det tämligen ointressant för en svensk prepper.
  • Kompass: En ganska ovanlig funktion men det finns faktiskt vissa nödradio apparater som har inbyggd kompass.
  • Termometer: Mycket ovanlig funktion för en handvevad radio, men det finns.

Vevradio test

Det finns ett ganska stort antal radioapparater som är gjorda för att användas som nödradio. Antal funktioner, byggkvalitet och sätt att ladda varierar. Så även priset. Här är en genomgång av några av de vanligaste dynamo radio som finns att köpa i Sverige.

Vevradio med powerbank på 4000 mAh

Cronstad dynamoradio
  • Radio med vev och solceller samt USB
  • Kan drivas med vanliga AAA batterier
  • Lampa
  • Kraftig powerbank på 4000 mAh – kan ladda t.ex. mobilen
  • SOS-funktion och AUX-ingång

Powerbank med (relativt) hög kapacitet

Denna radio fungerar bra både som nödradio och som friluftsradio genom att den ger mer ström än de flesta andra radioapparater inom denna kategori. Den inbyggda powerbanken är på 4000 mAh vilket räcker för att ladda en smartphone fullt.

Har FM och AM radio. Genom att antennen kan fällas ut kan du få bättre mottagning. Displayen är tydlig och visar frekvensen med digitala siffror.

Tre typer av laddning

  • USB: Med hjälp av Micro USB laddar du vevradion på runt 2,5 timmar.
  • Solcellsladdare: Laddning med solcell tar runt 35 timmar.
  • Dynamovev: Vill du ladda med dynamo får du veva i ungefär 7 timmar. Det gör man så klart inte men det är bra att ha vev för att alltid ha ström i ett nödläge.

Genom att veva i en minut kan du:

  • Använda radion i upp till 7 minuter
  • Låta lampan lysa i 5 minuter

Är batteriet helt urladdat kan du dock behöva veva i 3 minuter för att denna dynamoradio ska ”aktiveras”.

Om du vill kan du driva radion med 3 stycken AAA-batterier (ingår inte). Har du extra batterier hemma är det ett effektivt alternativ till att veva eller ladda med hjälp av solcellsladdaren i ett nödläge.

Extra funktioner

Ett par finesser med denna radio som är värt att nämna:

  • SOS-knapp: Trycker du in knappen ger radion ifrån sig ett högt larmande ljud och så blinkar lampan.
  • AUX-ingång: Det finns en 3,5 mm AUX ingång som du kan använda för att koppla in andra apparater till högtalaren, t.ex. en mobiltelefon.

Finns hos:

Beredd 899 kr

Tillfälligt slut hos:

Röda Stjärnan: 599 kr

Kjell&Co: 699 kr

Vevradio Hemsö

Hemsö vevradio
  • Laddning via USB, solceller, dynamo
  • Powerbank som även laddar annan utrustning
  • Kan även använda AAA batterier
  • Tre radioband: FM, AM, WB
  • Två inbyggda lampor

Fyra strömkällor

Hemsö från Röda Stjärnan är en prisvärd nödradio som kan använda inte mindre än fyra olika strömkällor:

  • Vev / dynamo
  • Solceller
  • Powerbank (litiumjonbatteri)
  • AAA-batterier (ingår inte)

Detta ger maximal flexibilitet i ett krisläge.

Två lampor

Denna radio har två inbyggda lampor: En liten läslampa med 4 LED som inte drar så mycket ström och en lite starkare LED (1 watt / 60 lm) som kan användas som ficklampa. Ficklampan kan lysa i upp till 20 timmar med fulladdad powerbank.

Powerbank med 2000 mAh

Att det finns inbyggd powerbank är praktiskt då den även kan användas till att ladda elektronik, t.ex. mobiltelefonen. Kapaciteten är på 2 000 mAh, vilket är tillräckligt för att ladda en modern mobil till runt 60 procent.

Det finns tre sätt att ladda power banken:

  • Ladda med Micro USB: Tar runt 4,5 timmar
  • Dynamoladdning med vev: Runt 2,5 timmar
  • Solcellsladdning: Tar mellan 60 och 70 timmar

Vevladdning används förslagsvis bara för att fylla på batteriet vid behov eller om det inte finns annan ström, t.ex. i ett nödläge. Behöver du driva radioapparaten med vev räcker det att veva i en minut för att kunna:

  • Lyssna på radio i 5 – 10 minuter
  • Låta lampan lysa i upp till 20 minuter
  • Ladda mobilen för att kunna prata i ca 3 minuter

Finns hos:
Röda Stjärnan: 599 kr

Sangean MMR-88 Dynamoradio och solcellsradio

Sanagean MMR-88 vevradio
  • Vevradio med solceller & LED
  • Robust och vädertålig med skyddade in- och utgångar
  • Bra mottagning
  • Kompakt
  • AM FM radio
  • Starkt ljud
  • Kan laddas med vev, solcellsladdare och Micro-USB
  • Ladda annan elektronik via USB-A
  • Möjligt att koppla in hörlurar (3,5 mm)

Sangean MMR 88 vevradio är förmodligen den nödradio som är allra mest efterfrågad på marknaden. Det är inte en direkt billig dynamoradio. Däremot är det en tillförlitlig kompanjon i nöden. Radion är vädertålig, har en robust konstruktion och stark mottagning.

Ladda med vev, solceller eller USB

Med hjälp av nätadapter och Micro-USB blir radion fulladdad efter ca 2 timmar. Med vevarmen får du ut runt 5 minuters radiodrift efter en minuts vevande.

Att ladda med hjälp av solceller tar ca 15 timmar. Precis som de flesta andra radioapparater med solceller behövs solljus för att den ska ladda. Det går inte att ladda med artificiellt ljus. Dock ska den klara av att laddas även i svag svensk vintersol. Solcellerna är tänkta att fungera som extra strömkälla för att fylla på batteriet, inte som primär strömkälla.

När batteriet är fulladdat kan du lyssna på radio i över 10 timmar.

Spara 19 stationer

Sangean MMR-88 har stöd för både FM-radio och AM-radio. Frekvensen visas med digitala siffror på displayen. Ställ in frekvens manuellt eller genom automatisk sökning.

Totalt kan du spara upp till 19 stationer i radion, vilket är mer än tillräckligt för en nödradio. Dessutom har vev radion digital klocka.

Ladda andra enheter

Denna vevradio har en inbyggd powerbank på 850 mAh som du även kan använda för att nödladda t.ex. mobiltelefonen. Tänk bara på att du endast kan använda 500 mAh av powerbanken för att lada externa enheter.

Det ska noterats att denna kapacitet är något lägre än hos vissa konkurrerande apparater. Räkna t.ex. inte med att kunna ladda upp hela batteriet i en smartphone (det är det för övrigt få nödradioapparater som klarar av).

Ändå är batterikapaciteten fullt tillräckligt för att ladda upp telefonen något för att kunna göra ett par nödvändiga samtal. Tar batteriet slut är det bara att sätta igång och veva. 🙂

Radion stänger av sig själv efter 90 minuter ifall du skulle glömma den på. Vill du kan du stänga av den funktionen.

Robust och väderskyddad konstruktion

Å andra sidan är Sangean en extra kompakt radioapparat. Den har en robust konstruktion som är vädertålig. Vevradion har en tydlig gul färg vilket känns som ett logiskt val för en apparat som ska vara lätt att hitta i en nödsituation. Detta är enligt mig också den snyggaste dynamoradion på marknaden.

SOS – siren

Det finns en nödfunktion på Sangean MMR 88 dynamoradio. Genom att hålla knappen med den röda triangeln på framsidan nedtryckt i tre sekunder aktiveras en larmsignal.

LED-ficklampa

Radio apparaten har även en inbyggd LED ficklampa med fyra förprogrammerade val:

  • Starkt ljus
  • Svagt ljus
  • Blinkande ljus om du vill påkalla någons uppmärksamhet
  • SOS-ljus i form av Morse Code Distress Signal att använda ifall du är i nöd och behöver hjälp

Själva ljusflödet är ganska brett i Sangean MMR88. Det innebär att den lämpar sig bra för att ge extra ljus i t.ex. ett mörkt rum. En användbar funktion hos en nödradio. Behöver du en stark och fokuserad stråle, t.ex. när du rör dig utomhus är det bättre att använda en separat ficklampa.

Sangean är en radiotillverkare som funnits i 45 år, vilket känns tryggt. Enligt dem är denna radio miljövänlig. Vet ej vad det innebär men det kan vara kul att känna till.

Tillfälligt slut hos:
Beredd: 989 kr

Tillverkare av nödradio, vevradio och solcellsradio

Ganska många av de nödradioapparater som säljs tillverkas av diverse elektronikföretag och säljs under olika namn. Vissa av tillverkarna säljer även vevradio under eget varumärke.

Sangean

Sangean Electronics Inc är en taiwanesisk radiotillverkare som grundades 1974. Huvudkontoret ligger i Taipei men själva tillverkningen är i Dongguan i Kina. Tillverkar den berömda dynamoradion MMR88 och flertalet ”vanliga” radioapparater.

Förutom egna apparater har Sangean även tillverkat utrustning för bl.a. Panasonic, Siemens, Grundig och Braun.

Sangean radiofabrik
Detta är den fabrik där Sangean tillverkar sin vevradio MMR-88 och andra radio -apparater. Hög klass. Jag tycker det säger ganska mycket om vilken kvalitet man kan förvänta sig av denna nödradio.

Etón

Eton Röda Korset vevradio

Etón grudnades 1986 då bolaget lanserade sin första kortvågsradio. 16 år senare, 2002, släppte Eton sin första vevradio, FR200.

Eton samarbetar med amerikanska Röda Korset som säljer deras dynamoradio under eget flagg.

Eton har tre populära varianter av vevbar radio:

  • FRX3
  • FRX2
  • Sidekick

Dessutom har Eton bland annat en kompakt reseradio som heter Elite Traveller. I sortimentet finns även nödlampor och en kompakt transistorradio med Bluetooth.

RunningSnail

RunningSnail grön dynamoradio

RunningSnail är en kinesisk tillverkare av nödradio som säljs under diverse namn i bland annat Europa och USA. RunningSnails produkter uppskattas för att de upplevs ha ett bra förhållande mellan pris och kvalitet.

Några av RuningSnails populäraste vevradio:

Andra tillverkare av dynamoradio

  • Kaito Electronics Inc
  • Midland
Midland vevradio röd
Midland vevradio
Tips – Läs även mina artiklar om kommunikation i ett nödläge och hur Viktigt Meddelande till Allmänheten fungerar

FAQ – Vanliga frågor och svar om dynamoradio

Här samlar jag svar på de vanligaste frågorna om olika typer av nödradio – vevradio, solcellsradio och batteridriven radio.

Kan man använda en vevradio som vevladdare till mobil?

Ja, om den har uttag för USB. Det är dock smidigare att ha en extra power bank för mobilladdning eftersom man måste veva i många timmar för att ladda en smartphone.

Vilken nödradio kan man ladda mobilen med?

Alla vevradioapparater kommer med en vev (dynamo) för att ladda mobilen med.

Vilken är bästa vevradion?

Vevradios är snarlika när det gäller funktion men de bästa modellerna har en stor powerbank på minst 4000 mAh. Leta gärna också efter funktioner som stark ficklampa, läslampa, möjlighet att använda AA- eller AAA-batterier samt väderskydd.

Kan man använda en nödradio till vardags?

Ja det går bra att använda en nödradio till vardags om den använder USB eller AC-adapter.

Var kan man köpa radio med vev?

Du hittar vevradio hos bl.a. Röda Stjärnan, Kjell&Co, SmartaSaker, Criseq, Jula och Biltema.

Kan jag använda en vevradio som reseradio?

Ja, det flesta dynamoradio har en powerbank som kan laddas med USB vilket gör den lämplig som reseradio. Dessutom finns apparater som kan använda extra batterier. Därför kan en nödradio vara praktisk att ha med sig på resan, i varje fall de mindre modellerna.

Vad kostar en vevradio?

En vev radio kostar från ca 250 kronor upp till runt 1000 kronor.

Hur länge måste man veva för att ladda batteriet?

En bra vevradio klarar av att spela radio i runt 5 minuter efter 1 till 2 minuters vevande. För att en nödradio ska bli fulladdad kan du behöva veva i upp till 7 timmar beroende på modell.

Kan man ladda en dynamoradio med ström?

Ja. De flesta dynamoradios kan du ladd via USB.

Kan man använda vanliga batterier i en vevradio?

Ja, ibland. Vissa typer av nödradio har möjligheten att använda vanliga AAA-batterier eller AA-batterier vid sidan av dynamo och solcell.

Går det att byta ut det laddningsbara batteriet i en nödradio?

Ja, ibland. Vissa modeller av nödradio har ett laddningsbart batteri som du kan byta ut.

Räcker det att ladda batterierna i en nödradio med solcellerna?

Solcellerna finns som komplementsladdning och fungerar bäst som ”påfyllnad” för vanlig laddning och laddning med vev. Radioapparaten behöver ofta ligga i starkt och direkt solljus under en längre tid för att ladda fullt endast med solljus.

Finns vev radio med Bluetooth?

Ja, t.ex. Eton FRX5-BT har stöd för Bluetooth.

Var hittar jag en billig radio med dynamo?

Beredd har en billig radioaparat med  dynamo här och Röda Stjärnan har en billig radio med dynamo här.

Share via
Copy link