Prepping: Vatten

Vatten är en av de viktigaste sakerna inom prepping. Vattenbrist är mycket allvarligare än matbrist. Du klarar dig utan mat i en månad eller så men utan rent vatten överlever du inte längre än i två-tre dagar.

Du behöver två liter vatten per dygn men bör preppa för tre till fem liter per dag så att det räcker till matlagning och hygien också.

I denna artikel berättar jag hur du löser vattenbehovet som en del av din krisberedskap.

Hur mycket vatten behöver man?

 • Du bör preppa med 3-5 liter vatten per dygn: MSB rekommenderar att räkna med tre till fem liter per vuxen person per dag. Detta vatten ska räcka till dryck, matlagning och enklare hygienbehov.
 • Kroppen behöver ungefär 2 liter vatten per dygn: Enligt Karolinska institutet bör man få i sig runt två liter vatten per dygn. Eller för att vara exakt, 30-35 milliliter per kilo kroppsvikt. Dock räknas både dricksvatten och vätska du får i dig via maten in här.

Kom ihåg: Har du husdjur måste du räkna med deras behov i din prepping också.

Prepping med vatten – hur gör man?

Jag vill säga att det finns tre sätt att preppa med vatten inför en kris:

 • Vatten som du förvarar i dunkar eller flaskor (vattenreserv)
 • Extra vattenkälla
 • Vattenrening

Det räcker med ett längre strömavbrott för att kommunens vattenpumpar ska sluta fungera efter ett tag. Ett annat scenario är att det kommunala vattnet blir otjänligt av någon anledning. Därför behöver du vara förberedd.

Låt oss titta på dessa tre sätt:

1) Förvara vatten

Det enklaste sättet att säkra ditt vattenbehov är att bygga upp ett vattenförråd med vattendunkar eller PET-flaskor.

Här är två sätt att förvara vatten:

 1. I dunk eller PET-flaskor, mörkt och svalt: exempelvis i ett förråd, en garderob eller ett garage. Förvara det kyligare än inomhustemperaturen så håller det längre. Notera när du tappade upp vattnet så att du kan byta ut det med jämna mellanrum. Lägg in ett larm i almanackan så glömmer du inte. Dunkar kan du köpa på Biltema.
 2. I PET-flaskor i frysen: Fyll PET-flaskor med vatten, men inte hela vägen upp för då spricker de. Lägg dem i frysen så fungerar de som ett extra vattenförråd och samtidigt som frysklampar till kylen så att maten håller längre vid strömavbrott.

Hur länge håller vattnet? Ju renare vattnet och behållaren är när du tappar upp det desto längre håller det. Under optimala förhållanden håller det i flera månader. Det finns speciella vattenreningstabletter att köpa för att få upptappat vatten att hålla sig fräscht längre.

2) Skaffa en extra vattenkälla

Vid vattenbrist kan kommunen komma att ställa ut vattentankar där du kan hämta vatten. Därför är det bra att preppa med vattenhinkar, extra dunkar eller hopfällbara vattendunkar.

Du kan dock inte räkna med att kommunen alltid förser dig med vatten. Förutom att skaffa ett vattenförråd hemma är det klokt att planera hur du ska kunna hämta hem mer vatten vid behov. Ett par hopfällbara dunkar är praktiskt att ha (finns här).

Här är några extra vattenkällor:

 • Bäck, å eller älv
 • Sjövatten
 • Damm
 • Regnvatten
 • Brunn
 • Snö eller is

Tänk dock på att vattnet inte ska vara grumligt, smutsigt eller lukta illa. Tar du vatten ur vattendrag är det bra om det är i rörelse. Undvik att ta vatten i närheten av samhällen, lantbruk eller industrier om du inte är säker på att det är rent.

Dessutom ska du rena allt vatten som du hämtat ute. Detta tar oss till nästa punkt.

3) Vattenrening

Det är god rutin som del av din prepping att ha ett eller flera sätt att rena vatten på. Jag vill lyfta fram tre sätt:

 • Koka vattnet: Låt det koka ordentligt i ett par minuter för att ta död på bakterier, virus och parasiter. Nackdelen med att koka är att det krävs energi, vilket det kan vara ont om ifall du inte har ström. Planera för en extra värmekälla! Vedspis, öppen spis och stormkök är några exempel.
 • Vattenfilter: Det enklaste sättet att rena vatten. Kräver ingen energi och tar bort i princip alla bakterier och parasiter. De flesta vattenfilter tar dock inte bort virus, men de finns ändå sällan i svenska vatten. Tyvärr tar det tid att filtrera stora mängder vatten, men för att överleva duger det utmärkt. Här finns det gott om vattenfilter att köpa, samt här och även här. Läs min guide om vattenfilter.
 • Vattenreningstabletter: Dödar bakterier, virus och parasiter på 20-30 minuter, även i större mängder vatten. Dock tar de inte bort smuts och kemikalier. Kan användas för att förlänga hållbarheten på upptappat vatten. Dessa kan jag rekommendera. Läs även min guide om vattenreningstabletter.

Min kommentar till prepping med vatten

Prepping med vatten är något av det viktigaste eftersom vi blir svaga och dör snabbt om vi inte får i oss tillräckligt med vätska. Trots det glömmer många bort det och fokuserar endast på mat.

Som tur är kan du lätt vätskepreppa. Jag förespråkar att diversifiera så att du har många möjligheter.

Med ett litet vattenförråd hemma i garderoben och kanske också i frysen klarar du kortare avbrott i vattenförsörjningen.

Se till att ha vattendunkar eller hinkar för att hämta extra vatten i närheten vid behov. Preppa genom att ta reda på var du kan hitta drickbart vatten i naturen. Exempelvis ur vattendrag eller brunn.

Har du god tillgång till energi, till exempel om du bor i hus eller stuga och kan elda med ved, är det lätt att rena vatten genom att koka det.

I lägenhet kan det bli dyrbart att koka vatten på stormköket då det går åt mycket energi. Då är det smidigare med vattenfilter eller tabletter.

Vattenreningstabletter är hur som helst ett bra komplement. Du behöver aldrig både filtrera eller koka vattnet och använda tabletter samtidigt. Men har du hämtat hem flera dunkar med vatten som verkar friskt men du vill försäkra dig om att det är drickbart då passar vattenreningstabletter bra. Det kan också passa för regnvatten som du samlat in från taket för att gardera dig mot bakterier från exempelvis fågelspill.

Dunkar, hinkar, vattenfilter och vattenreningstabletter är billiga att köpa. Med tanke på hur viktigt det är med rent vatten anser jag att det inte skadar att skaffa sig flera olika alternativ som prepper.

Share via
Copy link