Prepping: Mat

I varje sund prepping ingår mat. Utan energi blir även den minsta av kriser närmast outhärdlig. Du ska klara dig i minst sju dagar på egen hand, gärna längre.

Tomma hyllor i matbutik efter att många bunkrat mat samtidigt.
Slipp uppleva detta!

Bra preppingmat är energirik, har lång hållbarhet, kan förvaras i rumstemperatur och kräver lite eller inget vatten för tillagning. Den kan tillagas snabbt och går med fördel att äta direkt, utan att värmas.

I denna guide ger jag tips på hur du kan förbereda dig.

Bra preppingmat att ha hemma (lista)

Här några förslag på mat att preppa med hemma, till stor del från Livsmedelsverket. Tänk på att helst välja mat som du kan tänka dig att ändå äta till vardags, även då det inte är kris. Se listan som inspiration och fyll på själv med sådant du vill ha hemma.

  • Snabbpasta, ris, nudlar, matgryn
  • Havregryn, cornflakes, müsli, rågflingor
  • Pulvermixer, t.ex. potatismos, pulversoppa, rotmos, pannkaksmix, falafelmix, vällingpulver
  • Hårt bröd (knäckebröd), skorpor, kex
  • Mjukt bröd med lång hållbarhet, exempelvis tortilla
  • Torkade linser, t.ex. röda linser och andra linser med kort koktid
  • Torkad frukt, t.ex. russin, plommon
  • Nötter, frön, mandel, jordnötter
  • Nödproviant, friluftsmat (finns att köpa här)
  • Energibars, choklad

  • Ätfärdiga bönor, linser, ärter
  • Mjukost, jordnötssmör, annat hållbart pålägg
  • Köttkonserver, t.ex. köttfärssås, ravioli, köttbullar, chili con carne, korv på burk, kokt kött
  • Fiskkonserver, t.ex. tonfisk, makrill, laxbullar, fiskbullar
  • Veggokonserver, exempelvis baserade på sojaprotein eller vete
  • Soppa på burk
  • Tomatkonserver (går att koka pasta i)
  • Grönsakskonserver, pastasåser, grytbaser
  • Konserverad frukt och bär
  • Sylt, mos, marmelad
  • Ajvar
  • Fruktkräm, färdigblandad blåbärssoppa eller nyponsoppa

OBS – Välj bara konserver som håller sig i rumstemperatur.

  • Matolja
  • Vinäger
  • Joderat salt
  • Buljongtärningar
  • Tomatpuré
  • Kryddor
  • Honung
  • Socker
  • Mjöl, bakpulver och torrjäst

  • Vatten på dunk eller flaska
  • Kaffe, snabbkaffe, te, kakao, O’boy
  • Mjölk, havremjölk, sojamjölk eller annan vegetabilisk mjölkersättning (som kan förvaras i rumstemperatur, alternativt i pulverform)
  • Saft

Ägg (bäst före datum på äggen avser rumstemperatur)

Tips – Det flesta av matvarorna köper du med fördel i din matbutik när du ändå är och handlar. Vill du höja din beredskap ytterligare kan du köpa friluftsmat och nödransoner med lång hållbarhet här. De kräver ingen eller lite värmeenergi för att tillagas. Se även min prepping-lista med övrigt att förbereda för en god krisberedskap hemma.

Varför är prepping med mat viktigt?

Varje prepper bör ha ett lager med mat med lång hållbarhet hemma. MSB rekommenderar att du ska klara dig i sju dagar på egen hand i händelse av en samhällsstörning. Här ingår att planera för tillgång till mat.

Du kan lätt förbereda dig för att klara dig längre tid än sju dagar och det är något jag skulle vilja rekommendera också.

Att riskera dåligt humör och felaktiga beslut i ett krisläge på grund av matbrist är oacceptabelt. Måltiderna kommer att bli en höjdpunkt!

Skulle det bli kris, krig eller störningar i leveranskedjorna blir situationen genast mycket allvarligare om alla rusar till affären samtidigt för att bunkra upp. Maten i butikerna tar slut otroligt snabbt.

Det räcker med ett längre strömavbrott för att leveranserna till butikerna ska störas. Eller en IT-attack. Kanske finns mat men den går inte att köpa för att kassasystemet inte fungerar. Och så vidare.

Ha mat hemma så är du lugn tills problemet löst sig eller till dess att du hittat en mer långsiktig lösning på din matförsörjning.

Tips – Kontanter används sällan idag, men i ett krisläge kan det vara ditt enda sätt att köpa mat. Ha därför gärna en del kontanter hemma som reserv!

Hur gör man för att preppa med mat?

Det är relativt lätt att bygga upp och underhålla ett matförråd hemma. Det är något man ska göra gradvis och i god tid.

För att skaffa ett skafferi med överlevnadsmat i form av konserver, torrvaror och annat behövs en smula planering.

Visst – du kan köpa på dig lite extra av allt när du handlar. Det är också prepping på sätt och vis. Risken är dock att du glömmer att hålla koll på bäst-före-datum om du inte har ett system.

Det leder till att du antingen får slänga mat (matsvinn) eller så står du där mitt i krisen med 20 burkar bönor som smakar skosula för att datumet passerat för sju år sedan.

Så här kan du tänka kring prepping och mat:

  • Förbered dig med mat med lång hållbarhet
  • Skaffa mat som kan förvaras i rumstemperatur
  • Välj mat som du kan äta till vardags
  • Preppa med snabbtillagad mat som kräver ingen eller lite energi
  • Välj mat som kräver inget eller lite vatten för att tillagas
  • Rotera ditt matförråd (byt ut varor)

Jag ska nu berätta lite mer om hur jag tänker kring dessa punkter.

Förbered dig med mat med lång hållbarhet

Orsaken till att du ska välja mat med lång hållbarhet är inte för att den ska klara en lång kris. Det är få som kan eller vill preppa så mycket mat att man klarar sig i flera månader.

Nej, anledningen till att du väljer hållbara matvaror är ditt förråd ska kunna stå ständigt redo utan att maten blir dålig. Ju längre hållbarhet desto mer sällan behöver du byta ut matvaror som är på väg att bli dåliga.

Lång hållbarhet är minst sex månader.

Skaffa mat som kan förvaras i rumstemperatur

Om det blir ett längre strömavbrott kommer kylskåp och frys att värmas upp snabbt. Din matreserv får därför inte vara temperaturkänslig. Konserver, torrvaror och rotfrukter som håller i rumstemperatur är bra val.

Välj mat som du kan äta till vardags

Rådet är att i princip endast köpa preppingmat som du ändå kan tänka dig att äta till vardags.

Orsaken är enkel:

  1. Du kan förnya förrådet gradvis genom att äta av matförrådet
  2. Måste du använda ditt förråd vid strömavbrott eller kris känns det mer naturligt

Provät allt som du lagrar!

Preppa med snabbtillagad mat som kräver ingen eller lite energi

Energi och värme är en bristvara i många krislägen. Ett vanligt och troligt scenario är att strömmen går och att elavbrottet blir långvarigt. Kanske är elen är borta i flera dagar eller rent av veckor. Efter strömmen Gudrun var vissa hushåll utan el i 20 – 45 dagar.

Du har kanske ett stormkök som du kan värma maten på, men du har sannolikt begränsat med sprit eller gas som bränsle. Om en stor del av din preppingmat inte behöver värmas spar du på dyrbar energi.

All mat måste dock inte gå att äta utan uppvärmning. Det finns krislägen då elen fortfarande fungerar, exempelvis om leveranskedjorna till butikerna slagits ut. Då kan det vara skönt att ha lite ”vanlig” men hållbar mat hemma. Exempelvis mjöl för att baka bröd eller potatis att koka. Eller så har du säkerställt matlagningen med exempelvis en vedspis.

Välj mat som kräver inget eller lite vatten för att tillagas

Tillgången till vatten hänger ofta ihop med elen. Ett långvarigt strömavbrott kan ge brist på vatten. Du kan bli utan vatten av andra anledningar också. Då är det bra att spara på ditt vattenförråd. Dessutom krävs det mycket energi för att tillaga mat med vatten.

Ris är ett bra exempel. Det krävs kanske en halv liter vatten för att koka ris åt en familj. Det kan räcka att koka upp riset och sedan låta det stå och dra med kastrullen insvept i handdukar. För att koka pasta behövs det ungefär två liter vatten och 10-12 minuters kokande.

All mat måste dock inte gå att laga utan vatten. Det kan ju hända att du alltjämt har obegränsad tillgång till vatten även i ett krisläge. Så det skadar inte att ha exempelvis potatis och pasta i förrådet att förgylla tillvaron med.

Rotera ditt matförråd (byt ut varor)

Denna sista punkt är viktig. För att undvika att din mat blir gammal och dålig måste du ”rotera” förrådet som man säger. Med andra ord: Att använda det regelbundet och fylla på med nya varor.

Du kan tänka dig preppingförråd som en liten butik. När du får slut på bruna bönor på burk i ditt vanliga skafferi går du till ditt preppingskafferi och hämtar en burk istället för att gå till affären. Samtidigt skriver du upp det på din matnota att du ska köpa bönor på burk nästa gång du handlar och så lägger du dessa i förrådet så att det återställs.

Med jämna mellanrum kan det vara bra att gå igenom och se om det finns några matvaror med kort datum. Plocka ut dem ur förrådet, tillaga något gott och köp nytt.

En lista över produkter skadar inte men det är inget måste. Enklast möjliga upplägg är vad jag skulle rekommendera så att du inte upplever din matprepping som en belastning.

Däremot kan det vara en fördel om du förvarar din preppingmat så att den är överskådlig. Hyllor som går att dra ut är praktiskt till exempel, eller om du har ett stort skafferi med hyllbeklädda väggar.

Prepping mat – intervju

För något år sedan träffade jag Stefan som har skapat en gratis webbtjänst som vem som helst får använda för att hålla koll på sina matvaror i det egna beredskapsförrådet. Webcity.se heter sajten – testa den gärna!

Jag tänkte då att det skulle vara intressant med en intervju för att höra hur han tänker kring prepping och mat, hur han förbereder sig och vilka rutiner som fungerar för honom.

Här är den!

Hej Stefan och välkommen till Prepparen! Du har skapat Webcity.se som är en sajt för att den som preppar lättare ska kunna hålla koll på sitt skafferi, hemlager eller vad man nu kan kalla det för. Berätta – hur kom du på den idén?

Tack! När pandemin startade våren 2020 började jag och min familj att lagra matvaror. Ganska snart insåg jag att vi behövde få bättre kontroll på vad vi hade lagrat och när utgångsdatum börjar närma sig.
Jag skapade då ett Excel-dokument där jag skrev ner alla varor och bäst före datum. Detta fungerade något så när men jag tänkte att det måste gå att göra bättre!
Då föddes idén på en webbaserad lösning vilket ledde till att webcity.se skapades.

Webcity hjälper alltså till att hålla koll på bäst-före-datum så att man kan rotera sitt skafferi i tid och slippa svinn. Hur fungerar appen / tjänsten i praktiken?

Exakt. De varor man lägger till hamnar i en lista. Denna är sorterad så att produkter med kortast eller passerat bäst före datum hamnar överst.
De blir även markerade så att man enkelt får överblick om en vara har passerat bäst före datum eller ett datum som börjar närma. Då är det dags att rotera varan.
Hur lång tid i förväg man vill att varor ska markeras som att bäst före datum börjar närma sig går att ändra under inställningar. Standard är två veckor.
Det går även att skriva ut eller exportera en skapad lista och exempelvis ha som inköpslista.

Mycket användbart för oss som preppar med extra mat hemma i matförrådet med andra ord. Har du några planer på fler funktioner i kommande versioner?

Jodå. Kommande funktionalitet är bland annat att det ska kunna gå att få ett automatiskt email med varor där bäst före datum börjar närma sig så att man aldrig missar att rotera skafferiet.

Och det är alltså helt gratis att använda Webcity för att hantera sitt hemlager? Kommer det att vara gratis även i framtiden?

Som det är nu är allt gratis och all grundfunktionalitet kommer alltid att vara det. Sedan kan det vara så att det tillkommer ny resurskrävande funktionalitet framöver som inte kan vara gratis men det är inget som är planerat i dagsläget!

Vad har du själv för favoriter i ditt skafferi? Vilken typ av mat tycker är bra att ha som prepper? Torrvaror, konserver, mjukkonserver, frystorkade rätter eller annat?

Jag anser att det är bra med variation av olika typer av livsmedel. Det är bra att även ha livsmedel som inte kräver uppvärmning eller att de åtminstone går att äta kalla då möjlighet till uppvärmning kan vara begränsad. Att tänka igenom sina inköp och försöka hitta varor med lång hållbarhet och högt näringsinnehåll, inte bara köpa det man tycker är gott att äta själv.

Inlagd mat i prepping skafferi.

Hur gör du med vatten? Har du bunkrat upp med dunkar eller satsar du på att rena vattnet om det skulle bli problem med vattenförsörjningen?

Jag har en 20-literdunk med vatten som jag byter ut då och då men inser att det inte är tillräckligt, utan fler dunkar behövs eller någon form av rening av vatten.

Vad tycker du man ska tänka på när man genom prepping ska bygga upp ett matförråd hemma? Vad ska man göra (eller inte göra) när man ska skapa ett prepplager?

Att strukturera så man har några olika typer av matförråd. Ett lite större skafferiförråd, ett lite mindre som är lätt att ta med sig, till exempel lite lättare livsmedel typ frystorkat i en ryggsäck tillsammans med ett stormkök.

Som prepper, vad är du mest orolig för ska kunna hända i Sverige så att du tvingas få användning av ditt matskafferi för hemberedskap?

När jag började så var det för pandemin och man kände att den kunde förvärras.
Även klimatförändringar skapar en oro då stormar, översvämningar och så vidare kan orsaka problem.
Men nu har det blivit än mer aktuellt att ha en beredskap inklusive att preppa med mat på grund av invasionen av ett land i Europa. Jag är inte direkt orolig för att krig skulle uppstå i Sverige. Däremot kan det hända att störningar i exempelvis elförsörjning, livsmedelsförsörjning eller liknande kan uppstå till följd av cyberangrepp eller händelser i vår närhet. Därför tycker jag var och en måste vara förberedd.

Tack Stefan för en trevlig intervju och för ett utmärkt program som hjälper oss preppers att bunkra mat på rätt sätt! Du som läsare kan alltså skapa ett eget konto gratis på Webcity.se.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link